ECB faiz değiştirmedi, sınırsız tahvil alınacak

Güncelleme Tarihi:

ECB faiz değiştirmedi, sınırsız tahvil alınacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2012 15:46

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugünkü toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0.75'te tuttu. Piyasaların genel olarak beklentisi de bankanın faizi sabit tutması yönündeydi.

Haberin Devamı

Bankanın faiz kararı sonrası açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Mario Draghi, ikincil piyasada 1 ile 3 yıl vadeli tahvillerin alınacağını söyledi. Draghi, "En etkili vadeyi bulmaya çalıştık, 3 yıllık vade mantıklı. Sınırsız alım yapılacak ve alımlar sterlize edilecek. Alınacak tahvillerin not değerine bakılmayacak. Haftalık bazda tüm tahvil alımları açıklanacak" dedi.

Draghi, kararın oybirliği ile alınmadığını ve bir itiraz geldiğini de sözlerine ekledi.

Draghi'nin açıklamalarından sonra piyasalardaki yükseliş hız kazandı. Küresel borsalara alım gelirken, euro ve petrol de yükseliş gözlendi. İspanya ve İtalya'nın tahvil faizleri ise geriledi.

Avrupa borsalarında yükselişler yüzde 3'ü aşarken, ekim teslimi ABD ham petrolünün varil fiyatı yüzde 2'ye yaklaşan artışla 97 dolara yaklaştı. Altını ons fiyatı da 1.705 dolara çıktı. Euro/dolar paritesi ise 1.26 sınırına yaklaştı.

Haberin Devamı

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, politika faizinin değiştirilmemesinin euro açısından olumlu olduğunu söyledi. Cömert, "ECB yüzde 0,75 olan politika faizini sabit bıraktı. ECB'nin faizi çeyrek puan indireceği yönünde beklentiler bulunuyordu, bu açıdan faizin değiştirilmemesi euroaçısından olumlu. Parite 1,2630'un üzerinde kaldıkça hedef 1,2750 olacak" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!