Eczacıdan SGK’ya ‘Vatandaş ilaçsız kalabilir’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Eczacıdan SGK’ya ‘Vatandaş ilaçsız kalabilir’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 00:00

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) eczacılarla imzaladığı ‘ilaç alım protokolü’nü tek taraflı feshedeceğini açıklamasına sert tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Çolak, “Fesih tarihi 16 Ocak 2010 olacak. 1 ay, hastalar eczanelerden ilaç almaya devam edebilecek. Bu tarihten sonra ‘sözleşmesizlik dönemine’ geçilecek. Biz, vatandaşın ilaca ulaşamamasının sorumlusu olmayacağız” dedi. 4 Aralık’ta eczacıların kepenk kapatma eylemi yaptığını hatırlatan Erdoğan Çolak, stok zararları, kamu kurum iskontoları, muayene ücretleri ve bunların eczanelerden tahsili ile eczacıların gelirinin tamamen ilaç fiyatlarına bağımlı olması gibi haklı nedenlere dayanan eyleme SGK’nın yanıtının “sözleşmeyi fesih” şeklinde olduğunu savundu.
Eylem yapana ceza
Erdoğan Çolak, şöyle konuştu: “Eczacılarımızı ve hastalarımızı sözleşme feshi ile cezalandıran SGK,  sorunlarımızın çözümüne, eczanelerimizin yaşamasına yönelik en ufak bir adım bile atmamıştır.” SGK’nın tüm eczanelerin sözleşmesini feshedeceğini dile getiren Çolak, “Eczacı adına sözleşme yapma yetkisine sahip olan, Türk Eczacıları Birliği’dir. Dolayısıyla SGK, TEB ile ilaç alım protokolünü feshetti” dedi. Çolak, 29 Aralık’ta tüm eczacı oda başkanlarıyla Ankara’da bir toplantı yaparak nasıl bir yol izleyeceklerinin belirleneceğini kaydetti.
Örgütlülük sürecek
SGK’nin sorun çözmek yerine yeni sorun üreten bir noktada olduğunu belirten Çolak, şöyle devam etti: “Bizler 4 Aralık’ta hastalarımızı mağdur etmemek için tüm gayretimizi sarf ettik. Çözüm sürekli tek tarafın fedakarlığı üzerine kurulamaz. Ne yazık ki önümüzdeki süreçte ilaç parasını cepten ödeme dönemi başlayacak. Vatandaşların düşeceği bu durumdan biz değil, SGK sorumlu. Örgütlülüğümüzü bozmaya kimsenin gücü yetmeyecek.”

Haberin Devamı

Tek tek sözleşme yapmaya zorluyorlar

TÜRK Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, SGK’nın “sözleşmeleri fesih kararı” ile eczacıları tek tek sözleşme yapmaya zorladığını belirterek, “Ancak TEB’i aradan çıkararak bu şekilde sözleşme yapılması mümkün değil. SGK’nın İlaç Alım Protokolü’nü tek taraflı olarak feshetmesi, 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunu ile Birliğimize verilen ‘eczacılar adına sözleşme yapma yetkisi’ni hiçe sayıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!