Ekoturizmin kadın elçileri geliyor

Güncelleme Tarihi:

Ekoturizmin kadın elçileri geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2022 07:00

Onursal başkanlığını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yaptığı Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Dayanışma Derneği (TOGEM-DER), bu kez de girişimci kadınları ekoturizmde buluşturuyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de ekoturizm alanında değer yaratan başarılı kadınların rehberliğinde, ”Ekoturizm elçileri” yetiştirmeyi hedefleyen TOGEMDER, kadın istihdamını arttırmak, alternatif ve sürdürülebilir turizm için ‘Kadın eli ile ekoturizm projesi’ne start verdi. Emine Erdoğan’ın destekleriyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 7 ilin valiliği ve belediyeleri ile hayata geçirilecek proje kapsamında, alanında başarılı kadınlardan, ekoturizm alanında mentorluk eğitimi alan kadınlar, kendi illerinde eğitimler vererek 7 ilden 7 proje çıkartacak. İlk etapta, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, İzmir, Muğla, Nevşehir ve Ordu’dan katılan kadınların hazırlayacağı projelerden dereceye girenler, TOGEM-DER ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenecek. Ekoturizm elçilerine ilk dersi dün Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz verdi. Alacakları eğitimler sonucu, kadınların kendi emekleriyle, ayakları üzerinde durabileceklerini belirten Yavuz, “Turistler de artık yerel ve doğal ürünlerin, yerel gelenekler ile gastronominin ön plana çıkartılması talep ediyor. Bu nedenle ekoturizm konsepti, dünyada oranı artan bir faaliyet alanı” dedi.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’NİN REZERVLERİ HERKESE YETER’

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de, devlet, millet ve STK dayanışması ve işbirliğinin önemine vurgu yapıp, Türkiye’nin yeraltı ve yerüstü rezervlerinin herkese yetecek kadar, fazlasıyla mevcut olduğunu belirtti. Türkmen, “Yeter ki bu zenginlikleri muhataplarıyla buluşturacak girişimcilere destek olalım. Hanım elinin değdiği her yerde bereket, paylaşım, huzur ve zenginlik vardır” diyerek, imkanlar ölçüsünde projeye destek olacaklarını söyledi.

İstanbul Milletvekili ve TOGEM-DER İcra Kurulu Başkan Belma Satır da, “Biz kadınlar birbirimizle dayanışıyoruz ama erkekler de bize destek verince çok seviniyoruz” dedi. Satır, İstanbul’da eğitim alacak kadınlara, Türkiye’nin zenginliklerini hatırlatıp, Halvetiye tarikatının Şabaniye kolunun kurucusu Pir Şeyh Şaban-ı Veli’nin, “Gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle, her işiniz güle güle” sözlerine atıfta bulunarak şöyle dedi: “Eliniz çok kuvvetli. Katma değere dönüştüreceğiniz çok malzeme var. ‘Gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle, her işinin güle güle’ denilen bir hayat anlayışımız var. Bu malzeme ile öyle çok misafir ağırlayabilirsiniz ki. Omuzlarınıza bir yük vereceğiz. Buradaki tecrübelerinizi gittiğiniz illerde anlatıp, sizler gibi kadınlar yetiştireceksiniz, biz de onlara destek olacağız.”

 

Haberin Devamı

MELEK YATIRIMCILAR ARANIYOR

Projenin fikir annesi TOGEM-DER Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Türkan Uysal da, Dünya Turizm Örgütü verilerine göre Türkiye’nin 22.5 milyar dolar ile 12’nci sırada yer aldığına dikkat çekip, yeni projelerin hayata geçirilmesiyle, ekoturizm alanında Türkiye’yi daha da üst seviyelere taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Pandemiden sonra insanların deniz, kum ve güneş üçgeninden çıkarak, alternatif turizm arayışına girdiklerine belirtip, “Bu projenin ardından belki de bir sürü melek yatırımcı bulacağız” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!