‘e-G8’, internette özgürlük ve güvenlik arasına sıkışıp kaldı

Güncelleme Tarihi:

‘e-G8’, internette özgürlük ve güvenlik arasına sıkışıp kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2011 00:00

Fransa’nın başkenti Paris’te iki gündür süren ve internet dünyasının en etkin 1000 şirketinin patronunun katıldığı “e-G8” zirvesinde ‘daha fazla özgürlük’ ve ‘daha fazla güvenlik ile sınırlama’ isteyenlerin fikirleri çarpıştı, ancak bir uzlaşma çıkmadı. Bu durumda internet dünyasını temsilen 6 kişilik bir heyet Fransa’nın Deauville kentinde yapılacak “G8 Zirvesi”ne katılmasına karar verildi.

Haberin Devamı

İnternet timi
Sektörü temsilen “G8 Zirvesi”ne gitmesine karar verilen heyette sektörün en büyüklerinin temsilcileri yer alıyor. İnternet timi olarak adlandırılan heyette, Google’ın patronu Erik Schmidt, Facebook’un patronu Mark Zuckerberg, Orange/France Telecom’un patronu Stephane Richard, Rus Digital Sky Technologies’in patronu Yuri Milner, Japon Rakuten Inc. patronu Hiroshi Mikitani ve “e-G8 Forumu”nu organize eden Publicis’in patronu Maurice Levy yer alacak.
Sorularımızı yapıtlayan Levy, ‘internetin sınırları’ konusunda ortak bir fikre ulaşılmasa da, “e-G8 Zirvesi”nden çıkacak önerilerin önemli başlıklarının liderlere sunulacağını söyledi. Levy, “Önerileri hızlı bir şekilde rapora dönüştüreceğiz. 5-6 önemli öneri seçilecek. Sonuç raporu uzlaşma ile bitmek zorunda değil. Ama şunu söyleyebilirim ki internet dünyasının temsilcileri Sarkozy’nin konuşmasını beklenenden iyi buldu. Siyah, beyaz, hatta gri görüşler var. Hepsinin temel argümanlarına yer vereceğiz” dedi.
Hadopi yasasına eleştiri
Türkiye’den sadece Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’ın katıldığı zirvede internet dünyasının temsilcilere ‘daha fazla özgürlük’ taleplerini dile getirirken, G-8 üyesi hükümet temsilcileri de ‘daha fazla güvenlik ve sınırlama’ önerilerinde ısrar etti. İki günlük zirvede yer yer sert tartışmalara da sahne olurken, zirvenin en sıcak tartışma konularının başında, Fransa’nın Hadopi Yasası yer aldı.

Haberin Devamı

Zirvenin maskotu ‘Nao’ konuklarla dans etti

KONUKLARI karşılayarak zirve alanını gezdiren ‘Nao’ adlı robot, e-G8 Forum’unun yıldızı oldu. 58 santimetre boyundaki robot, konukların ellerinden tutup gezintiye çıkıyor, şarkı söylüyor, masal anlatıyor, dans ediyor.  e-G8’in tek Türk davetlisi Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı sevimli robot Nao’yu inceledi. 2004 yılında üretimine başlanan Nao yaklaşık 6 yaşında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!