Elektrikli tren Kapıkule'ye uzandı

Güncelleme Tarihi:

Elektrikli tren Kapıkuleye uzandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kapıkule'den Ankara'ya olan güzergâhta kesintisiz tren yolculuğu yapılmasına olanak tanıyan, Çerkezköy-Kapıkule demiryolunun elektrifikasyon projesi sonunda tamamlandı.

Katener adı verilen ve 25 kilovoltluk elektrik enerjisi taşıyan hava hatları sayesinde, trenler saatte 140 kilometre hız yapabilecek. 10 yıllık geçmişi olan ve uygun kredi koşullarıyla 25 milyon dolara malolan proje, Kasım ayı başında hizmete açılacak.

Teknostroyeexport-Tekser işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında, 17 istasyonu aynı anda kontrol edebilen bir uzaktan kumanda (scada) sistemi de yer alıyor. Çevreyi kirletmeme özelliğine de sahip olan projenin gerçekleşmesiyle Türkiye, Avrupa Yüksek Hız Şebekesi'ne dahil oldu. Projede hat boyunca, her kilometrede bir telefon bağlantısı kuruldu.

HATALAR AZALACAK

Çağdaş demiryolu taşımacılığı açısından çok önem taşıyan bu projede, Kapıkule'den Ankara'ya kadar olan 886 kilometrelik demiryolu hattının güvenliği de artacak. Ayrıca güvenlik, trenlerin birbirini takipte ve istasyonlardaki buluşmalarında, kırmızı sinyal bildirileriyle de sağlanacak.

Otomatik tren durdurma mekanizmasıyla makinistin rolü en aza indirilecek. Böylece, yolun uygun olmaması durumunda, trenin otomatik olarak durması sağlanacak. Türkiye'deki 8 bin 640 kilometre olan ana demiryolu hattının halen sadece 1746 kilometresi elektrikle işletiliyor. Bu hattın 2 bin 453 kilometresi de sinyalizasyon sistemiyle çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!