Ekonomi hattı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi hattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 00:00

iPod’a işitme kaybı davası

ABD’
de, dünya çapında satılan iPod MP3 çaların üreticisi Apple firmasına, cihazın işitme kaybına yol açabileceği gerekçesiyle dava açıldı. California eyaletinin San Jose kentinde açılan davada, davacı John Kiel Patterson’ın avukatı, iPod’un tasarımında işitme kaybına yol açmaması konusunda gerekli özenin gösterilmediği ve işitme kaybına yol açabileceği konusunda da gerekli uyarının yapılmadığını savundu. Piyasaya çıktığı 2001’den bu yana 42 milyon adetten fazla satan iPod’un 115 desibelden fazla ses üretebildiği ve günde 28 saniyeden fazla bu düzeyde sese maruz kalmanın işitme kaybına neden olabileceği belirtilen davada, davacının bu nedenle tazmin edilmesi ve müzik çalarların daha güvenli olması için gerekli düzenlemelerin yapılması talep edildi.

Mittal: Teklifimiz Avrupa için iyi

ARCELOR’
a yaptığı 18,6 milyar Euro’luk teklif red edilen ve Arcelor hissedarı ülkelerde ciddi bir dirençle karşılaşan Kittal’in CEO’su Lakshmi Mittal, Arcelor tekliflerinin Avrupa için iyi olduğunu ileri sürdü. Mittal, "Avrupa’da gerçekleşecek bu birleşme işçi çıkarımına sebep olmayacak" didi. Hafta başından bu yana hükümetleri ikna turuna çıkan Mittal, umduğunu bulamasa da ikna turlarını sürdürüyor. Mittal dün de Arcelor’un 15 bin kişiyi istihdam ettiği İspanya’da ikna turlarındaydı. Fransa Mittal’in teklifine şiddetle karşı çıkarken, Lüksemburg önceki gün Fransayla hemfikir olduklarını açıkladı. Öte yandan İngiltere, Fransa’nın korumacılık yaptığını belirterek, Mittal’in Arcelor’a yaptığı teklifin hükümetlerce ret edilmesini eleştirdi.

Shell tarihinin kár rekorunu kırdı

HOLLANDA
-İngiliz ortaklığı petrol şirketi Shell’in, geçen yılı 22,9 milyar dolar net kazançla kapatarak, tarihinin en yüksek kár miktarına ulaştığı bildirildi. Shell, 2004 yılında da 17,4 milyar dolar kar elde etmişti. Shell’den yapılan açıklamada, 2005 yılında sağlanan kar miktarının tahminlerin üzerinde gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada, şirketin gerçekleştirdiği üretimde bir yıl öncesine göre azalma olmasına rağmen kar miktarını arttığı, bu artışta petrol fiyatlarındaki yükselmenin önemli rol oynadığı belirtildi. Shell, yalnızca geçen yılın son üç aylık döneminde, 5,4 milyar dolar kar elde etti. Üstelik bu üç aylık dönemde şirket, bir yıl öncesine günde 300 bin varil daha az petrol üretti. Shell’in 2005 yılının son üç aylık döneminde günlük petrol üretimi ise 3,5 milyon varil olarak açıklanırken, bir yıl öncesi bu miktar günde 3,8 milyon varildi. Petrol üretimindeki azalmanın, Meksika Körfezinde geçen yıl sonbaharda yaşanan kasırgaların kuyularda açtığı zarardan kaynaklandığı kaydedildi.

GYODER’de Haluk Sur yeniden başkan

GAYRİMENKUL
Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanlığı’na yeniden Haluk Sur seçildi. GYODER’in 31 Ocak’ta yapılan 6. olağan Genel Kurul’unda derneğin bir yıllık Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Haluk Sur (Başkan), Yönetim Kurulu Üyeleri Sinan Fındıkoğlu, Bekir Cumurcu (Başkan Yrd.) Murat Ergin, Nurhan Azizoğlu (Sayman) Zeynep Salman, Hakan Kodal, Salih Kuzu, Hanne Harun Moreno, Ergün Yenen, Turgay Tanes, Mesut Arslan, Feyzullah Yetgin, Tevfik Türel.

Uzay’dan Araplara Türk deterjanı

UZAY
Kimya, Romanya, Mısır ve Bulgaristan’a yaptığı ihracattan sonra şimdi de Arap ülkelerine girdi. Dubai’den gelen talep üzerine distribütörlük anlaşması imzalayan Uzay Kimya, ihracatın ciro içindeki payını da yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkarmayı hedefliyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışında, tüm Körfez ülkelerini da kapsayan bu iş anlaşması, kendi sektöründe büyük bir grup olan Hallmark / Insignia firmasıyla gerçekleştirilecek. Anlaşmaya göre, Uzay’ın temizlik ürünleri Dubai başta olmak üzere tüm Birleşik Arap Emirlikler, Körfez ülkeleri, İran, Irak ve Suudi Arabistan gibi ülkelerdeki zincir marketlerde yerini alacak. Uzay Kimya Pazarlama Müdürü Erkan Özdemir, Dubai’den sonra sırada Suudi Arabistan’ın olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!