E-ipek yolu hizmette

Güncelleme Tarihi:

E-ipek yolu hizmette
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2017 21:13

Çinli ve Türk küçük ve orta boy işletmeleri e-ipek yolunu hayata geçirdi. Kayseri ile Çin’in Chongging şehirlerinin KOBİ’leri elektronik ortamda birleşti ve ortak e-ticaret sitesi kurmaya karar verdi.

Haberin Devamı

TÜRK KOBİ’leri ile Çin KOBİ’leri büyük bir ortaklığa imza attı. E-ipek yolunu hayata geçiren ortaklık, Kayseri’yle, Çin’in 30 milyon nüfuslu kenti Chongqing arasında, önceki gün atılan imzalarla uygulamaya geçti. TOBB’un öncülük ettiği proje kapsamında, iki şehrin KOBİ’leri elektronik ortamda bir araya gelecek, Çin ve Türkiye arasında ortak bir e-ticaret sitesi de kurulacak.

Proje, ilk olarak Türkiye’nin 2015 yılındaki G-20 Başkanlığı döneminde gündeme geldi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın himayesindeki projenin Türkiye tarafındaki uygulayıcı özel sektör kuruluşu olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) atandı. TOBB da Dünya KOBİ Forumu’nu proje yürütücüsü olarak görevlendirdi. Çin tarafında ise DHgate şirketi yürütücü kuruluş olarak görev aldı. İki tarafın ortak çalışmaları sonucunda uygulamaya geçen proje için önceki gün Kayseri’de imza töreni düzenlendi. Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, KOBİ’lere yeni kapılar açılacağını belirtti. Özhaseki şöyle konuştu:

Haberin Devamı

KOBİ’Yİ BEZDİRİR

“Hakikaten gümrük mevzuatları, ülkeler arasındaki ticaret, birçok insanı, KOBİ’yi canından bezdirir. Şimdi onlar için müthiş bir ortam açılıyor. Kayseri şehrimiz 1 milyon nüfuslu, anlaştığımız Chongqing şehri 30 milyon ama hiç önemli değil. Dünyada 2 milyara yakın insan e-ticaret yapıyor. Ben alışkın değilim, yapamam, kredi kartımın numarasını verip para çekilmesine razı olmam, aklım ermez ama gençlik şimdi böyle. Zaman, hız ve değişim zamanı. Değişime engel olunmuyor. Değişime uygun olarak adım atabilirsek ayakta kalıyoruz. Ona uygun adım atamazsak durumumuz gittikçe kötüleşiyor. Bize düşen yol açmak, gerisi size kalmış. Çinli kardeşlerimiz Kayseri’yi artık bir kardeş şehir olarak görsünler.”

DOĞU’NUN EN BÜYÜK ÜLKESİNE GİRİYORUZ

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk de projeyle doğabilecek fırsatlara dikkat çekti. Çin’in 1.4 milyar nüfusu ile dünyanın en büyük pazarı olduğunu belirten Öztürk, “11 trilyon dolarlık milli geliri ile dünyanın ikinci büyük ekonomisi. Yılda 1.5 trilyon dolar ithalatı ile dünyanın en çok mal satın alan ikinci ülkesi. Yani güneşin yeniden Doğu’dan yükseldiği bir dönemde, Doğu’nun en büyük ülkesinin kapılarını Türk şirketlerine sonuna kadar açıyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

ORTAK E-TİCARET PLATFORMU KURULABİLİR

ÇİN’in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ise Çin’in ticaret anlamında çok büyük bir potansiyeli olduğunu söyledi. Yu Hongyang, “Her iki ülke de bu değerlerini birleştirip tarihteki İpek Yolu ticaretini yeniden canlandırabilirler. Geçen yıl e-ticaret hacmi 6.5 trilyon yuana, bu yıl sonu 12 trilyon yuana çıkması hedefleniyor. Çin, Türk tarafıyla birlikte e-ticaret platformunu kurarak, zenginlikleri paylaşabilir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!