Ekonomi başarılı bürokrasi yorucu

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi başarılı bürokrasi yorucu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 00:00

Avrupa Birliği Komisyonu’nun dün yayımladığı ilerleme raporunda, mali ve parasal politikaların kriz sonrasında başarılı olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ancak, cari açığın arttığı ve enflasyonun yükseldiğine dikkat çekilirken, müteşebbisler için bürokrasinin hâlâ yorucu olduğu uyarısında bulunuluyor. AB Komisyonu, Türk ekonomisinin gidişatına iyi not verirken, cari açık, enflasyon, bürokrasi ve kamu maliyesine ilişkin uyarılarda bulundu. Raporda, “Küresel istikrarsızlık döneminde kuvvetli büyüme ekonominin iyileşen temellerini ve şoklara karşı artan esnekliğini teyit eder” deniyor. 2011 ve 2012’nin ilk yarısında bütçenin beklenenden daha iyi bir performans gösterdiğine işaret eden rapor, bu başarıda iç talebin ve vergi gelirlerinin artmasının etkili olduğunu kaydediyor.
Raporda şu tespitlere yer veriliyor;

· Kamu maliyesi yönetimi sorunlu ve mali şeffaflık için çaba gösterilmiyor.
· Müteşebbisler için bürokrasi hâlâ uzun ve yorucu.
· Eğitime bütçeden ayrılan paranın artması olumlu, kalitesi uluslararası standartlara göre hâlâ düşük.
· 2012’de ülke büyük cari açığa maruz kalmaya devam etti, bu durum Türk Lirası’nı yatırımcıların güveninde ani düşüşlere açık hale getiriyor.
· Enflasyon 2011’de yüzde 10.5’e çıkarak 2010’daki yüzde 6.4 rakamının iki katına ulaştı ve resmî hedef yüzde 5.5’i de geçti.
· Mülkiyet haklarını da kapsayan hukuki bir sistem makul ölçülerde iyi işliyor. Ancak ticarî sözleşmeleri hayata geçirmek hâlâ uzun bir süreç gerektiriyor. Bu süreç 36 işlemi kapsıyor ve 420 gün sürüyor.
· Ticari mahkeme hakimlerinin uzmanlıklarının olmayışı dava süreçlerini uzatıyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!