E-ihracata akın var

Güncelleme Tarihi:

E-ihracata akın var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2024 07:00

Üreticilerin artık kendi ürünlerini ihracat etmeye odaklandığını belirten PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, “e-ihracat imkânı sağladığımız için her ölçekteki üretici ve marka sahibinden çok ciddi talep alıyoruz. Organik gıdadan zeytinyağına, kozmetikten ev temizlik ürünlerine kadar her sektörden üretici e-ihracat yapmak istiyor. Son iki yılda bu alana bir akın var” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Son dönemde e-ihracata adeta bir akın yaşandığını anlatan PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, “Direkt olarak üretici olup ürünlerini online platformlar üzerinden ihracat etmek isteyenlerin sayısı sürekli artıyor. Bu bizim de çok önem verdiğimiz bir konu. PttAVM olarak satıcılarımıza, markalarımıza ve üreticilerimize hem yurtiçinde e-ticaret hem de yurtdışına e-ihracat imkânı sağladığımız için her ölçekteki üreticilerden ve marka sahiplerinden çok ciddi talep alıyoruz” dedi.

Organik gıda üreticilerinden zeytinyağı üreticilerine, kozmetik üreticilerinden ev temizlik üreticilerine kadar her alanda üreticilerin ürünlerini yurt dışına satmaya konsantre olduğunu vurgulayan PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, e-ihracat desteklerinin artması ile talebin daha da güçlendiğini belirtti.

Haberin Devamı

GİRİMCİ KADIN SAYISI ARTIYOR

Çevikoğlu, e-ticaret platformlarındaki KOBİ ve genç satıcılara da dikkat çekti. PttAVM’a son 3 yılda 20 binin üzerinde yeni satıcı katıldığını söyleyen Çevikoğlu, “Yeni satıcılar arasında KOBİ ve kooperatiflerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Hatta kamu kurumu satıcıları da oldukça fazla. Çoğunuğunu yeni kurulan şirketlerden oluşan bu KOBİ’lerde ortalama yaş aralığı 24-35 olarak şekilleniyor.

Satıcılarımızın yaklaşık yüzde 70’i erkek ve yüzde 30’u kadın girişimcilerden oluşmakta. Ancak, özellikle belirmek isteriz ki kadın girişimcilerimiz sayısı kıyasla çok hızlı artmakta” ifadelerini kullandı. Önceliklerinin KOBİ ve kooperatiflere destek olduğunu dile getiren Çevikoğlu, “Bu üreticilerimizin ürünlerinin satışlarına ve pazarlamalarına destek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

SEPETTE ORTALAMA FATURA KABARDI

Ortalama sepet tutarının 2023’te 1.250 lira olduğunu söyleyen Hakan Çevikoğlu, “Sipariş büyüklüğü yüzde 50 arttı. Beyaz eşyada ortalama sepet 7 bin lira, küçük ev aletlerinde 3 bin lira, market alışverişinde ise sepet başına 500 lira oldu” dedi. En çok alışveriş yapan illerin sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olduğunu söyleyen Çevikoğlu, “Kıyasla nüfus yoğunluğu nedeniyle daha az alışveriş yapılan iller ise Muş, Kilis, Iğdır, Bayburt ve Ardahan” diye konuştu.

Haberin Devamı

EN ÇOK FINDIK ALDILAR

2023’te tüketicilerin PttAVM.com’dan sırasıyla en çok satılan ürünler kavrulmuş fındık, ayçiçek yağı, kuru üzüm, bulaşık deterjanı ve tuvalet kağıdı oldu.

REKOR GÜNLERE NE OLDU

E-Ticaretin kendi satış döngüsü içerisinde en yoğun dönemin genelde kasım ayı olduğunu anlatan Hakan Çevikoğlu, “Ancak her ne kadar sektör olarak bu yıl da kampanyalar kasım ayına odaklanmış olsa da işlem hacmi artış oranının önceki yıllara ve önceki aylara kıyasla kısıtlı olduğunu söyleyebiliriz. Pttavm özelinde kasım ayı durgun ve hatta ekim ayına kıyasla daha düşük bir işlem hacmi gerçekleşti. Bunda daha büyük platformların yaptığı ezici kampanyaların etkisi olduğunu düşünmekteyiz. Bizim için en büyük işlem hacmini aralık ayında ve gün bazında ise “Yılın Son Pazarı, Türkiye’nin Pazarı ” kampanyamız kapsamında yılın son haftasında gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!