Ecevit: Yüzde 30 artı 15 milyon zamma buyrun

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Yüzde 30 artı 15 milyon zamma buyrun
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başabakan Bülent Ecevit, 480 bin kamu işçisini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde sürpriz bir teklif sundu. Ecevit, Türk-İş'e ilk altı ay için yüzde 30 zam artı 15 milyon, diğer 6'şar aylık dönemler için de enflasyon artı brüt ücretin yüzde 5'i oranında refah payı önerdi. Türk-İş Başkanlar Kurulu kararını yarın verecek. Türk-İş Ecevit’in önerisini benimserse sözleşme için ön protokol cuma günü imzalanacak.

DSP azınlık hükümeti tam bayram arifesinde 480 bin kamu işçisinin toplu iş sözleşmesinin bağıtlanması yolunu açtı. Ecevit, kamu işçisine ilk 6 ay için yüzde 30 artı 15 milyon, diğer üç 6'şar aylık sözleşme dönemleri için ise enflasyon artı brüt ücretin yüzde 5'i oranında refah payı önerdi.

İşçilere bu zamla ödenecek bir yıllık toplam para, 1 katrilyon 50 trilyon lirayı bulduğu öğrenildi.

Ecevit'in bu teklifi, ‘‘Umudumuz Ecevit’’ diyen Türk-İş ve işçilerde sevinç yarattı. Ecevit'in sürpriz teklifi ile rahatlayan ve umutlanan Türk-İş Başkanı Bayram Meral, ‘‘İlk 6 ay için birazcık burukluğumuz var. Ancak, diğer üç 6 aylık dönemler için önerilen teklif olağanüstü. Teklif, sonuca götürücü nitelikte. Grev havası ortadan kalktı’’ dedi.

ECEVİT'İN SÜRPRİZİ

Kamuda çalışan 480 bin işçinin sözleşmesinde umutsuzluğun hakim olduğu bir dönemde Ecevit, dün Türk-İş yöneticilerini Başbakanlık'taki makamında kabul ederek, yeni bir sürpriz teklifte bulundu: İlk 6 ay için yüzde 30 ücret zammı artı seyyanen 15 milyon. İkinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylık sözleşme dilimlerine ise enflasyon artı brüt ücretin yüzde 5'i oranında refah zammı.

Meral, Başbakanlık çıkışında, ‘‘Başbakanımızla toplu sözleşmeleri görüştük. Yaptığınız müzakerelerde büyük bir yaklaşım sağlandı’’ dedi. Meral, derhal sözleşmeleri yürütmekle görevli Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu'nu toplayarak konuyu görüştü. Ufak-tefek tartışmalar olsa da, özellikle ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylık sözleşme dilimleri için önerilen teklifler çok olumlu bulundu. Ancak, bu yıl sonunda yapılacak Türk-İş Genel Kurulu ve başkanlık seçimleri nedeniyle Türk-İş içindeki dengeler de gözetilerek, nihai kararın Başkanlar Kurulu'nda verilmesi benimsendi. Meral de, Başkanlar Kurulu'nu perşembe günü toplantıya çağırdı.

TATMİN EDİCİ ÜCRET

Ecevit, Meclis'e gitmek üzere Başbakanlıktan çıkışında gazetecilere, kamu kesimini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde ilke üzerinde anlaştıklarını söyledi. Teknik görüşmelerin kamu işveren sendikaları Kamu-İş ve TÜHİS ile Türk-İş arasında yapılacağını duyuran Ecevit, şöyle dedi:

‘‘Türk-İş Başkanı Meral ve çalışma arkadaşlarıyla çok yararlı ve verimli bir çalışma yaptık. Dünyanın ve Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntılı ekonomik ortamın koşullarını azami ölçüde zorlayarak, kamu kesimindeki işçilerimize tatmin edici olanaklar sağlanması konusunda anlaşmaya vardık. Tek tek ayrıntılar üzerinde görüşülecek. Bir pürüz kalmadığına inanıyorum. Toplu sözleşmelerin sevgili işçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.’’

Hükümetin, ilk 6 ayda oransal olarak yüzde 39.1 ücret artışına tekabül eden yüzde 30 artı 15 milyon seyyanen zam teklifine göre, sözleşmelerin bağıtlanması halinde kamu kesiminde ortalama aylık brüt çıplak ücret 164 milyondan 228 milyon 200 bin liraya yükselecek. Sosyal zamlarla birlikte giydirilmiş ortalama ücret ise daha yukarı tırmanacak.

Bu ücret ikinci 6 aylık sözleşme diliminden itibaren ise enflasyon farkı artı brüt ücretin yüzde 5'i oranında artacak. Bu ücret, enflasyon farkı düşüldükten sonra, reel olarak ikinci 6 aydan itibaren 241, üçüncü altı aydan itibaren 253 ve dördüncü 6 aylık dilim için ise 265 milyona çıkacak.

Hükümet teklifinin perşembe günü Türk-İş Başkanlar Kurulunca da benimsenmesi halinde, 480 bin işçinin sözleşmesi için bayramdan önce ön protokol yapılacak. Bayramdan sonra da tek tek işçi sendikaları ile kamu işverenleri arasında toplu iş sözleşmeleri imzalanacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!