Egzotik ihracatçı

Güncelleme Tarihi:

Egzotik ihracatçı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2018 08:30

Dünyada 100 ülkede satılan Jotun’un en büyük 4’üncü üretim üssü Türkiye’den aralarında adını pek duymadığımız Palau, Faroe Adaları, Curaçao gibi ülkelere ihracat yapılıyor. 36 ülkeye Türkiye’den ihracat yapıldığını anlatan Jotun Doğu Avrupa ve Orta Asya’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Şükrü Ergün, “TİM’den egzotik ülkelere ihracat ödülü aldık” dedi.

Haberin Devamı

JOTUN dünyada ikonik yapıların, dev projelerin boya markası olarak biliniyor. Norveçli şirketin başarı öyküsü de denizcilikte kullanılan boyalarla başlayıp, farklı kategorilerde yapılan üretimlerle güçleniyor. Jotun’u 1991 yılında Türkiye’ye getiren Şükrü Ergün ve Onur Koca. Şu anda Jotun ailesi içinde Türkiye’yi 4’üncü üretim üssü yapan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) de “egzotik ülkelere ihracat” ödülü alan Jotun’un başarı öyküsünü yazan Şükrü Ergün’le konuştuk.

Norveçli markayla tanışmanız, işe başlamanız nasıl oldu?

- Emniyet görevlisi bir anne babanın oğluyum. Burs alarak okudum. Yurtdışında bana burs veren şirkette 2 yıl çalıştım. 26 yaşında baba oldum, oğlumun doğduğu gün de 2 yıl çalıştığım yerden istifa ettim. Boğaziçi Ünivesritesi’nden arkadaşım Onur Koca ve bir arkadaşımla birlikte şirket kurduk. Bu şirketin ikinci yılında üçüncü ortağımız elindekileri satıp yurtdışına kaçtı. Biz Onur’la birlikte yola devam ettik. Gemi işleriyle uğraşıyorduk. 1986 yılında Taksim’de armatörlere boya satan küçücük bir ofisimiz vardı. Tesadüfen Jotun İhracat Müdürü ile tanıştık. 1989 yılına geldiğimizde yüzde 20 pazar payımız oldu. Jotun bize, ‘Sizle burada ortak şirket kuralım, yüzde 20’si sizin olsun üretim yapalım’ dedi. 1991 yılında Körfez krizi döneminde fabrika kuruldu, 1992’de üretime başladık. Sonra 2 fabrika oldu. Büyük depo ve satış ofisleri diyerek büyüdük. Türkiye’de gördüğünüz tüm köprüler bizim boyalarla boyanıyor, deniz boyaları ve inşaat boyaları yapıyoruz. 27 yılda Türkiye’nin en büyük 4’üncü boya firması olduk.

Haberin Devamı

İhracat ödülleri almışsınız. Türkiye’den kaç ülkeye ihracat yapılıyor?

- 36 ülkeye. Biz TİM’in ‘en egzotik ihracatçıları’ndanız. Ödül de aldık. Kimsenin adını bilmediği, haritadan bu ülkeler de neredeymiş diye baktığımız Palau, Faroe Adaları, Curaçao gibi ülkelere de ihracat yapıyoruz. Ben Doğu Avrupa ve Orta Asya’dan da sorumluyum. Rusya’da da çok büyük bir yatırım yaptık. Norveç’te yönetim kurulu bu yatırımı yaparken endişeliydi. Çünkü Rusya da ekonomik krizden geçiyor. Biz oraya da Türk genel müdür gönderdik. Çünkü hepimiz zor koşullarda şirket nasıl yönetilir biliyoruz.

Haberin Devamı

Egzotik ihracatçı

HER KRİZDE BÜYÜDÜK

Bu yıl birçok boya markası zor bir süreç yaşadı. Siz 2018’i nasıl geçirdiniz?

- Döviz kurlarındaki artış bizi etkiledi. Ancak biz temkinliydik. Bazı nedenlerden dolayı hepimizin bildiği gibi Türkiye ekonomisi sarsıldı. Ben iş hayatım boyunca krizlerle sınandım, her krizi de büyümeyle geçirdim. Biz 2018’i iyi geçirdik. Hayattaki başarının önemli faktörlerinden biri öngörülü davranmak. Kadromuz da buna hazırdı.

Enflasyonist ortamda nasıl satış yapacaksınız, kur artışlarında ne yapacaksınız gibi konuları biz defalarca yaşadık. ‘Aa vah vah neler oldu, ne yapacağız’ derseniz batarsınız. Üretimin yüzde 40’ını ihraç ediyoruz. Bu yıl inşaat sektöründe daralma olmasına rağmen yüzde 40 büyüdük.

Haberin Devamı

100 ülkede Jotun var. Bu ülkelerdeki büyüklüğüyle karşılaştırıldığında Türkiye Jotun nerede?

- 100 ülkeye satılıyor Jotun, ancak 36 ülkede üretimi var. Çin, Malezya ve Ortadoğu merkezlerinden sonra Türkiye geliyor. 4’üncü büyük üretim tesisi. Bu yıl da inşaat boyalarında yüzde 45 büyüyerek Jotun ailesi içinde de en büyük büyümeyi yakaladık.

DEV PROJELERDE YER ALDI

JOTUN dünyada ve Türkiye’de birçok önemli projede yer aldı. İşte boyalarının kullanıldığı bazı çalışmalar:

Eyfel Kulesi

Burj Khalifa

Haydar Aliyev Center

Abu Dhabi Louvre Müzesi

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Avrasya Tüneli

ŞÜKRÜ ERGÜN KİMDİR?

Şükrü Ergün Emniyet Görevlisi anne-babanın oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nde okudu. Kazandığı bir bursla bir yıl Amerika’da, daha sonra da Fransa’da okudu. 1981 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Gemi İşletmeciliği ihtisasını Norveç Denizcilik Akademisi’nde tamamladı. Gemicilik alanında arkadaşlarıyla kurduğu şirketin ardından Jotun’un Türkiye opreasyonunu kurdu. Ergün halen Jotun Doğu Avrupa ve Orta Asya Başkan Yardımcısı. Türkiye-Norveç Ticaret Odası kurucu başkanı da olan Şükrü Ergün, 2002-2008 yıllarında Galatasaray Spor Kulübü’nde Yönetim Kurulu üyeliği de yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!