Elektrikte özel sektör 5 yılda 2.7 milyar YTL yatırım yapacak

Güncelleme Tarihi:

Elektrikte özel sektör 5 yılda 2.7 milyar YTL yatırım yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2006 00:00

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), yılın en büyük özelleştirme sürecini başlatıyor. 20 elektrik dağıtım bölgesi sırayla özelleştirilecek. Katılım şartları gereği büyük sermayenin yarışacağı ihaleler sonucunda 20 bölgede 5 yılda 2.7 milyar YTL yatırım yapılacak.

ÖİB’in hazırladığı yatırım programı çerçevesinde, 20 bölgede yıllık 550 milyon YTL tutarında yatırım yapılacak. Hatların yenilenerek, kesintilerin tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayacak program çerçevesinde yatırım özel sektör tarafından gerçekleştirilirken, finansmanı kamu üstlenecek.

EPDK DENETLEYECEK:

Alıcının yapacağı yatırım, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından denetlenecek. Yatırım için alt ve üst limit belirlenecek. Alıcının getireceği yatırım projesinin tutarı bu üst limiti aşamayacak. Alıcı, yatırımı en alt limitte gerçekleştirmek isterse de, TSE standartlarının altına inilmeyecek.

SORUN YAŞAMAMAK İÇİN ÖNLEM:

Dağıtım bölgeleri için lisans alan ve tarifelerini onaylatan ÖİB, ilk olarak ihaleye çıkacağı bölgeler için Özelleştirme Yüksek Kurulu’ndan karar çıkaracak. Bölgeleri kapsam ve programa alırken ÖYK kararı alan ÖİB, Tüpraş’ın yüzde 51 hissesinin Koç-Shell ortaklığına satışındaki yargı süreci nedeniyle bu yola başvuracak. Satış ve satışa ilişkin stratejinin ÖYK kararıyla belirlenmemesinin yürütmeyi durdurma kararlarına gerekçe oluşturmasına dayanan ÖİB, enerji özelleştirmesinde aynı sorunla karşılaşmamak için ÖYK kararı çıkaracak. Başkanlığı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ÖYK’nın alacağı kararla hangi bölgelere öncelik verileceği de siyasi irade kararı ile güçlendirilmiş olacak.

ÖNCELİKLİ BÖLGELER:

OİB, ilk etapta ihaleye çıkılması için altı bölgenin tüm hazırlıklarını tamamladı. Meram, Trakya, İstanbul Anadolu, İstanbul Avrupa, Sakarya ve Başkent hazır durumda bulunuyor. ÖİB bu bölgelerden iki ya da üçü için bir aynı dönemde ihaleye çıkmayı tasarlıyor. Ancak yatırımcıların en çok istediği bölge olan İstanbul Avrupa, karsız bölgelerin elde kalacağı endişesiyle ilk etapta ihaleye çıkmayabileceği belirtiliyor.

2008’DE BİTECEK:

ÖİB’in Eylül ayında ilana çıkmasıyla birlikte iki ay ilan süreci yaşanacak. Ardından teklifler alınacak. Bunların değerlendirme süreciyle ilk ihaleler en erken Aralık 2006-Ocak 2007’de yapılabilecek. Ancak ilk ihalelerin 2007’de başlamasına kesin gözüyle bakılıyor. 20 bölgenin özelleştirmesinin tamamlanması ise 2008 yılına sarkacak. ÖİB, dağıtım özelleştirmesi için yeni bir takvim de hazırlayacak.

Büyük sermayesi olmayan giremeyecek

BİR puanlık önyeterlilik kriterlerinden 0.5 puan alan şirketler ihaleye katılabilecek. Teknik kritere uyan tek yerli şirket olduğu için, mali yeterlilikte yarışacak olan şirketler, güçleri yetmezse Ortak Girişim Grubu (OGG) oluşturup, mali yeterlilik kriterlerini sağlamaya çalışacaklar. İki teknik kriteri, Türkiye’de yalnızca Kayseri Elektrik, o da bazı bölgelerde sağlayabildiği için şirketler arasındaki asıl yarış mali yeterlilikte olacak. Belirlenen kriterlerle, enerji dağıtım özelleştirmesine; büyük yerli sermaye, çok ortaklı yerli sermaye ile yabancılar ve yabancı ortaklı gruplar damgasını vuracak. Açık artırmada en yüksek hisse değerini teklif eden şirket ihalenin galibi olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!