Eczacıbaşı, ’eşdeğer ilacını’ 460 milyon Euro’ya Zentiva’ya satıyor

Güncelleme Tarihi:

Eczacıbaşı, ’eşdeğer ilacını’ 460 milyon Euro’ya Zentiva’ya satıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2007 00:00

Eczacıbaşı İlaç Sanayi, Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri ile Eczacıbaşı Özgün Kimya’daki ortaklık paylarının yüzde 75’ini, eşdeğer ilaç alanında Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarından Zentiva’ya devrediyor. Zentiva’ya devredilecek hisse payının değeri, iki iştirakin toplam değerini oluşturan 613 milyon Euro’nun yüzde 75’ine karşılık gelen 460 milyon Euro olarak belirlendi.

ECZACIBAŞI İlaç Sanayi, bağlı ortaklıklarından Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri ile Eczacıbaşı Özgün Kimya’daki ortaklık paylarının yüzde 75’ini, eşdeğer ilaç (jenerik) alanında Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarından Zentiva’ya devrediyor. Eczacıbaşı ve Zentiva N.V. arasında imzalanan sözleşmeye göre, Zentiva’ya devredilecek hisse payının değeri, iki iştirakin toplam değerini oluşturan 613 milyon Euro’nun yüzde 75’ine karşılık gelen 460 milyon Euro olarak belirlendi.

YENİ ŞİRKET ECZACIBAŞI-ZENTIVA: Hisse devrinin, gerekli onaylar ve yasal izinlerin alınmasından sonra 2007 yılının ilk yarısı içinde tamamlanacağı tahmin ediliyor. Hisse devrinin ardından kurulacak yeni şirketin adı ise, Eczacıbaşı-Zentiva olacak. Eczacıbaşı İlaç Sanayi ile Zentiva arasında yapılan hisse devri sözleşmesi sonrasında Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan ve Eczacıbaşı İlaç Grubu Başkanı Sedat Birol ilgili kuruluşlardaki yönetim kurulu üyeliklerine devam edecek. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise Zentiva N.V.’nin Yönetim Kurulu’nda yer alacak.

İLAÇTAKİ CİRONUN YÜZDE 60’I: Eşdeğer ilaç ve etkin madde üretim ve satış faaliyetlerini içeren hisse devri, Eczacıbaşı İlaç Sanayi’nin konsolide cirosu içerisinde yaklaşık üçte birlik bir payı temsil ediyor. Devre konu olan ciro, Eczacıbaşı İlaç Sanayi’nin ilaç faaliyetlerinden elde ettiği cironun ise yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor.

İLAÇ VE SAĞLIKTA DEVAM EDECEK: Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri, Eczacıbaşı İlaç Pazarlama, Eczacıbaşı İlaç Ticaret, RTS Renal Tedavi Hizmetleri ve Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri kuruluşlarını da bünyesinde bulunduran Eczacıbaşı İlaç Grubu’nun, Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri ve Eczacıbaşı Özgün Kimya kuruluşlarındaki yüzde 75’lik hisse devri sonrasında da ilaç ve sağlık sektöründeki faaliyetini sürdüreceği bildirildi. Karamercan, "Bundan sonra ilaç sektöründe sadece pazarlama faaliyetleriyle mi yer alacaksınız?" sorusu üzerine, Eczacıbaşı’nın, Türkiye’de öncüsü olduğu ilaç sektöründe 65 yıldır varlığını sürdürdüğünü ve bundan sonra da sürdüreceğini ifade ederek, "Bu varlığın, üretim ya da pazarlama kuruluşu olmaktan çok, Türkiye’ye ve Topluluğumuza sağladığı katkı ile değerlendirilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz" dedi.

ULUSLARARASI OLMAK ZORUNLULUK: Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Dr. Erdal Karamercan, işbirliği ile ilgili yaptığı açıklamada, ilaç sektörünün dinamikleri gereği, uluslararası oyuncu olmanın bir zorunluluk haline geldiğini söyledi. Karamercan, anlaşma şartlarına göre, tarafların, ilk 2 yıldan sonraki 3 yıl boyunca bugünkü değerinden daha düşük olmamak kaydıyla ve ilgili kuruluşların karlılığına orantılı olarak belirlenecek değer üzerinden, alım ve satım opsiyonlarını kullanma hakkına sahip olduğunu belirtti. Dünya ilaç sektöründe yakın geçmişte çok sayıda şirket birleşmesi yaşandığına dikkat çeken Erdal Karamercan, "Global oyuncu olabilmenin gereklerinden biri de, uluslararası pazarda işbirliklerini zamanında gerçekleştirmek. Biz de bu stratejik yaklaşımımızın gereği olarak başlattığımız süreçte, dünyanın önemli kuruluşlarından büyük ilgi gördük. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda da, bu kuruluşlar arasından Zentiva ile işbirliği gerçekleştirme kararı aldık. Bu işbirliğinin ilgili kuruluşumuza ve küreselleşme çabalarımıza olduğu kadar, ilaç sektörüne ve Türkiye ekonomisine de katkılar sağlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.

ZENTIVA İÇİN STRATEJİK BİR ADIM: Zentiva N.V Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Jiri Michal da, bu anlaşmadan çok mutlu olduğunu belirterek, "Eczacıbaşı ile yaptığımız bu anlaşma, bugüne kadar yaptığımız en büyük stratejik işbirliği anlaşmasıdır. 2004 yılındaki halka arzımızda da vurguladığımız Orta ve Doğu Avrupa pazarlarındaki büyüme stratejimizi gerçekleştirmek yönünde önemli bir adım atmış bulunuyoruz" dedi.

Zentiva eşdeğer ilaç geliştirmeye odaklı

AVRUPA’nın önde gelen eşdeğer ilaç üreticilerinden biri olan Zentiva N.V., eşdeğer ilaç geliştirme, üretim ve pazarlama süreçlerine odaklanmış bir kuruluş. Genel merkezi Prag’da bulunan Zentiva N.V.’nin hisseleri Prag Borsası ve Londra Menkul Değerler Borsası’nda işlem görüyor. Zentiva N.V.’nin en büyük hissedarı ise yüzde 24.9 ile Sanofi Aventis. Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Slovakya’da pazar lideri olan kuruluş, Polonya, Rusya, Bulgaristan, Ukrayna ve Baltık ülkelerinde de hızla büyüyor. Zentiva, ağrı tedavisi, kardiyovasküler hastalıklar, merkezi sinir sistemi bozuklukları, sindirim sistemi, üriner ve genital hastalıklar ve solunum yolları hastalıklarının tedavisine yönelik olarak üretim yapıyor. Beş bine yakın çalışanı olan Zentiva’nın Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Romanya’da üretim tesisleri bulunuyor.

Eczacıbaşı İlaç’ın 16 şirkette ortaklığı var

ECZACIBAŞI
İlaç Sanayi’nin, farklı alanlarda faaliyet gösteren 16 iştiraki bulunuyor. Zentiva ile yapılan hisse devir sözleşmesine konu olan iştirakler ise, Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri ve Eczacıbaşı Özgün Kimya. Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri, Türkiye’nin ilk modern ulusal ilaç üretim tesisini 1952’de kurdu. Kuruluş, 1992’de kurduğu ve ileri teknolojilere sahip Lüleburgaz üretim tesislerinde insan sağlığı ile ilgili ilaçlar, veteriner ilaçları ve kişisel sağlık bakım ürünlerini üretiyor. Kuruluşun dışsatım pazarları arasında, yüzde 69’luk payla AB ülkeleri başta olmak üzere, BDT, Afrika, Orta Doğu, Asya ve Uzak Doğu ülkeleri yer alıyor. Eczacıbaşı Özgün Kimya ise Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulmuş olan tesislerinde ilaç aktif maddeleri için proses araştırma geliştirme (Ar-Ge) ve üretim faaliyetlerini yürütüyor. Kuruluş, çok amaçlı sentez ve fermantasyon üretim ünitelerinin yanı sıra beta-laktam üretim ünitesine ve en son teknoloji ve uzman bir kadroyla donatılmış bir Ar-Ge merkezine de sahip bulunuyor.

Yeni yatırım ya da satın almalar gündeme gelebilir

ECZACIBAŞI Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan, değişen koşullara göre gerekli değerlendirmeler yapılarak, yeni yatırım ya da satın alma kararları gibi satış kararları verilebileceğini, Villeroy & Boch ile karo alanında iş birliği yaparak, bu markayı portföylerine katacaklarını bildirdi. Eczacıbaşı İlaç’ın 2 iştirakinden elde ettikleri geliri nasıl değerlendireceklerine ilişkin bir soru üzerine Karamercan, "Küresel güç olma imkanımızı yüksek gördüğümüz Yapı Grubumuz başta olmak üzere, Topluluğumuzun diğer çalışma alanlarında atılımlar için plan ve projelerimiz var" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!