Ekonomide Suriye teyakkuzu

Güncelleme Tarihi:

Ekonomide Suriye teyakkuzu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2012 00:00

Hükümet, Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Kilis, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş gibi illerdeki esnaf, tüccar ve sanayicinin sıkıntılarına çözüm bulmak için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

HÜKÜMET, Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle bölgeyle yakın ticari ilişkileri bulunan Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Kilis, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş gibi illerin darbe yemesini önlemek için yeni stratejileri uygulamaya sokacak. Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü proje çerçevesinde Suriye’de yaşanan siyasi gelişmelerin ekonomik ve sosyal hayata yansımaları, ne gibi sorunlar doğurduğu araştırılacak. Çalışmayla esnaf, tüccar ve sanayicinin içine düştüğü sıkıntılı duruma çözüm önerileri geliştirilecek.

Ekonomik önlemler

Suriye ile gerek doğrudan gerekse Ortadoğu ülkelerine yönelik yoğun ticari ilişkileri bulunan Güneydoğu Anadolu illerinde üretim, ihracat, pazar kaybı, navlun fiyatlarının yükselmesi ve istihdam gibi kayıpların önüne geçmek için yeni önlemler hayata geçiriliyor. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın talimatıyla başlayan çalışmalar kapsamında Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan siyasal gelişmelerin başta Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa olmak üzere bölgeyle iş yapan sınır illerindeki ekonomik ve sosyal hayata yansımaları araştırılarak, olayların önümüzdeki dönemde ne gibi sonuçlar doğurabileceğinin değerlendirileceği bir araştırma yapılacak.

Haberin Devamı

Peşin çalışın tavsiyesi

Bu çalışmayla özellikle İpekyolu Kalkınma Ajansı’nda bulunan Hatay, Gaziantep ve Kilis’le, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nı oluşturan Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’taki esnaf, tüccar ve sanayicinin Suriye’de yaşanan olaylardan dolayı içine düştüğü sıkıntılı duruma yönelik çözüm önerileri geliştirilecek. Bunun yanı sıra yerel potansiyeli harekete geçirmek amacıyla bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farkları azaltılacak. Ekonomi Bakanlığı da il ve ilçelerde proje hazırlama, uygulamalı girişimcilik, markalaşma ve marka yönetimi konularında teşvik edecek çalışmalara başlayacak.

Masada şikâyetler var

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a işadamlarından gelen talepler üzerine kurulan Suriye İzleme Masası da şikayetleri takibe aldı. Bakanlığa 10 aylık sürede Suriye ile ticaret yapan 200’e yakın işadamından şikayet geldi. Türk firmalarına mallarını peşin ödeme ya da “gayri kabili rücu akreditif” açtırmak suretiyle göndermeleri öneriliyor.

Haberin Devamı

İhracat düştü, vergi azaldı

GAZİANTEP, Hatay, Kilis, Mardin, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa’nın oluşturduğu 7 sınır şehrinin Suriye’ye toplam ihracatı ilk 7 ayda yüzde 58 azaldı. 7 ilin geçen yıl ilk yedi ayda Suriye’ye 194.5 milyon dolar olan ihracatı bu yıl 82.3 milyon dolarda kaldı. Türkiye, Suriye’nin en fazla ihracat yaptığı ilk 5 ülke arasında yer alırken, 2010’dan itibaren en fazla ithalat yaptığı ülke konumuna geldi. Ekonomisinde Suriye ile ticaretin önemli yer tuttuğu bölge illerinin ekonomisinde yaşanan olumsuzluklar, bu illerde toplanan vergi gelirlerinde de düşüşe yol açtı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!