e-kobi:Keban’a girdi, Gantek’i yarattı Bodrum’a teknoloji köyü kuracak

Güncelleme Tarihi:

e-kobi:Keban’a girdi, Gantek’i yarattı Bodrum’a teknoloji köyü kuracak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2006 00:00

İş hayatına Keban’ın bilgisayar ve yazılım sistemlerini kurarak atılan Ahmet Öngün’ün şirketi Gantek Teknoloji, geçen yıl 10 milyon doları yurt dışından olmak üzere 40 milyon dolar ciro yaptı. Öngün’ün hedefinde Bodrum’a teknoloji köyü kurmak var. Öngün, "Bilişimciler rahat ortamlarda daha verimli olabiliyor" dedi.

ANKARA Koleji’ni bitirdikten sonra İngiltere’ye okumaya giden Ahmet Öngün, Wales Üniversitesi’nden elektrik ve elektronik mühendisi olarak mezun oldu ve aynı konuda yüksek lisans yaptı. Türkiye’ye hemen dönmek yerine Londra’da Ganmount Şirketler Grubu’nda donanım ve anahtar teslimi proje direktörü olarak iş hayatına atılan Öngün, İtalyan ve İngilizlerle konsorsiyum oluşturarak başta Keban olmak üzere Türkiye’deki elektrik üretim ve dağıtım tesislerinin otomasyon işini aldı. Öngün’ün şirketi Gantek Teknoloji bugün 10 milyon doları yurt dışından olmak üzere 40 milyon dolar cirolu global bir ICT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) şirketi haline geldi.

ÖNCE KEBAN’I ALDIK: Ahmet Öngün şöyle başlıyor anlatmaya: "Ankara’da doğdum ve Ankara Koleji’ni bitirdim. Üniversite okumak için İngiltere’ye gittim. 1974’te bitti Türkiye’ye dönüşü erteledim. İş hayatıma da orada başladım. Çünkü telekomünikasyon sektöründe İngiltere o dönemde çok öndeydi. İngiltere’de imalatçı bulup, finansman koyup, ürün ve çözüm satmaya başladık. Bir de Ankara’da ofis kurduk. Bu çalışmalar sonucunda 1980’de başta Keban olmak üzere Türkiye’deki tüm elektrik üretim ve dağıtımın sisteminin otomasyon projesini aldık. 20 milyon dolarlık bir işti ve o dönem için çok büyüktü."

12 BİN 500 STERLİNLİK KONTRAT: Ahmet Öngün, enerji santrallerinin bakımı için kontrat sözü alınca Gantek’i kurduklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor anlatmaya: "Gantek’i 6 bilgi işlem merkezine parçalı bakım ve teknik hizmet vermek için kurduk. İngiliz ve İtalyan ortaklara ’biz işi kuralım, 2 yıl kontrat sözü verin ona göre size fiyat verelim’ dedik. O dönemde Türkiye’de bilişim sektörü çok kısıtlıydı. Ankara’yı merkez yaptık; İstanbul ve İzmir ofislerimizi açtık. 12 bin 500 sterlinlik aylık gelir kontratıyla işe başladık. Ben o dönemde de yine İngiltere’de çalışmaya devam ediyordum. Daha sonraki senelerde bu servis işinin yanına güzel ilave işler de geldi. Keban’da, Samsun Çarşamba’da, Adapazarı’nda, İzmir’de ve Ankara’da santrallardan ana bilgileri toplayıp dijital ortama çeviriyor ve dağıtımı organize ediyorduk. Biz bunu başarıyla yaptık ve birkaç yıl sonra diğer sektörlere girdik. Otomotiv, telekomünikasyon, yeni büyük fabrikalar hepsinde bilgisayar destekli sistemlerini kurmaya başladık. Ford, Fiat, Alcatel v.s. peşpeşe geldi. Cad/cam çözümleri, sonra java konusunda çok geniş bir tecrübe sahibi sahip olduk. Sonra da kendi yazılımlarımızı üretelim ve yurtdışına da açılalım diye harekete geçtik."

BODRUM’A TEKNOLOJİ KÖYÜ: Ahmet Öngün, en büyük hayalini de "Bodrumda bir teknoloji köyü kurmak istiyorum. Çünkü biz bilişimciler güzel rahat ortamlarda çok daha verimli üretebiliyoruz" diye açıklıyor. Gantek Teknoloji’deki ortaklık yapısını da "Yüzde 20’si yabancı ortak, yüzde 20’si çalışanların, yüzde 60’ı da benim" diye anlatan Öngün, yönetimde de profesyonellerin yanısıra, yabancı ortağın ve çalışanların temsilcilerinin bulunduğunu söylüyor.

Gürcistan üzerinden Ermenistan’a iş yaptık, parayı İngiltere ödedi

GANTEK Holding CEO’su Ejder Varol, bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi olarak sadece Türkiye’de değil geniş bir coğrafyada iddialı konuma geldiklerini söylüyor. Varol şöyle konuşuyor: "Avrasya kavramı içinde bölgesel bir güç olma fırsatını gördük ve ilk önce Azerbaycan’da ofis açtık. Azercell’in Azeronline internet servis sağlayıcısının altyapısını kurduk. Doğu Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika potansiyel pazarlarımız oldu ve bölgenin de önde gelen ICT şirketi olduk. 2005’te yurt dışı ciromuz 10 milyon doları aştı. Şu anda 10’dan fazla ülkede lokal operasyon yapmış durumdayız. Bu ülkelerdeki holdinglere, telekomünikasyon sektörüne, kamu şirketlerine, GSM şebekelerine, bankalara, e-devlet uygulamalarına çalışıyoruz. Tacikistan’dan Erminastan’a kadar iş yapıyoruz. Mesela Ermenistan’da bir havaalanı projsi yaptık. İşi Arjantin firması almış, biz; Gürcistan ofisimizle operasyonu yaptık, ingiltereye fatura ettik. İş ise Sun’un Bahreyn ofisinden geldi. Kazakistan’da iki şirketimiz oldu ve orada e devlet projesinde büyük bir anlaşma imzalamak üzereyiz."

Kablosuz iletişime fatura için yazılım

GANTEK Genel Müdürü Selda Bağdat Bahadır, Gantek’in yurt içi cirosunun da 30 milyon doları bulduğunu belirterek şöyle konuşuyor: "Türkiye’de 100 kişi çalışıyoruz. Geçen seneyi çok başarılı kapadık ama sürpriz değildi. Çünkü biz belirli konulara konsantre çalışırız ve o konuda pazarda hemen öne çıkarız. Bu nedenle 2004’te 21 milyon dolar olan ciromuz 9 milyondolar birden arttı. 2 yıl önce de Sabancı Üniversitesi ile ortak bir proje yaptık. Bu proje geniş bant teknolojilerinin yönetimi konusundaydı ve 20 ay sürdü. TTGV de destekledi. Bu projede wireles (kablosuz) ortamların yönetilmesi ve ücretlendirilmesi (faturalndırılması) konusunda bir ürün çıkardık. Ürün çıkarmak kolay değil ama piyasaya sunmak daha da zor. Çünkü müşteri genellikle kullanılmış kanıtlanmış ürünü kullanma eğiliminde. Fakat bu ürünümüz çok başarılı oldu ve Türk Telekom kullanmaya başladı. Bu da bizim için büyük referans."

45 ülkeye 4 bin çeşit amortisör ihraç ediyor

BURSA’da, 19 yıl önce küçük bir atölyede amortisör üretmeye başlayan Destek Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret A.Ş, 4 bin çeşit amortisörü, İngiltere, Almanya, İtalya, Çin, ABD, Tayvan ve Mısır’ın da aralarında bulunduğu 5 kıtadan 45 ülkeye ihraç ediyor. Destek Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kumru, firmanın 1987 yılında 2-3 kişinin çalışabildiği küçük bir atölyede aile şirketi olarak kurulduğunu söyledi. Kumru, ilk kuruluş yıllarında piyasada tutunmaya çalıştıklarını, ancak çok çalışarak, yurtdışındaki fuarlara katılarak, bugün Türkiye’nin ve dünyanın sayılı gazlı amortisör üreticisi haline geldiklerini kaydetti. Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 6 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bin 200 metrekarelik fabrikalarında 4 bin çeşidin üzerinde amortisör ürettiklerini anlatan Kumru, ürünlerini İngiltere, Almanya, İtalya, ABD, Kolombiya, Çin, Tayvan, Mısır, İran, Suriye’nin de aralarında bulunduğu 5 kıtadaki 45 ülkeye ihraç ettiklerini bildirdi.

Bisikletin Türk Bianchi’si kendi evinde İtalyan’a rakip

BIANCHI Bisiklet A.Ş, İtalya’nın köklü bisiklet firması Atala’nın çoğunluk hisselerini alarak, kurucusu Bianchi’ye rakip oldu. Bianchi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Önder Şenkon, haziran ayında İtalya’nın 110 yıllık bisiklet, motosiklet ve kondisyon aletleri markası Atala’nın çoğunluk hisselerini satın aldıklarını belirtti. 1994 yılında Türk-İtalyan ortaklığıyla kurulan, 1997 yılında tamamen Türk sermayeli hale gelen Bianchi A.Ş’nin, yapılan son operasyonla İtalyan Bianchi ile rakip hale geldiğini ifade eden Şenkon, genelde fason üretimle etkili oldukları Avrupa’da, kendi markalarıyla söz sahibi olacaklarını dile getirdi.

MANİSA’YA KAYDIRILDI: Bu pazarda ilk üçte yer alan Atala’nın İtalya’daki üretimini durdurarak, Manisa’daki tesislere kaydırdıklarını belirten Şenkon, bu ülkede satış, dağıtım ve pazarlama teşkilatı ile Ar-Ge bölümünün çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Daha önce fason üretiminde bulundukları Atala’ya yapılan yatırımla İtalya’daki 3 bin 500 bayilik dağıtım kanalına da sahip olduklarına dikkat çeken Şenkon, motosiklet için Çin’deki bir fabrikanın tüm üretimini alma anlaşması imzaladıklarını söyledi. Şenkon, yeni anlaşmalarla 2006 yılında 30 milyon dolara çıkan ihracat bağlantılarının, 2007 yılından itibaren çok daha yüksek oranlarda gerçekleşeceğini bildirdi.

UZAKDOĞU REKABETİ: İtalya pazarında Uzakdoğulu markaların dağıtım kanallarını oluşturmaya başladığını, ancak bu rekabetin kendilerini etkilemediğini kaydeden Şenkon, şunları söyledi: "Atala, bu pazarda orta ve üst kalite grubunda üretim yapıyor. Toplam pazarda yaklaşık yüzde 15 hisseye sahip. Uzakdoğu ürünleri ise alt-orta gruba hitap ediyor. Dolayısıyla rekabet edebiliyoruz. Atala hisselerinin alımıyla, zaten ihracat yaptığımız İtalya’da pazar garantisini sağlamış olduk. Manisa’da yaptığımız yıllık 180 bin adetlik üretimi, Atala markasıyla sadece İtalya pazarına değil, Rusya ve Finlandiya gibi gelişen pazarlara da yönlendireceğiz. Rusya pazarı için dağıtım teşkilatını oluşturuyoruz, 2007’de bu pazara gireceğiz." (

Greenpark Otelcilik Ceneviz Oteli’ne talip

GREENPARK Otelcilik Yönetim Kurulu Başkanı Adil Üstündağ, Akçakoca’da yapımı süren Ceneviz Oteli’ne talip olduklarını söyledi. Düzce’nin Akçakoca İlçesi’nde, belediyenin de ortak olduğu Apaydın Otelcilik firması tarafından 14 yıldır yapımı süren 11 katlı turistik otel konusunda, Greenpark Oteller zinciri yönetim kurulu başkanı Adil Üstündağ, ekibiyle Akçakoca’ya geldi. Üstündağ, Düzce Vali’si Halil Nimetoğlu, Akçakoca Belediye Başkanı Nazmi Çiloğlu ile birlikte otelde incelemelerde bulundu. Nimetoğlu, Akçakoca İlçesi’nde yapımı süren otelin atıl olarak beklediğine vurgu yaparken, Greenpark Otelcilik’in talip olduğu otelin bir an önce bitmesi ve bölge turizmine katkı sağlamasını amaçladıklarını söyledi. Greenpark Otelcilik Yönetim Kurulu Başkanı Adil Üstündağ da, Akçakoca’da 14 yıldır bitirilemeyen oteli görmeye geldiklerini belirtirken, "turizm ile iştigal ediyoruz ve davet üzerine geldim. Teknik olarak incelemelerimizi yaptık. Ceneviz oteli’ne talibiz ancak henüz çalışmalarımız bitmedi. En kısa zamanda sonuç alacağız" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!