Ecevit: Reformu yapmazsak devlet çöker

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Reformu yapmazsak devlet çöker
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, sosyal güvenlik reformu tasarısına gelen tepkilerle ilgili soruları yanıtlarken, ‘‘Bu reformu yapmazsak, devlet çöker. Dünyanın hiçbir yerinde erken emeklilik yok’’ dedi.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye'deki kadar erken emekliye ayrılma olanağı bulunmadığını vurgulayarak, ‘‘Sosyal güvenlik reformu yapılmasaydı, devlet çökecekti’’ dedi.

Ecevit, Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ı ziyarete geldiği Başkent Üniversitesi Hastanesi'nden çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Emekli ve memurlara verdikleri zammı yeterli görmediklerini tekrarlayan Ecevit, ‘‘Ancak, devletin bugün içinde bulunan ortamda gücü en fazla bu kadarına yetiyor’’ dedi. Sosyal güvenlik konusunda da bir reform yapmaya mecbur olduklarını savunan Ecevit şöyle devam etti:

‘‘Dünyanın hiçbir ülkesinde bizdeki kadar erken emekliye ayrılma olanağı yoktur. Biz dünya normlarına yaklaştırıyoruz. Ayrıca, yaptığımız reform yaş yükseltmesinden ibaret değil. SSK'yı ve sosyal güvenlik sistemimizi vatandaşa çok daha iyi hizmet verir hale getirmeyi planladık. Ona göre bir tasarı hazırlandı. Yani, çok yönlü bir reformdu. Bu raform yapılmasaydı, devlet çökecekti.’’

Her türlü eleştiriyi anlayışla karşılayarak göğüsleyeceklerini kaydeden Ecevit, bu eleştirileri hükümet ortaklarının birlikte göğüslemeyi kabul etmiş olmalarının Türkiye için bir şans olduğunu söyledi. Ecevit, birkaç ay içinde Türkiye'yi ekonomik darboğazdan çıkarmaya kararlı olduklarını da bildirdi.

Ecevit, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in bir gazeteye verdiği demeçte, ‘Hükümetin ekonomik tedbirleri açıklamaya hazırlandığını’ söylediği anımsatılınca da, ‘‘Biz tedbirler üzerinde günlerdir çalışıyoruz zaten’’ dedi. Ekonomide olumlu sonuçların alınmaya başlandığını ifade eden Ecevit, alınan önlemlerden bir kısmını Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın başkanlığında yapılan toplantılarda aldıklarını kaydetti. Ecevit, ‘‘O bakımdan sıkıntılı bir durum yok. Ekonomimiz yılların birikimi olan bir darboğazdan geçiyor. Kronik enflasyona dünya ekonomik krizi eklenince Türk ekonomisi ciddi bir darboğaza girdi’’ diye konuştu.

Böyle zor dönemlerde hükümet sorumluluğunu üstlenmenin zor olduğunu dile getiren Ecevit, bu zorluğu göğüslemeyi ulusal bir görev bildiklerini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!