Emekli çalışan yasasında geri adım

Güncelleme Tarihi:

Emekli çalışan yasasında geri adım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2006 09:46

1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan kanunla çalışan emeklilerin, her ay asgari ücretin en az yüzde 33,5'i kadar destek primi ödemesi uygulamasına karşı gelen tepkiler ses getirdi. Düzenlemenin ertelenmesi yada kesinti oranının düşürülmesi gündeme geldi.

Haberin Devamı

Kamuoyunda tartışmalara neden olan Genel Sağlık Sigortası Yasası, AKP’li vekiller arasında gerginlik yarattı. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa duyulan tepkiler devam ederken, emeklilerin yeni yılda ödeyecekleri sosyal güvenlik priminin yüzde 33’e çıkarılmasına AKP’li bazı vekiller tepki gösterdi. AKP’li vekiller, seçime gidilirken böyle bir düzenlemenin doğru olmadığını belirtirken, Başbakan Recep Tayip Erdoğan da konuyla ilgili bir çalışma ekibinin kurulması talimatını verdi.

EMEKLİYE AYRICALIK

2007'de yürürlüğün girecek sosyal Güvenlik Yasası, emekliyi cezalandırırken milletvekini koruyor.

Emekli milletvekili 3 bin YTL emekli maaşı alıyor. Tekrar seçilirse 7 bin YTL maaş alacak. Emekli çalışan durumuna gelen milletvekilinin maaşına bu yasa sayesinde kesinti uygulanmayacak.

Ama vatandaş milletvikili kadar şanslı değil.  450 YTL maaş alan emekli, bu yeni düzenlemeyle ya işinden vazgeçecek, yada emekli maaşından.

Haberin Devamı

AKP Grubu’nun basına kapalı bölümünde, milletvekilleri yasayla ilgili söz aldı. Ankara Milletvekili Zekai Özcan, yasayı savunurken, İstanbul Milletvekili Ünal Kacır, “Prim yükü artacak. Emeklilerden yüksek kesinti olacak. Köylüler 75 milyon öderken 180 milyon ödeyecek. Bunu nasıl ödeyecekler” diye sordu.

Kacır, seçime gidilirken böyle bir düzenlemenin doğru olmadığını belirterek, “Yapılan uygun değil, yanlıştır” diye karşı çıktı. Bunun üzerine Özcan, daha önceki yapılan sigorta sisteminde adalet olmadığını ifade ederek, siyasal düşünülmemesi gerektiğini söyledi. Özcan, emeklilerin asgari geçim endeksine göre ödeme yapacağını da kaydetti.

TARTIŞMAYA BAŞBAKAN ENGEL OLDU

Başbakan, prim tartışmasında araya girerek, “Yasa Anayasa Mahkemesi’nde. Çalışma Bakanı Murat Bey’in de savunması var. Karara bir bakalım. Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekleyelim. Çalışma ekibi kuralım ve daha sonra değerlendirelim” dedi.

TARTIŞMALARIN NEDENİ ÇOK ORTAKLI ŞİRKETLER

AKP’li Zekai Özcan ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan yasanın hala tartışıldığını bunun sebebinin ise , çok ortaklı şirketler olduğunu öne sürdü. Özcan, “çok şirketlere ortak olanlar da destek pirimi ödeyecekler. Bu tartışmaları başlatanlar da onlar. Ne yazık ki sivil toplum örgütleri de onlara destek veriyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bağ-Kur çalışanlarına yeni düzenlemelerinde getirildiğini hatırlatan Özcan, “Bağ-kur emeklisi eskiden yüzde 40 prim öderken, şimdi bu oran yüzde 33.5’e düştü. Emekli olupta çalışanlardan yüzde 10 prim kesiliyordu. Şimdi bu oran yüzde 33,5’e yükseldi. Yani emeklilik maaşınıza dokunulmayacak, ama aldığınız ücretten yüzde 33.5 kesilecek. Ayrıca bağkurlulara, iş kazası geçirenlere sürekli iş görememezlik getirilirken, bazı nedenlerden dolayı çalışamayanlara yevmiyesinin kesilmeyeceği de yeni düzenlemeler arasında AKP’nin kapılı grup toplantısında gündem dışı söz alan İstanbul Milletvekili Muharrem Karslı da, haziran ayında Ermenistan’a yaptığı ziyaret konusunda bilgi verirken, sınırdaki nükleer santral konusunda da uyardı. Çok eski teknoloji ile yapılan santralin çok tehlikeli olduğuna işaret eden Karslı, “Kapatılmazsa Çernobil’den bile tehlikeli olur” dedi.

YENİ YASA BAĞ-KUR'LU İŞÇİLERİN MAAŞLARINI DÜŞÜRECEK

Haberin Devamı

TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Reformu'nda öngörülen düzenlemelerle sadece çalışan Bağ-Kur'lu emeklilerin değil, bütün Bağ-Kur'luların mağdur edileceğini belirterek, hükümeti düzenlemelerde değişiklik yapmaya çağırdı.

Basamak sistemi kaldırılarak yerine getirilen bu sistemin, esasen ödenecek primi sigortalının tercihine bırakmasından dolayı son derece yerinde olduğunu belirtirken, şunları kaydetti: "Ancak, aynı zamanda işçi çalıştıran Bağ-Kur'lunun beyan edeceği aylık prim matrahının çalıştırdığı işçilerin en yüksek ücretli olanından az olamayacağına ilişkin hüküm kayıtdışı çalıştırmayı teşvik edecek. Yüksek Bağ-Kur primi ödememek için bir çok işveren işçilerinin ücretini düşürecek."

Haberin Devamı

"ŞİRKETLER KAPANACAK, İŞSİZLİK ARTACAK"

Yahya Arıkan, her şirket için ayrı ayrı Bağ-Kur primi istenmesinin şirket kapattıracağını belirterek, "Buna göre, Bağ-Kur'lu olmayı gerektiren şekilde birden fazla işte çalışılması halinde, her şirketten ayrı ayrı prim ödenmesi söz konusu olabilecek" denildi.

İŞSİZLER ORDUSUNA 2 MİLYON KİŞİ

Arıkan, İSMMMO'nun hesaplamalarına göre, sivil toplum örgütlerini harekete geçiren Bağ-Kur'lu çalışan emeklilerden yüksek kesinti sonucu 2007'de toplam 2 milyar 136 milyon YTL sosyal güvenlik destek primi elde edileceğini belirtirken, "Ancak, 1 milyon Bağ-Kur'lu işyeri sahibi emekliden yüzde 10 yerine yüzde 39 oranında sosyal güvenlik destek primi kesintisi, işyerlerinin kapanmasına neden olacak" dedi. Arıkan, 1 milyon işyerinde en az 1 kişi çalıştığı varsayıldığında bunun 2 milyon kişinin işsiz kalması anlamına geleceğini söyledi. Hükümeti önlem almaya çağıran Arıkan "Gelir elde etme rüyanız emeklinin kabusu olmasın" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!