Efes'i Örümcek Ağı'na Uğur Uyar soktu

Güncelleme Tarihi:

Efesi Örümcek Ağına Uğur Uyar soktu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2001 01:52

Anadolu Grubu bünyesindeki Ege Biracılık, Güney Biracılık ve Erciyas Biracılık'ın adının ‘‘Örümcek Ağı’’ operasyonuna Ege Konfeksiyon İhracatçıları Birliği eski Başkanı Uğur Uyar nedeniyle karıştığı ortaya çıktı.

Anadolu Grubu, ‘‘Adı geçen kişilerle ilgimiz yok. Soruşturma konusu olan ihracatla ilgili olarak, anlaşma yaptığımız tarihte aynı zamanda İhracatçılar Birliği Başkanı olan firma sahibinin daha sonra şirketini devrettiğini öğrendik’’ dedi.

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan'ın İcra Başkanı olduğu Anadolu Grubu'na ait Anadolu Efes bünyesindeki Ege Biracılık, Güney Biracılık ve Erciyas Biracılık'ın adının ‘‘Örümcek Ağı’’ operasyonuna Vizon Tekstil'in eski sahibi Uğur Uyar nedeniyle karıştığı ortaya çıktı.

‘‘Örümcek Ağı’’ operasyonunda adı geçen Ege Biracılık, Güney Biracılık ve Erciyas Biracılık adına bir yazılı açıklama yapan Anadolu Efes, ‘‘Olayda adı geçen kişilerle hiçbir ilgimiz yok, geçmişte de olmadı. Soruşturma konusu olan ihracatla ilgili olarak, anlaşma yaptığımız tarihte aynı zamanda İhracatçılar Birliği Başkanı olan firma sahibinin daha sonra şirketini başkalarına devrettiğini öğrendik. Şirketlerimiz ne Erol Kohen ile ne de diğer adı geçen kişilerle sözleşme yapmadığı gibi hiçbir zaman da muhatap olmadı’’ denildi. Anadolu Efes'in açıklamasında isim vermeden belirttiği ve anlaşma yaptığı kişinin 1998'de Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı ise yine o dönemde Vizon Tekstil'in sahibi olan Uğur Uyar.

İzmir'in bir dönem tanınmış konfeksiyon ve ihracatçılarından olan Uğur Uyar, Vizon Tekstil'in sahibi idi. 1997 Nisan ile 1998 Kasım arasında Ege Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanlığı yapan Uyar, Rusya krizinden sonra zora düştü, bankalara yüksek miktarda dolar kredisi borcu birikti. Örümcek Ağı operasyonunda adı geçen Erol Kohen ile Vizon Tekstil'de yüzde 50 ortak olan Uyar, daha sonra bu ortaklıktan da ayrıldı.

ANADOLU EFES'İN AÇIKLAMASI

Anadolu Efes'in açıklamasında, ‘‘Bu olayda adı geçen kişilerle hiçbir ilgimiz yok, geçmişte de olmadı. Kaldı ki konunun nasıl seyrettiğine ilişkin bilgimiz de yok. Bugüne kadar da ne kurum olarak, ne de kişiler olarak herhangi bir suçlamaya muhatap olmadık’’ denildi. Söz konusu şirketlerin kanunların izin verdiği çerçevede kendi ihracatları ile kapatamadığı bir kısım ihracat kredilerini o tarihte yapmış oldukları ciddi bir araştırmayla belirledikleri şirketlerin ihracatlarını satın alarak, bir başka deyişle pasif ihracatla kapama yoluna gittikleri ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ‘‘Bu tür bir ihracatta aktif hiçbir rolümüz olmadığı gibi, olması da mümkün değil. Ancak soruşturma konusu olan ihracatla ilgili olarak, bizim anlaşma yaptığımız tarihte aynı zamanda İhracatçılar Birliği Başkanı olan firma sahibinin daha sonra şirketini başkalarına devrettiğini ve basında yer alan haberlerde ismi geçen kişilerin sonradan devreye girdiğini bu soruşturma vesilesiyle öğrenmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla şirketlerimiz ne Erol Kohen ile ne de diğer adı geçen kişilerle sözleşme yapmadığı gibi hiçbir zaman da muhatap olmamıştır. Şirketlerimiz devlet destekli ve düşük maliyetli Eximbank kredileri kullanmamıştır.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!