Ecevit de kendi Ekonomik Sosyal Konseyi'ni kurdu

Güncelleme Tarihi:

Ecevit de kendi Ekonomik Sosyal Konseyini kurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakanlıkları döneminde Çiller bir kez, Erbakan bir kez ve Yılmaz iki kez Ekonomik Sosyal Konsey'i (ESK) kurdular. Ancak, Batı ülkelerindeki örnekleri gibi işlevsel bir yapıya bir türlü kavuşturalamadı. Başbakan Ecevit de yayınladığı bir genelge ile kendi ESK'sını kurdu.

SiyasiİYASİ istikrarsızlık nedeniyle sık sık hükümet değişen Türkiye'de, her hükümet değişiminden sonra Başbakan imzasıyla yeniden kurulan Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) bu kez, Başbakan Bülent Ecevit imzası ve ‘Damgası' ile yeniden kuruldu.

ESK, ilk kez DYP-SHP/CHP koalisyon hükümeti döneminde, 17 Mart 1995'te dönemin Başbakanı Tansu Çiller imzalı genelge ile kuruldu. İkinci olarak, 6 Mayıs 1996'da üç ay süren ANAYOL Hükümeti döneminde Başbakan Mesut Yılmaz imzasıyla kuruldu. ESK üçüncü kez olarak 18 Mart 1997'de Refahyol döneminin Başbakanı Necmettin Erbakan imzasıyla yayınlanan genelge ile üçüncü kez kuruldu. Dördüncü ESK, yine Yılmaz imzası ile bu kez ANASOL-D hükümeti döneminde 23 Temmuz 1997'de kuruldu. Son ESK ise, bu konuda çok iddialı olan Başbakan Bülent Ecevit'in genelgesi ile önceki gün kuruldu. İlk kurulduğundan itibaren ‘‘Genelge ile değil, yasa ile kurulması ve Avrupa'daki örnekleri gibi kurumsal bir işlev kazandırılması'' istenen Konsey, bugüne kadar beklendiği gibi çalıştırılamadı. ESK üyesi sivil toplum örgütleri, bu konuda söylemden çok eylem ve uygulamanın önemli olduğunu belirttiller. Bu örgütler, geçmiş hükümetler döneminde kurulan 4 ESK'nın, Hükümetlerin tek yanlı olarak aldığı kararları kendilerine dayatma ve kamuoyunu aldatma amacıyla kullanıldığını ve amaca uygun çalıştırılmadığını belirttiler.

ESK üyesi örgütler, Ecevit'in öteden beri bu konuyu hep gündeme getirdiğini ve kendilerinden yükselen eleştirilere hak verdiğini anımsatarak, ‘‘Bu dönem, bu önemli kurulun çalıştırılacağına inanıyoruz'' dediler. Ecevit de, bayram süresince çalışarak, ekonomik krize ilişkin alınacak önlemler üzerinde çalıştıklarını belirtek, bu kararlara son şeklinin şubat başında toplayacağı ESK'de olgunlaştırılacağını belirtmişti.

Ecevit, ESK'yı yeniden kuran önceki gün yayımladığı genelgede, iki temel amacı, ‘AB ile bütünleşmek' ve ‘Hak ve menfaatlerin ülke menfaatlerini gözeten uzlaşmacı bir anlayışla korunmasına' olanak sağlamak olarak belirledi. Konsey'e, Başbakan Ecevit'in yokluğunda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan başkanlık edecek.

Başbakan başkanlığında toplanacak olan ESK, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları, Maliye, Tarım ve Köyişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Sanayi ve Ticaret Bakanları, DPT Müsteşarı ile TOBB, TZOB, TESK, TİSK, DİSK, Türk-İş ve Hak-İş temsilcilerinden oluşacak. Konsey'in sekretaryasını DPT üstlenecek. ESK, isterse belli konularda Çalışma Grupları oluşturacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!