Efes, 140 milyon dolara votkanın anavatanında

Güncelleme Tarihi:

Efes, 140 milyon dolara votkanın anavatanında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Anadolu Grubu'nun yurtdışında gerçekleştirdiği en büyük yatırım olan Moskova Efes Bira Fabrikası hizmete girdi. Toplam maliyeti 80 milyon dolar olan Moskova Efes Bira Fabrikası'nın ileride yapılacak kapasite artırımıyla toplam yatırım tutarı 140 milyon doları bulacak. Şu anda 150 milyon litre üretim kapasitesine sahip olan fabrika, ek yatırımla kapasitesini ikiye katlarken, 500'ün üzerinde istihdam sağlayacak. Rusya, kaliteli bira üretiminin artmasıyla, hafif alkollü içki tüketimini de artırmayı, votka tüketimini de biraz olsun azaltmayı da hedefliyor.

Fabrikada ‘‘Efes Pilsener’’, ‘‘Efes Dark’’, ‘‘Efes Extra’’ gibi Efes ürün yelpazesinde yeralan biraların yanı sıra yerel bir marka olan ‘‘Stary Melnik’’ birası da üretiliyor.

Başkent Moskova'da yeralan bira fabrikası, Moskova Belediyesi yatırımları arasında bulunan ve yüzde 10 hissesi ile yönetim hakları Anadolu Grubu'nda olan Malt Fabrikası'nın yanındaki 7 hektarlık alan üzerinde inşaa edildi.

Moskova Belediyesi'nin yüzde 9 oranında ortak olduğu Moskova Efes Bira Fabrikası, 1997 yılında Efes Breweries International B.V.'nin iştiraki olarak kurulan Moskow Efes Brewery ZAO adlı şirket tarafından işletiliyor.

Anadolu Grubu'nun yurtdışı bira operasyonları 1996 yılında Hollanda'da kurulan Efes Breweries International B.V. adlı holding şirketinin şemsiyesi altında yürütülüyor.

Anadolu Grubu'nun Türkiye'de 5 tane, Kazakistan'da 1, Romanya'da 1 ve Moskova'daki fabrikayla birlikte toplam 8 bira üretim tesisi bulunuyor.

RUS EKONOMİSİNE KATKI

Bira ve malt fabrikalarının Rusya ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirten Özilhan, içecek sektöründe direkt olarak istihdam edilen bir kişinin diğer sektörlerde en az 10 yeni iş alanı yarattığını açıkladı.

Fabrikanın açılışına, Moskova Belediye Başkanı Yuriy Mihailoviç Lujkov da katıldı. Fabrikanın resmi açılışının eylül ayında yapılması hedefleniyor.

ANADOLU Grubu'na bağlı Efes İçecek Grubu, toplam maliyeti 140 milyon doları bulacak Moskova Bira Fabrikası'nda üretime başladı. Resmi açılışı eylül ayında yapılacak fabrikanın üretim başlama törenine Moskova Belediye Başkanı Yuriy Mihailoviç Lujkov da katıldı.

Krize rağmen yatırıma devam ettik

EFES Moskova Bira Fabrikası'nın açılışında bir konuşma yapan Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, tüm dünya ülkelerinin yaşadığı global kriz sırasında, bu yatırımı aksatmadan sürdürmelerinin Rusya'ya olan güvenin bir kanıtı olduğunu söyledi. Özilhan, ‘‘Fabrikamız Rusya pazarının ve tüketicisinin beklediği sağlık ve uzun ömürlü ürünleri üretmeye başladı. Bu ürünlerin Rus dostlarımızın kalite beklentilerini tam anlamıyla karşılayacağına inanıyorum. Çünkü Efes Pilsener, Rusya'daki tüketicilere daha yakın olabilmek için biramızı artık Rusya'da, Moskova'da üretiyor. Rusya'nın birasını Rusya'da üretiyoruz’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!