Elektrik yüzde 9 zamlandı 9 aylık artış yüzde 65’e vurdu

Güncelleme Tarihi:

Elektrik yüzde 9 zamlandı 9 aylık artış yüzde 65’e vurdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2008 00:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), TEDAŞ’a bağlı 20 elektrik dağıtım şirketinin elektrik satış tarifelerinin arttırılması için yaptığı başvuruyu dün karara bağladı. Tarife artış taleplerini onaylayan EPDK, elektriğe ekim ayından itibaren konutlarda yüzde 9.07, sanayide yüzde 9.27 ve ticarethanelerde yüzde 9.35 zam yapılmasını kararlaştırdı. Böylece elektrik fiyatlarındaki artış yılbaşından bu yana yüzde 65’i buldu.

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), dün gerçekleştirdiği Kurul toplantısında, TEDAŞ’ın elektrik satış tarifelerinin arttırılması için yaptığı başvuruyu onayladı. Buna göre elektrik, ekim ayından itibaren konutlarda yüzde 9.07, sanayide 9.27 ve ticarethanelerde 9.35 oranında zamlanacak. Böylece yılbaşından bu yana üç kez zam gören elektrik fiyatlarındaki artış oranı yüzde 65’lere ulaştı. TETAŞ’ın, TEDAŞ’a toptan olarak sattığı elektriği ekimden itibaren yüzde 34’lük zamla yansıtacak olması, TEDAŞ’ın da maliyetlerini etkiledi. Aylık elektrik ihtiyacının yüzde 55’ini TETAŞ’tan alan TEDAŞ, "enerji alım maliyetlerindeki artıştan kaynaklı perakende satış tarifelerinin arttırılması" talebiyle geçtiğimiz hafta EPDK’ya başvurdu.

Zamlı fiyatlar

EPDK, TEDAŞ’a bağlı 20 elektrik dağıtım şirketinin elektrik satış tarifelerinin arttırılması için yaptığı başvuruyu dün yapılan toplantıda karara bağladı. TEDAŞ’ın tarife artış taleplerini onaylayan EPDK, elektriğe ekim ayından itibaren konutlarda yüzde 9.07, sanayide yüzde 9.27 ve ticarethanelerde yüzde 9.35 zam yapılmasını kararlaştırdı. Böylece tüm vergi pay ve fonlar hariç olmak üzere tek terimli sanayi elektriğinin kilovatsaat fiyatı 16.143 YKr’den 17.64 YKr’ye, konutlarda 17.944 YKr’den 19.572 YKr’ye, ticarethanelerde 20.994 YKr’den 22.957 YKr’ye çıktı. Bu fiyatların üzerine yüzde 18 katma değer vergisi (KDV), konut ve sanayi elektriği için yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı, konut elektriğine yüzde 5, sanayi elektriğine yüzde 1 belediye tüketim vergisi ekleniyor, tüketiciye yansıyan son fiyat ortaya çıkıyor.

Yılın üçüncü zammı

Elektrik fiyatlarına beş yıl aradan sonra ilk zam 2008’in ocak ayında yapıldı. Bu tarihte konutlara yüzde 15, sanayiye ise yüzde 10 olarak belirlenen zam oranları, enflasyon güncellemesi nedeniyle konutlarda yüzde 19,5, sanayide ise yüzde 12 olarak gerçekleşti. Yılın ikinci zammı ise maliyet bazlı fiyatlandırma sisteminin uygulamaya konulduğu temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere, konutlara yüzde 21, sanayiye yüzde 22 oranında yapıldı.

Yüzde 9 zammın tüketiciye yansıması yüzde 14’ü bulur

ELEKTRİK Mühendisleri Odası Başkanı Musa Çeçen, TEDAŞ’ın yüzde 9’luk elektrik zammının dört kişilik bir ailenin faturasına vergi ve diğer alınan ücretlerle birlikte yüzde 14 oranında yansıyacağını söyledi. Son üç aydaki zam oranının ise belirsiz olduğuna işaret eden Çeçen, "Yılbaşından bu yana elektrik zammı yüzde 65’lere ulaştı" dedi. Çeçen, üç ayda bir yapılmaya başlanan otomatik fiyatlandırmanın elektrik faturalarına yansımasını ise şöyle özetledi: "Dört kişilik bir ailenin geçen yıl ortalama 45-50 lira olan elektrik faturası son zamla birlikte 80 lirayı buldu."

Zammı en düşükte tutmaya çalıştık

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, önceki akşam Samanyolu Haber TV’de katıldığı bir programda, elektriğe yapılan zamlara ilişkin "Tabii ki zam sevimli bir şey değil ama kurtarmadığı zaman ne yapacaksınız? Bunu başka türlü yapacağınıza, biz dürüst davranarak bunu en düşük seviyede yapmaya çalıştık" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!