Ekonomik sorunlar ancak temiz siyasetle çözülür

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik sorunlar ancak temiz siyasetle çözülür
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Atsuko Toyama, ‘‘Türkiye ekonomik sorunları

istikrarlı ve temiz siyasetle aşabilir’’ dedi. Toyama, skandallara adı karışan, başarısız olan politikacıların Japonya'daki gibi çekilmeyi bilmesi gerektiğini söyledi.

JAPONYA, siyasi istikrarın sağlanması halinde, yatırımlar açısından Türkiye'de yepyeni bir dönemin başlayacağını ve bu dönemde kendilerinin önemli bir paya sahip olabileceğinin mesajını verdi.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Atsuko Toyama, Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkiler ve yatırımlarının geleceğinin tamamen Ankara'daki siyasi istikrara bağlı olduğunu söyleyerek, ‘‘Seçim sonuçları akıllıca kullanılırsa, Ankara'yı parlak günler bekliyor’’ dedi.

Bayan Büyükelçi Toyama, Türkiye'nin şu anda en önemli sorunun ekonomi olduğunu belirterek, ‘‘Ekonomik sorunlar istikrarlı ve temiz siyasetle aşılır’’ dedi. Japon Elçi, kendi ülkesinde devlette şeffaflık ve dürüstlüğün çok önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye'de mevcut yolsuzluklarla halka gitmesi gereken paraların heba olduğunu söyledi. Başarısız olunca, skandallara karışınca Tokyo'da istifa edildiğine işaret eden Toyama, Türkiye'de de artık bu bilincin yerleşmesi gerektiğini söyledi.

DİKKATLİ OLUN

Toyama, hükümeti kurma çalışmalarından çıkacak önünü gören ve istikrarlı bir yapının Türkiye'ye yatırım yapmak ve kredi vermek için beklemede olan Japonya'yı harekete geçireceğini belirtti.

Türkiye'nin Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya'ya geçişte bir köprü vazifesi gördüğünü ifade eden Büyükelçi, bu yüzden Ankara'nın geleceğinin kendileri için önem taşıdığını söyledi. Toyama, Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolar olduğunu belirterek bu rakamın 140 milyon dolarının ise Türkiye'nin ihracatını oluşturduğunu belirtti.

Türkiye'nin bugün yaşadığı bazı zorluklar olduğuna işaret eden Büyükelçi, ‘‘Ancak, inanıyorum ki, Türkiye bir süreden beri başarılı ile izlediği siyasi ve ekonomik politikalar sayesinde bunların üstesinden gelecektir’’ dedi.

Toyama, yüksek büyüme hızına sahip Ankara'nın enflasyonla mücadele programının pozitif sinyaller vermeye başladığını belirtti. Toyama, Türkiye'nin IMF ile imzaladığı Yakın İzleme anlaşmanın başarı ile uygulanmasının da, Bozüyük-Mekece otoyol yapım ve Boğaz Tüp Geçiş projeleri için tahsis edilen Japon Eximbank ve OAD Kredilerinin önünü tamamen açacağını kaydetti.

Yabancı sermaye tahkim ve garanti istiyor

TÜRKİYE'ye yatırım yapmak isteyen yabancı ülkeler ve şirketlerin en büyük endişesinin ise ‘uluslararası tahkim’ ile muhtemel zararların tazmininde devlet garantisi olduğunu kaydeden Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Atsuko Toyama, bunların da bir an önce Türk Hükümetleri sağlanması gerektiğini belirtti. Japon Büyükelçi, Türkiye'de yıllarca izlenen popülist seçim politikalarının da ekonomiye büyük darbeler indirdiğini, ayrıca aşırı bono satışı, yüksek faizin ve vergi reformunun pratikte geçikmesinin de enflasyonu azdırdığını kaydetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!