Ek vergi gelmemesi iki şarta bağlı

Güncelleme Tarihi:

Ek vergi gelmemesi iki şarta bağlı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 17, 2012 13:27

Maliye'nin dün açıkladığı 6.7 milyar liralık 6 aylık açık ek vergi tartışmalarını da beraberinde getirdi. Hürryet Gazetesi yazarı Prüf. Şükrü Kızılot, ancak 2B arazilerinin satışından ve bedelli askerlikten iyi bir kaynak sağlanması durumunda bütçe hedefinin tutturulabileceğini, aksi takdirde ek vergilerin kaçınılmaz olacağını söyledi. Hürriyet Gazetesi yazarı Erdal Sağlam da hükümetin bir yol ayrımına gelmek üzere olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Şimşek'in 'ek vergiler gelebilir' açıklaması değerlendiren Kızılot, Haziran ayındaki bütçe açığının, yılın ilk 5 ayı toplamının tam 15 katı olduğuna dikkat çekti. Şimdiye kadar hiç bir zaman böyle bir artış yaşanmadığını anlatan Kızılot, şöyle devam etti:

"2012 için açıklanan bütçe açığı hedefi 21 milyar lira idi. Şimdi üçte birine ulaştı. Matematiksel olarak halen büyük bir marjımız var ama yüksek açık Temmuz ayında da devam edecek ve bir anda hedefin yarısına ulaşacağız."

Açıklardaki bu büyük artışın bazı nedenleri olduğunu kaydeden Kızılot, "İç talepteki kısıntı nedeniyle KDV gelirleri düşüyor. Ayrıca cari açıkla mücadele için ithalatı düşürüyoruz. Fakat bu sefer de ithalden alınan KDV düşüyor. KDV gelirleri topla verginin üçte birini oluşturuyor. Düşük talep nedeni ile ÖTV gelirlerinde de azalma söz konusu. Üstelik bunlarda bir artış beklenmiyor" dedi.

Haberin Devamı

Ä°KÄ° ÅžARTA BAÄžLI

Türkiye'nin bütçe açığının hedefi yakalayabilmesinin iki şarta bağlı olduğunu kaydeden Kızılot, "2B'den ve bedelli askerlikten elde edilecek gelirler çok önemli. Hükümet geçen sene vergi ve prim aflarından gelen parayı bütçeye dahil edip açığı aşağı çekmişti. Bu sene de aynısını 2B ve bedelliden yapabilir. Eğer elde edilen kaynak yeterli olursa o zaman vergiye gerek olmaz."
Â
Olası bir vergi artışının da KDV ve ÖTV tarafında olabileceğini kaydeden Kızılot, "Ancak ÖTV gelirlerinin yüzde 60'ı akaryakıttan ve Türkiye bu alanda dünya şampiyonu. Çok ciddi eleştiri alıyor. Tütün ve alkollü ürünlerdeki vergiler de çok yüksek. Benzer şekilde otomotiv. Dolayısıyla bu saatten sonra eklenecek yeni vergiler ancak vergiyi öldürü. Önemli bir gelir yaratabileceğini zannetmiyorum."

HÃœKÃœMET YOL AYRIMINA GELMEK ÃœZERE

Hürriyet Gazetesi yazarı Erdal Sağlam da büyüme oranlarındaki küçülmenin çarpık vergi sisteminin de etkisiyle bütçede yeralan vergi gelirlerini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Geçen yılki vergi affı gelirleri olmayınca Haziran bütçesinde belirgin bir bozulma yaÅŸandığını anlatan SaÄŸlam, "Bunun nedeni iseÂ
gelirlerdeki düşüşe rağmen Hükümetin harcamaları artırmaya devam etmesi. Hükümet bir yol ayrımına gelmek üzere. Büyüme oranları yıl boyunca düşük kalacağına göre ya düşen gelirlere bağlı olarak harcamaları kısacak, ya da gelirleri artırma yoluna gidecek" dedi.

Haberin Devamı

"Politikacıların harcamaları kısması her zaman zor olmuştur" diyen Sağlam, şöyle devam etti.

"O nedenle, bütçe dengesini korumak için, yılın ikinci yarısında vergi artışları kaçınılmaz hale gelebilir. Ya da Hükümet mali disiplini bozup, açıkların büyümesine izin verecek yani ipin ucunu bırakacak… Bu yolu seçmesi halinde, küresel belirsizliğin de yaşandığı bu süreçte, faturanın çok daha ağır olacağını görüp Hükümetin bu tercihi yapmayacağını sanıyorum. Yani vergi oranlarında artış ihtimali giderek artıyor."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!