Elemanlar fındığa gitti güvenlik açık verdi

Güncelleme Tarihi:

Elemanlar fındığa gitti güvenlik açık verdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2014 12:07

Turizm ve hasat sezonu nedeniyle özel güvenlik sektöründe 15 bin personel açığı ortaya çıktı. Securitas Türkiye Başkanı Murat Kösereisoğlu, “Bizim çocuklar ilkbahar sonu yaz başlarında ya güneye, turizm bölgelerine göç ediyor ya da memleketlerine gidip bağ, bahçe işinde çalışıyor. Kimi fındığa kimi buğday hasadına gidiyor. Sektörde kalıcılığı sağlamak için evli ve çocuklu çalışanları işe almayı daha çok tercih ediyoruz" derken, robotların yaygınlaşmasıyla 4 güvenlikçiden birinin işsiz kalabileceğini belirtiyor. Bazı gençlerin sırf evlenebilmek için özel güvenlik sertifikası aldığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Elemanlar fındığa gitti güvenlik açık verdi
Uluslararası güvenlik şirketi Securitas Türkiye Başkanı Murat Kösereisoğlu, özel güvenlik sektöründe, mevsim değişimlerinde personel sirkülasyonunun hızlandığını, özellikle turizm ve tarım sezonunun açılmasıyla birlikte 15 bin civarında personel açığı oluştuğunu söyledi.

Özel güvenlik sektöründe personelin meslekte kalış süresinin istenilen seviyede olmadığına dikkat çeken Kösereisoğlu, “Bizim çocuklar ilkbahar sonu yaz başlarında ya güneye, turizm bölgelerine göç ediyor ya da memleketlerine gidip bağ bahçe işinde çalışıyor. Kimi fındığa kimi buğday hasadına gidiyor. Otellerde kısa süreli çalışıp, biraz para biriktirip tekrar geri dönmek cazip geliyor. Sigorta konusuna, ‘ileride bakarız’ deniyor. Şu anda sektörde ciddi oranda işçi arayan var, bulunamıyor. Sektörde kalıcılığı sağlamak için evli ve çocuklu çalışanları işe almayı daha çok tercih ediyoruz” dedi.

"50 BİN KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR"

Güvenlik sektöründe bin 600 firmanın faaliyet gösterdiğini, 217 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Kösereisoğlu, son dönemde sektörde teknoloji kullanımının yaygınlaştığını, maliyetleri düşürmek için özellikle robot teknolojisine ağırlık verildiğini anlattı. Kösereisoğlu, gelişen teknolojinin sektörde yüzde 20-25 personel azalmasına yol açacağını vurguladı. "Bu da ileride, bugünkü rakamlarla yaklaşık 50 bin güvenlik görevlisinin yerini robotların alacağını işaret ediyor" dedi.

ROBOTLAR, MALİYETİ YÜZDE 10 AZALTILACAK


Güvenlik devriyelerinin artık robotlarla yapılmaya başlandığını anlatan Kösereisoğlu, “Artık bu alanda personel çalıştırmak gerekmeyebiliyor. Bilgisayar yazılımlarıyla personele ihtiyaç olmadan güvenlik sağlanabiliyor. Personel pahalı. Biz de çalışan sayısını azaltıp maliyetleri yüzde 10 azaltmayı hedefliyoruz” dedi. Kösereisoğlu, sektörde çoğunlukla asgari ücret düzeyinde ücret verildiğini, İstanbul’da bu rakamın bin 200 ila bin 600 lira civarında olduğunu söyledi. İstanbul’daki bir işçinin toplam maliyetinin 3 bin 500 liraya ulaştığını ifade etti.

"KIZ İSTEMEK İÇİN SEKTÖRE GİREN VAR"


Kösereisoğlu, sektörde maaşların düşük olmasına rağmen toplumda güven müessesi olarak algılandığını belirterek, "Evlenebilmek için bu sektöre giren, çalışanlar var. Sektörde çalışanlar doğal olarak güvenilir kişi olarak algılanıyor. Dolayısıyla evlenmek istediklerinde aileler kızlarına izin vermekte tereddüt etmiyor” dedi.

7 MİLYARLIK SEKTÖR

Türkiye’deki özel güvenlik sektörünün elektronik sistemler dâhil yaklaşık 7 milyar TL iş hacmi bulunuyor. Sadece insanlı/fiziki güvenlikte ise iş hacmi yaklaşık 6 milyar TL.
2014 yılı itibariyle güvenlik görevlisi kimliği alan kişi sayısı: 640 bin 475 ancak mevcut güvenlik görevlisi sayısı 217 bin 302 kişi.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!