Eczacıbaşı İlaç'tan 18 yeni ürün geliyor

Güncelleme Tarihi:

Eczacıbaşı İlaçtan 18 yeni ürün geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Borsa'nın seans argosunda kısaca ‘‘ilaç’’adıyla anılan Eczacıbaşı İlaç Sanayi Tic. A.Ş., 28 trilyon liralık cirosu ile ülke pazarında yüzde 9.4 paya sahip. Bu oranla da pazarda kıyasıya rekabet eden 100 kadar firma içinde pazarın lideri. Diğer sektörlerde lider olmak için düşük sayılan bu oran, ilâçta dünyada da olağan sayılıyor.

Eczacıbaşı İlâç A.Ş'nin olağan genel kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın başkanlığında yapıldı. 1997 yılında şirket, satışlarını dolar bazında yüzde 19, Türk Lirası bazında yüzde 100 arttırmış. Pazara dokuz yeni ürün verilmiş. 1998'de ise 18 yeni ürün daha verilecek.

Genel Müdür Saffet Özbay, yaptığı açıklamalarda, Lüleburgaz'daki yeni fabrikanın yaklaşık 100 milyon dolara mal olduğunu ve çağdaş üretim tekniği açısından dünyanın sayılı fabrikaları arasında bulunduğunu ifade etti. Parentoral solüsyon alanında ünlü Amerikan Baxter firmasıyla ortak yapılan yeni bir yatırımla, ülkenin serum ihtiyacının yüzde 80'i karşılanabiliyor. Kanser ve enfeksiyon hastalıkları tedavisinde ise, Fransa'nın bu konuda uzman kuruluşu Rhone Poulenc ile işbirliği yapılıyor. Amerika'nın Park Davis firmasının sinir ve kalp damar sistemi ilaçları ise Lüleburgaz'daki fabrikada üretiliyor.

25 TRİLYONLUK SATIŞ

Bilançosunda şirketin sermayesi 3 trilyon 45 milyar lira. Yedeklerle birlikte öz sermaye 11 trilyon lirayı aşıyor. Ödenmiş sermayenin iki misline yakın yeniden değerleme fonu var. Bu fonun sermayeye eklenmesi ve bedelsiz hisse senedi verilmesi, şimdilik gündemde değil. Bu konu yönetim kurulu yetkisinde.

Gelir tablosunda şirketin net satışları 25 trilyon lira. Bu tutarın 1 trilyon 200 milyar liralık kısmı yurtdışı satış. Dönem ka*rı 2 trilyon 416 milyar lira. 815 milyar lira vergi karşılığı ayrılmasından sonra net dönem ka*rı ise 1 trilyon 601 milyar lira. Dağıtılabilir net dönem kârı olan 1 trilyon 480 milyar liranın ortaklara dağıtılmayıp, yatırımların finansmanında kullanılmak üzere işletmenin bünyesinde bırakılmasına ve olağanüstü yedeklere ayrılmasına karar verildi. Eczacıbaşı İlâç A.Ş.'nin Yönetim Kurulu'na Bülent Eczacıbaşı, Faruk Eczacıbaşı, Sezgin Bayraktar, Ayhan Suskun, Oktay Tulpar, Dr. Sotiri Tatridis ve Genel Müdür Saffet Özbay yeniden seçildiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!