#ehliyetiçin101TLvermediler

Güncelleme Tarihi:

#ehliyetiçin101TLvermediler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2013 00:00

Sürücü belgelerine ‘son kullanma tarihi’ getirerek, mevcut 24 milyon sürücünün ehliyetinin yenilenmesinin önünü açan yasa, kamuoyunda ‘yeni ehliyet ücreti’ tartışması başlattı.

Haberin Devamı

hurriyet.com.tr’nin haberiyle başlayan tartışma, hükümetin devreye girmesiyle son buldu. Değiştirilecek her yeni sürücü belgesi için öngörülen 101 Tl’lik bedelin, yaklaşık 15 Tl’ye, yani sürücü belgesinin maliyetine düşürülmesi kararı alındı.
Hürriyet.com.tr’nin yasa teklifindeki, sürücülere ehliyetlerini değiştirmek için mali yük getirecek bu eksikliğini gündeme getirmesi üzerine, sosyal medyada teklif aleyhine kampanyalar başlatıldı. Twitter’da başlatılan “ehliyetiçin101TLvermem” kampanyası büyük destek buldu ve dünya çapında “trend topic” haline geldi. Sosyal medya kampanyalarına ilk tepki Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, Twitter’dan yürütülen yasa teklifi aleyhindeki kampanyalara yine Twitter’dan yanıt verdi. Bakan Şimşek attığı tweet’te, “Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız ile konuştum. Ehliyet yenileme ücreti yeniden gözden geçirilecek! Ama ücret maliyetin altında olmayacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı


ÖNERGEYLE DÜZELTİLECEK

Mehmet Şimşek’in twitinin ardından, AK Parti TBMM Grubu da harekete geçti. AK Parti adına verilmesi planlanan  değişiklik önergesi ile, ehliyet değiştireceklerin yeni sürücü belgesi için “değerli kâğıt bedeli” ödemelerinin de önüne geçilecek. Mevcut sürücülerin, yeni belgenin sadece “maliyetini” ödemeleri hükme bağlanacak. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Partili Lütfi Elvan, 5 TL’lik maliyetin mevcut çipsiz ehliyetlerin maliyeti olduğunu, yeni ehliyetlerin çipli olacağını, bunun maliyetinin de bu rakamdan biraz daha yüksek olacağını söyledi. Çipli ehliyetlerin maliyetinin de yaklaşık 15 TL olacağı ifade ediliyor. Elvan, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, ehliyet değiştireceklerin yeni sürücü belgesinin sadece maliyetini ödemesine ilişkin değişiklik önergesinin de hazırlandığını, yasa TBMM Genel Kurulu’nda görüşülürken verileceğini vurguladı. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan teklifin, 24. maddesinde verilecek önergeyle söz konusu indirimin yapılması sağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!