Ekobi

Güncelleme Tarihi:

Ekobi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2006 00:00

16’sında Mersin’e komi gitti İstanbul’da balıkla büyüdü

KAHRAMANMARAŞ
’tan 16 yaşında gurbete çıkan Hasan Gökpınar’ın, Mersin’de komilikle başlayan lokantacılığı, Bostancı’da bir balık lokantası yarattı. Sanatçı, işadamı ve siyasetçilerin balık yediği mekanlardan biri
/images/100/0x0/55ea9f04f018fbb8f88bf9b1
haline gelen Çatana ayda 4 binden fazla müşteri ağırlıyor. 120 bin YTL aylık ciro yapıyor.

TÜRKLER balıktan anlamaz yargısını kıran isimlerden Hasan Gökpınar’ın, Bostancı’daki Çatana balık lokantası her ay 4 bin-4 bin 500 arası müşteri ağırlıyor. Müşterileri arasında, Ajda Pekkan, Metin Akpınar, Hüsamettin Özkan, Dengir Mir Mehmet Fırat, Necati Kurmel, Muharrem Eskiyapan gibi birçok ünlü isim var. Hasan Gökpınar, bir komi olarak başladığı iş hayatında tam da bugünkü gibi bir lokanta sahibi olmayı hayal ettiğini söylüyor ve şöyle başlıyor anlatmaya: "Kahramanmaraşlı çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Babamı 12 yaşında kaybettim. 5 kardeşiz. 16 yaşımda gurbete çıktım. Aileme üç beş kuruş gönderebileceğim bir iş aramak için Mersin’e gittim. Mersin’de iyi bir lokantada komilikle başladım. Bir süre sonra da garsonluğa terfi ettim."

SEN İSTANBUL’A GEL:

Mersin’de garsonluk yaparken, İstanbul’da bir gazino sahibiyle tanıştığını anlatan Hasan Gökpınar, şöyle devam ediyor anlatmaya: "Fenerbahçe’de Beyaz Köşk Baküs’ün sahibi ile tanışmıştım. Nilüfer’in, Rıza Silahlıpoda’nın, Nesrin Topkapı’nın çıktığı bir yermiş. Bana ’askerlik dönüşü bana gel’ dedi. Beni garson olarak çok beğenmiş. Ben garson olarak asla saygıda kusur etmiyordum. Aileden gelen saygı ve sevgi öğretisi çok güçlüydü. Biraz da ezilmişliğin getirdiği minnet duygusu ile çok iyi garson olmuştum. Onun dikkatini çekmiş. Askerliğimi Kıbrıs’ta yaptım ve bavulumla 1984’te Fenerbahçe’ye geldim. Garson olarak çalışmaya başladım."

ÖNCE ORTAK SONRA ÇATANA:

Bir süre sonra garson olarak çalıştığı işyeri el değiştirince Hasan Gökpınar da iş değiştirir. Kalamış’taki Halikarnas Balıkçısı’na şef olarak girer lokantacılıkta mesleki olarak en üst düzeye ulaşır. Artık kendine güveni de tamdır. Bir ortakla Kadıköy Altıyol’da kafe açarak girişimciliğe adım atar. 2001’e gelindiğinde artık kendi hayalini tek başına gerçekleştirmek için nesi var nesi yok ortaya koyar. Hasan Gökpınar şöyle devam ediyor: "Ben Mersin’de balık işini çok iyi öğrenmiştim. Sonraki yıllarda geliştirmiştim. Bu yüzden hep bir balık lokantası açmak istemiştim. Çok kişi bana ’yapma balık işi tutmaz, zordur, risklidir’ dedi. Ancak kendime güveniyordum."

70 DÖNÜM TARLA SATTIM:

Bostancı’daki Çatana’nın yerini kiralamak ve istediği gibi donatmak, döşemek için 650 bin YTL harcadığını anlatan Hasan Gökpınar, "Elimde avucumda ne varsa koydum. Babadan kalma ve ’aileme ait’ 70 dönüm araziyi de satarak buraya yatırdım. Kapalı 170, açık 160 kişilik olmak üzere büyük bir mekan kurduk. Kısa sürede işlerimiz benim umduğum gibi gelişti."

ANKARA, İZMİR, ANTALYA:

Hasan Gökpınar, artık Çatana balık lokantalarının sayısını artırmak istiyor. Gökpınar, bu konuda ilk etapta Ankara, İzmir ve Antalya’yı düşünüyor. Gökpınar, Çatana’nın müşterisinin yüzde 80’i tanıdık, yüzde 20’sinin yeni olduğunu vurguluyor.

AKP’li Dengir Bey gelir balık yer, rakısını içer

HASAN Gökpınar, "Buraya çok zengin işadamları, sanatçılar, siyasetçiler gelir ama hepsi de hesabını kitabını bilir. Ne yemiş, nasıl hizmet almış ne ödemesi gerekir bilir. Kimse onların paraları çok diye hesapsız harcadıklarını sanmasın" diyor ve şöyle konuşuyor: "Ankara’dan gelen müşterilerimiz şimdi Ankara’da da Çatana açmamızı çok istiyorlar. Siyasetçi müşterilerimizin sayısı hayli fazladır. Hüsamettin Bey (Özkan) sık gelir ama AKP’liler de gelir. Mesela Dengir Mir Mehmet Fırat balığını yer, rakısını içer. Hayati Yazıcı da gelir."

4 bin müşteri ayda 4 ton balık yiyor

ÇATANA’nın aylık ortalama doluluk oranının yüzde 80-85 arasında oturduğunu belirten Hasan Gökpınar, "Ayda 4 bin-4 bin 500 kişi mekanımıza geliyor ve bu müşteri kitlesi için aylık 3 bin 750-4 bin 500 kilogram arasında balık tüketiyoruz. İki müşteri ortalama 1 kilogramlık balık yer. 45 kişilik bir ekiple hizmet veriyoruz. Ayda ortalama 120 bin YTL ciro yaparız. Burada 1 kişi ortalama 50-70 YTL hesapla çıkar."

Akbank: Kredilerimizin yüzde 38’i KOBİ’lere aktı

BU
yıl mart ayı itibariyle KOBİ’lere (Küçük ve Orat Boy İşletme) 9.2 milyar YTL kredi kullandıran Akbank’ın, Şirket Bankacılığı müşteri sayısı da 320 bini buldu. Sektörlere yönelik 17 farklı paketle hizmet veren Akbank Şirket Bankacılığı, şimdi paket sayısını 20’ye çıkarmak için kolları sıvadı.

4.9 MİLYARI KÜÇÜKLERE: KOBİ’lere en fazla kaynak aktaran banka olduklarını söyleyen Akbank Şirket Bankacılığı Pazarlama Bölüm Başkanı Gökhan Ertürk, "Akbank KOBİ’lere Şirket Bankacılığı ve Ticari Bankacılık bölümleriyle hizmet veriyor. Bankanın 2006 Mart ayı itibariyle 4.9 milyar YTL’si küçük işletmelere olmak üzere KOBİ’lere kullandırdığı krediler 9.2 milyar YTL’ye ulaştı. KOBİ kredilerinin toplam krediler içindeki payı ise yüzde 38’e çıktı. Yeni sektörel paketler uygulamalarımızla Şirket Bankacılığı olarak sadece küçük işletme tarafında yıl sonuna kadar 8 milyar YTL ’nin üzerinde bir finansman desteği sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

HEDEF 400 BİN MÜŞTERİ: 2003’ten beri küçük işletmelere yönelik faaliyet gösteren Akbank Şirket Bankacılığı’nın her yıl yüzde 100’ün üzerinde büyüme kaydettiğini belirten Ertürk, "Kredi rakamımızdaki artışla birlikte yıl sonuna kadar müşteri sayımızı da 400 bine ulaştırmayı amaçlıyoruz" dedi. Akbank’ın değişim projesiyle birlikte 3 yıl önce kurulan Şirket Bankacılığının küçük işletmeleri 3 ana gruba ayırdığını söyleyen Ertürk, "Türk bankacılık sektöründe küçük işletmeler için ilk kez uygulanan sektörel bazlı yapılanmayı gerçekleştirdik. Perakende, hizmet ve üretim başlıkları altında toplanan sektörel bazlı yapılanmada her bir sektörde işletmelerin nabzını tutuyoruz. Onların ihtiyaçlarını, beklentilerini karşılayacak ürün ve hizmetleri içeren sektöre özel paketlerle müşterilerimize hizmet veriyoruz" dedi.

KREDİYE PAKET DOPİNGİ: Sektörlere yönelik bu paketlerin ilkinin ’Eczane Paketi’ olduğunu söyleyen Ertürk, "3 yıl önce yola çıktığımızda 300 eczacı müşterimiz vardı. Bu sayı şu an 13 bine yükseldi. Ayrıca turizm sektörüne kullandırdığımız krediler 3 yıl önce 2 milyon dolar seviyelerindeyken, bugün 200 milyon dolara çıktı. Tarım sektöründe de krediler 2 milyon dolardan, 180-200 milyon dolara sıçradı" dedi. Müşterilerine "değişken faizli taksitli ticari kredi" seçeneğini sunmaya başladıklarını söyleyen Gökhan Ertürk, "Bu kredide 4 haftada 20 milyon YTL’lik hacme ulaştık. Yıl sonuna kadar müşterilerimize sunduğumuz bu alternatifle 200 milyon YTL kredi kullandırmayı hedefliyoruz" dedi. Ayşegül AKYARLI GÜVEN

Pompada yazarkasa için ikinci etap başlıyor

AKARYAKIT
pompalarına yazarkasa uygulamasında ikinci etap başlıyor. 2004 yılı akaryakıt satışları 1 milyon YTL’nin (1 trilyon lira) üzerinde olan istasyonlar için geçen yıl başlatılan uygulama, 1 milyon YTL’nin altında kalan ve 2005 yılında faaliyete geçen istasyonlarda da 1 Temmuz’da devreye giriyor. Uygulama kapsamında yaklaşık 4 bin istasyonun girecek olması nedeniyle Gelir İdaresi Başkanlığı, işletmecileri, son gün yoğunluğuna kalmadan ilgili firmalarla sözleşme yapmaları konusunda uyardı. Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu imzasıyla yayımlanan sirkülerde, otoyollar, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yol ağında Devlet Yolu olarak belirlenen yollar, büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanları içerisinde faaliyet gösterenler ile 2004 yılı akaryakıt satışları toplamı 1 Milyon YTL’yi aşan mükellefler için, pompalarını (LPG dahil) ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetinin başlatıldığı anımsatıldı.

’Zümrüt yeşili mermer’e İsrail ve Arap ilgisi

DÜNYADA
sadece Elazığ’da çıkarılan ve "Elazığ Zümrüt Yeşili" adı verilen mermer, İsrail, Arap ülkeleri ve ABD’de ilgi görüyor. Bozay Mermercilik, Madencilik, İnş. Gıda, Temizlik, Tekstil San. Tic. Ltd. ŞTİ üretim müdürü Muhammed Aydın, Elazığ’ın Maden ilçesine bağlı Tekevler mevkiinde 1999 yılından itibaren zümrüt yeşili mermer çıkardıklarını söyledi. Mermerin, diğer mermerlere göre su ve güneşten daha az etkilendiğini, kesim sorunu yaşamadığını ifade eden Aydın, blok ve kesim olarak satışını yaptıkları mermeri ilk olarak ABD ve İsrail’e ihraç ettiklerini söyledi. Mermerin rengi nedeniyle Müslüman ülkeler tarafından da tercih edildiğini dile getiren Aydın, "Arap ülkeleri yeşil rengi kutsal olarak kabul ettikleri için mermeri diğer ülkelere göre daha fazla talep ediyorlar. Yaklaşık 15 gün sonra bu ülkelere de satışa başlayacağız. Elazığ Zümrüt Yeşili olarak dünya mermer piyasasına girmeye hazırlanıyoruz. Bunun için yurtiçi ve yurtdışında katıldığımız fuarla da çok büyük bir ilgi görüyoruz" dedi.

Kayısı çekirdeğiyle 15 milyon dolarlık ihracat

GAZİANTEP
’te yerleşik Kahraman Tarım Ürünleri A.Ş., kayısı çekirdeği içi ve çam fıstığında dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda bulunuyor. Kahraman Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz da, Gaziantep’te 2 şirketleri bulunduğunu ifade ederek, hububat ve bakliyatta faaliyet gösterdiklerini, antepfıstığı, kayısı çekirdeği ve çamfıstığı işleme, paketleme de yaptıklarını söyledi. Kayısı çekirdeğini başta Malatya olmak üzere Türkiye’nin diğer yerlerinden getirdiklerini, makinalarda kabuğunu kırarak içini çıkardıklarını ve sonra içinin kabuğunu soyup ihraç ettiklerini anlatan Çıkmaz, 25 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Abdülkadir Çıkmaz, Amerika, Avrupa, Uzakdoğu ve bütün Ortadoğu’ya satışları olduğuna işaret ederek, "İhraç ülkelerimiz arasında Amerika, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Singapur ve Arjantin de var. En büyük pazarımız ise İtalya ve Suudi Arabistan. Yılda 2-3 bin ton kayısı çekirdeği içi ihraç ediyoruz" dedi. Çamfıstığını Ege bölgesinden alarak burada işlediklerini ifade eden Çıkmaz, en fazla satışı İtalya ve İspanya’ya gerçekleştirdiklerini, yılda 300-400 ton ihracat yaptıklarını söyledi.

DPT, ’tipoloji’ ile 81 ili yönlendirecek

DEVLET
Planlama Teşkilatı (DPT), 81 ilin "tipolojisini" çıkarmak üzere çalışmalara başladı. Yapılacak çalışmayla iller gruplandırılarak, hangilerinde tarıma, hangilerinde sanayiye veya doğal kaynaklara ağırlık verileceği belirlenecek. Yapılan sınıflandırmada, Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerin bulunduğu "metropol iller" gruplandırmasının yanı sıra, "Anadolu Aslanları" olarak anılan Denizli, Gaziantep ve Kayseri illeri de başka bir grubu oluşturacak. Bunun yanında tek sektöre bağımlılık gibi bazı yerel sorunları olan, Zonguldak, Karabük, Kırıkkale ve Kastamonu gibi tam gelişememiş, ancak gelişme potansiyeli bulunan iller de ayrı bir grupta yer alacak. Bunun yanında hangi illerin kendine özgü alanlarda uzmanlaşabileceği belirlenecek, bazı illerin hayvancılık, bazılarının tarım, bazılarının ise turizm alanında uzmanlaşması sağlanacak. Örneğin Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı gibi illerin tarım ve hayvancılık konularında uzmanlaşması yönüne gidilecek.

Özürlü istihdamında üst yaş sınırı kalktı

ÖZÜRLÜLERİN
istihdamı amacıyla tahsis edilecek memur kadrolarında üst yaş sınırı aranmayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelgede, 2004/28 Sayılı Başbakanlık Genelgesi’nin üst yaş sınırını düzenleyen on birinci fıkrasının yürürlükten kaldırıldığı belirtilerek, söz konusu genelgenin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi hususunda gereken hassasiyet ve sorumluluğun gösterilmesi istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!