Eline tencere alan bilmeden Türkiye’nin ithalatını körüklüyor

Güncelleme Tarihi:

Eline tencere alan bilmeden Türkiye’nin ithalatını körüklüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2011 00:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu, Türk ekonomisinin yumuşak karnı cari açığa karşı, kendisi gibi Kayserili olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın çok somut şekilde çözüm ürettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, “Herkes bu cari açığa bir çözüm üretiyor, fakat herkes birbirine akıl soruyor. Sayın Enerji Bakanı tam bir Kayseri icadı çok somut bir nokta ortaya koydu. Akres Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve Alman ortağı Nordex’e, ‘Santralı Almanya’da üretilen parçalarla yaparsan, ürettiğin elektriği 7 cent’e alırım. Gel yerli malı kullan, 11 cent’e alayım’ diyor” mesajı verdi.
Korkma, burada yatırım yap
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu dün Yırcalı Grubu’nun Manisa’da inşa ettiği Akhisar Rüzgar Santralı’nın (Akres) açılış törenine katıldı. Hisarcıklıoğlu, Yırcalı’nın yabancı ortağına şöyle seslendi: “Nordex’e de diyorum ki, ‘Korkma, Türkiye’de yatırım yap. Gel Mercedes’i örnek al, Aksaray’da yatırımları var. Mercedes’in CEO’su, konuştuğumuzda ‘Dünyada sıfır üretim hatasıyla tek üretim yaptığımız tesis Aksaray’daki tesis’ dedi.”
Bakanı Yıldız, büyüyen, gerek cari açıkla ilgili gerekse yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarında bir atılım yaptıklarına değinerek, “Eline tencere tavayı alanın, bir kısım manipülatif davrananlara alet olmaması lazım. Eline tencere alanlar bilmeden de olsa bizim gazla ilgili ithalatımızı destekliyor demektir. Enerji sektörümüz, Türkiye’nin ortalama büyümesinden de hızlı büyümeli ki arz güvenliğinde güvence sağlayalım” dedi.

Haberin Devamı

Özür dilemedikçe İsrail’le enerji işbirliği olmayacak

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Özür dilenmedikçe İsrail ile işbirliği yok. Ortak proje yürütülmeyecek” dedi. Bakan Yıldız, bir gezetecinin İsrail’le enerji alanında ortak yatırım ve işbirliği yapılıp yapılmayacağını sorusuna şu yanıtı verdi: “Özür dilenmedikçe İsrail ile işbirliği yok. Ortak proje yürütülmeyecek. Özellikle siyasi ve idari olarak bu kadar olumsuzluğun olduğu bir ortamda, ortak enerji projelerinin yapılmasını doğru bulmuyorum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak her ülkeyle geliştirilebilecek projelerimiz var. Ama İsrail ile herhangi bir proje geliştirmeyi düşünmüyoruz. Dokuz vatandaşımız orada öldürüldü. Her birinin onuru bizim için petrol ve doğalgazdan daha önemli.”

Haberin Devamı

İsrail Akdeniz’de doğalgaz yataklarını savunacak

İSRAİL Altyapı ve Enerji Bakanı Uzi Landau, katıldığı güvenlik konferansında, bir soru üzerine, “İsrail, Akdeniz’de sahip olacağımız yatakları destekleyebilir ve güvenceye alabilir. Verebileceğim en basit cevap bu” dedi. İsrail’in, Akdeniz’de Tamar ve Livyatan bölgelerinde keşfettiği doğalgaz yataklarının on milyarlarca dolar değerinde olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!