E.C.A. artık vakıf malı

Güncelleme Tarihi:

E.C.A. artık vakıf malı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2002 01:50

Elginkan Topluluğu, Elginkan Vakfı'nın oldu. Topluluğu, artık Elginkan Ailesi'nin şirketlerin adını yaşatmak için kurduğu Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti yönetiyor.

Topluluk Başkanı Ekrem Elginkan'ın Nisan 1999'da vefatından sonra grubun yönetiminin ve her türlü hakkının Vakfa geçtiğini söyleyen Elginkan Holding İdare Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Balıkçı, ‘‘Topluluk artık halkın malı oldu. Aile fertleriyle hiçbir bağlantısı olmayan böyle bir vakıf dünyada yok’’ dedi.

51 YIL önce temeli atılan Elginkan Topluluğu'nun tamamı, Elginkan Vakfı'na geçti. Topluluğu, artık Elginkan Ailesi'nin şirketlerin adını yaşatmak için 1985 yılında kurduğu Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti yönetiyor.

Topluluk Başkanı Ekrem Elginkan'ın Nisan 1999'da vefatından sonra grubun yönetiminin ve her türlü hakkının Vakfa geçtiğini söyleyen Elginkan Holding İdare Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Balıkçı, ‘‘Topluluk artık halkın malı oldu. Aile fertleriyle hiçbir bağlantısı olmayan böyle bir vakıf dünyada yok’’ dedi. Aileden geride kalanlarının açtıkları davaları da kaybettiklerini ve Elginkan'ın tamamen vakfa kaldığını belirten Balıkçı, ‘‘Hedefimiz artık topluluğa ait ECA markasını Avrupa'da büyütmek. Almanya'da bir şirket kurduk. 2003 yılı içinde bu ülkede üretime geçmeyi planlıyoruz’’ diye konuştu.

Aynı zamanda Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi de olan, Elginkan Holding İdare Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Balıkçı ile topluluktaki yeni dönemi ve sonraki hedefleri konuştuk.

Elginkan'ın Başkanı Ekrem Elginkan'ın vefatından sonra grupta nasıl bir değişim yaşandı?

- Elginkan'ı bundan sonra Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti yönetecek. Kurucularımız Ekrem, Cahit ve Ahmet ile Ümmehan Elginkan artık hayatta değil. Kurucularımızın adlarının başharfiyle anılan E.C.A., artık bir vakıf topluluğu oldu. Ebedi müessese fikrini benimsedik. Bu topluluk, bundan sonra halkımızın, miletimizin malı oldu. Buranın ürünleri de artık herkesin ürünü. Dünyada böyle bir vakfın örneği yok. Dünyadaki vakıfların hepsinde aile fertlerine mutlaka birşeyler bırakılmış oluyor veya onların vakfa katkıları oluyor. Burada ise topluluk tamamiyle Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti'ne teslim edildi. Aileden kimse yok. Aile fertlerinin geride kalanları, Ekrem Elginkan'ın vefatından sonra açtığı davayı geçen yıl ortalarında kaybetti. Topluluğun tüm mal varlığının vakfa aktarılması işlemi de onaylandı. Bu işlem de bitmek üzere. Artık vakıfla holding arasındaki organizasyon ve işleyişin nasıl olması gerektiği üzerinde çalışıyoruz.

Elginkan Vakfı ne zaman kurulmuştu?

- 1985 yılında kurulan Elginkan Vakfı'nın yönetimi 7 kişiden oluşuyor. Başkanlığını rahmetli Ekrem Elginkan'ın çok yakın arkadaşı Prof. Halim Doğrusöz yapıyor. Vakıf, 1994 yılında Manisa'da Organize Sanayi Bölgesi'nde Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'ni kurdu. Bu okulda bugüne kadar 44 bin kişi karşılıksız eğitim gördü. Sanayiye ara eleman yetiştiren benzeri okulların sayısını artırmak istiyoruz. Bu amaçla önümüzdeki üç yılda okul inşaatlarında kullanılmak üzere 6 trilyon lira ayırdık.

KÜÇÜLME KARARI

Topluluk, 94'de neden bir küçülme süreci yaşadı?

- 1951 yılında kurulan Elginkan, inşaat ve taahhüt işinden sonra sanayi sektöründe büyümüş. Sobadan seramiğe, ilaca birçok değişik sektöre girilmiş. Ancak 1994 yılında rahmetli başkanımız Ekrem Elginkan, yatay büyümeden vazgeçerek dikey büyüme kararı aldı. Aşırı rekabetten etkilenen ve geleceği olmadığını düşündüğü bazı sektörlerden çıktık. Bu amaçla bazı şirketlerimiz sattık, ortak bazı şirketlerdeki hisselerimizi de elden çıkararak, ilaç ve kaplama malzemeleri gibi bazı sektörlerden çekildik. Bosch'taki ortaklığımızdan çekildi. Grubun küçülme kararı alması 94 krizinden önceydi, ama uygulaması 94'ü buldu.

Bosch ile ortaklığınız neden bitti?

- Bosch'la Manisa'da yüzde 50 ortaklıkla kurduğumuz tesisteki hissemizi de aynı dönemlerde Bosch'a devrettik. Kombi ve şofben üreten büyük bir tesisti. Bu tesiste üretim için büyük ölçüde dışardan parça geliyordu. Biz bunu yerlileştirmek istedik, ortağımız kabul etmeyince de bize dönük menfaat son derece sınırlı oldu. Hisselerimizi devretmek durumunda kaldık. Ancak Bosch ürünlerinin satışını hálá sürdürüyoruz. ECA markasıyla sattığımız kombiyi de onlardan alıyoruz.

Son krizi nasıl geçirdiniz?

- 1999'a kadar gayet iyi giden bir trend vardı inşaat sektöründe. 2000 de 2001'e nazaran daha kabul edilebilir bir yıldı. 2000'in ikinci yarısından ise dövizdeki çıpa olayı ve serbest bırakılması gibi kararlar özellikle ihracatımızı çok etkiledi. Ancak sürekli bağlantımız olan yerlerle ihracatımızı sürdürmeyi başardık ve mümkün olduğunca ihracata yöneldik. Bütün şirketlerimizde, yüzde 50 iç piyasa ve yüzde 50 ihracat hedefi koyduk. Bazılarında bu hedef tuttu, bazılarında ise ihracat yüzde 20'lerde kaldı.

18 şirket, 3 bin çalışan

Elginkan Topluluğu, nasıl doğdu, bugün hangi boyuta ulaştı?

- 1950 yılında temeli atılan topluluk, ilk dönemlerinde inşaat ve taahhüt alanlarında faaliyet gösterdi. Ahmet ve Ümmehan Elginkan, oğulları Ekrem ve Cahit Elginkan tarafından kurulan topluluk, özellikle sıhhi tesisat armatürlerinde baba ve oğulların isimlerinin başharflerinden oluşan E.C.A. markasıyla tanındı. Elginkan, bugün çeşitli sektörlerde 3 bin çalışanı ve 18 şirketiyle faaliyet gösteriyor. yaklaşık 40 milyon dolarlık ihracat yapan Elginkan, ECA, Serel, Arsel, Emas, Odöksan, Elba, Ar, Yak markalarıyla ürünlerini sunuyor.

Elginkan şirketleri

ECA Presdöküm Sanayi, Elginkan Holding, Elper Yatırım, Valfsel Armatör, Valf Sanayi, Serel Seramik, Odöksan Osmaneli Döküm Sanayi, Emas Makina, Elsel Gaz Armatürleri Sanayii, Elba Basınçlı Döküm Sanayi, Elsan Hammadde Sanayii, Matel Hammadde Sanayi, Ar Muslukçuluk Sanayi, Eleks Dış Ticaret, Elmor Tesisat Malzemesi Ticareti, Emar Satış Sonrası Müşteri Hizmetleri Sanayi, Tezel Gıda Maddeleri , Eke İnşaat.

E.C.A. Almanya'da üretim yapacak

Yurtdışında yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?

- Ana hedefimiz öncelikle E.C.A.'yı büyütmek. Bu amaçla Almanya'da Frankfurt'ta E.C.A. Germany adlı yeni bir şirket kurduk. Henüz iç piyasayı tanıma aşamasındayız. Almanya'daki şirketleri müşterimiz yapmaya çalışıyoruz. Hedefimiz 2003'te Almanya'da ihracat amaçlı bir üretim tesisi kurmak. Parçaları Türkiye'den götürerek Almanya'da son halini vereceğiz ve Avrupa ülkelerine Alman malı olarak pazarlayacağız. En fazla satılan ürünlerin üzerinde yoğunlaşacak. Artık bütün büyük üreticiler bu şekilde üretim yapıyor.

Üretim için neden Almanya'yı seçtiniz?

- Almanya bizim için merkezi bir yer. Hollanda, Danimarka, Belçika, Avusturya'ya özellikle ihracatımızın büyük bölümünü yaptığımız İngiltere'ye yakın. Ayrıca Frankfurt'ta iki yılda bir dünyanın en büyük tesisat fuarı düzenleniyor. Bu ülkedeki tesislerimiz aynı zamanda böyle dönemlerde dünyanın birçok ülkesindeki müşterileri de çekebilecek. Almanya ve çevresinde bizim için 20 milyon dolarlık bir pazar olduğunu düşünüyoruz. Bu pazar ileride 50 milyon dolarlara kadar çıkabilir.

İSMAİL HAKKI BALIKÇI

Elginkan Holding İdare Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Balıkçı, 1938 İstanbul doğumlu. Haydarpaşa Lisesi'nden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'ni bitirdi. 1962-1970 yılları arasında Makina Kimya Endüstrisi Kurumu'nda mühendis olarak görev yaptı. 1970 yılında Elginkan Topluluğu'na katıldı. Armatür grubunda şirket müdürlüğü, idare meclisi üyeliği yaptıktan sonra 1997 yılında Elginkan Holding'de İdare Meclisi Başkan Vekilliği'ni sütlendi. Nisan 1999'dan bu yana da Elginkan Holding İdare Meclisi Başkanlığı'nı yürütüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!