Dünyanın yatırımı ondan sorulacak

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın yatırımı ondan sorulacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2014 01:06

İlker Aycı, 175 yatırım ajansının başkanı oldu.

Haberin Devamı

DÜNYA Yatırım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) patronu Türkiye oldu. 175 yatırım ajansının üye olduğu WAIPA Yönetim Kurulu, T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı’yı yönetim kurulu başkanı seçti.

TOPLAM 175 yatırım ajansının üye olduğu Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) patronu artık Türkiye. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, tüm yönetim kurulu üyelerinin oybirliğiyle birliğin başkanlığına seçilirken, “Bu Türkiye’nin uluslararası arenada rüştünü ispat ettiğinin bir kanıtı” dedi. Son dönemde yapılan kredi kartı düzenlemelerinden yabancı yatırımcıların rahatsız olduğu iddialarını da değerlendiren Aycı, “Manuel olarak gidiyoruz şu anda. Manuelde giderken, arkaya dönüp ‘direksiyonu kırıyorum. Kemerini bağla’ denmez. Kemerini bağlayacaksın o kadar” dedi. Hakkındaki iddialara da tepki gösteren Aycı, “Kim nereye çekerse çeksin ama bu benim işim. Benim yatırımcılarla görüşmem mi rahatsız ediyor” dedi.

AMAÇ WAIPA MERKEZİ

Güney Afrika’nın Cape Town kentinde toplanan Dünya Yatırım Ajansları Birliği Yönetim Kurulu, başkanlığa 14 üyenin oy birliği ile Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı’yı seçti. Aycı seçim sonrası yaptığı açıklamada, 2015 yılında Türkiye’nin G-20’de dönem başkanlığını alacağını hatırlattı. Aycı, “Böyle bir başkanlık öncesinde ülkemizin yönetimde söz sahibi olduğu organizasyon sayısının artması gücümüze güç katacaktır” dedi. Bundan sonraki adımın WAIPA’nın Cenevre’deki merkezinin İstanbul’a taşınması olduğunu söyleyen Aycı, “Cenevre’deki merkezin Türkiye’ye taşınması, İstanbul Finans Merkezi için de olumlu olacaktır” görüşünü savundu.

KEMERİNİ BAĞLAYACAKSIN

Son yapılan kredi kartı düzenlemelerinden yabancı yatırımcıların rahatsız olduğu iddialarını da değerlendiren Aycı, ilginç bir benzetmede bulundu. Şu anda ekonomi yönetiminin “manuelde” gittiğini söyleyen Aycı, “Manuelde giderken, arkadaki yolculara dönüp ‘Bak direksiyon kıracağım’ diyemezsin. O yolcular açısından kesin olan şu; Kemerini bağlayacaksın arkadaş o kadar” uyarısında bulundu. Regülasyonlar yapılırken sektörel kuruluşların da bilgisinin olduğunu kaydeden Aycı, “Ama onlar bazen duysalar da inanmıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Birileri çok ter akıtıyor

PİYASALARDA yaşananları da değerlendiren İlker Aycı, spekülatörlerin yüksek faiz istediğini söyledi. Bir süre önce Almanya Başbakanı Merkel’in spekülatör tanımını kullandığını kaydeden Aycı, “Spekülatörler kırılgan beşli diye
tabir edilen ülkelerde yüksek faiz istiyor. Hemen Türkiye’ye lakap taktılar. Bir anda kırılgan olduk. Spekülatörler yüksek karlar yapmak istiyorlar. Her ülkeye bu baskıyı yapıyorlar. Şimdi de kazanıyorlar, ama bunun için artık çok ter akıtmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. Avrupa’daki doğrudan yatırımların yüzde 43 düştüğünü belirten Aycı, Türkiye’de ise 2012-2013 yıllarında doğrudan yatırımların yüzde 13 düştüğünü söyledi. Aycı, “Bu rakamlara göre sorarım, neremiz kırılmış” derken, yerel seçimler sonrası Türkiye’ye yeniden ciddi girişlerin olacağını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

İspat etsinler istifa ederim

17 Aralık operasyonu sonrası, hakkında çıkan ididalarla ilgili de konuşan İlker Aycı, “Yatırımcılarla biraraya gelmem kadar doğal birşey olamaz. Onların işlerinin hızlanması için çalışmamdan daha doğal birşey yok” dedi. Yaptığı işin dışarıdan bakıldığında “ne tarafa çekilirse o tarafa gidecek bir iş olduğunu” savunan Aycı, “Kim nereye çekerse çeksin ama bu benim işim. Yatırımcılarla görüşmem sizi rahatsız mı ediyor, üzgünüm bu şekilde çalışmaya devam edeceğim” dedi. Şirket ortağı olduğu iddialarıyla ilgili de Aycı, “Şirket ortağı olduğum iddialarını kanıtlasınlar, beni istifa ettirsinler. Ama aksi durumda onlar istifa edecek mi” diye sordu.

Haberin Devamı


Soldan sağa-Arka sıra: Başbakanlık Yatırım Ajansı Baş Danışmanı Hasan Pehlivan, Kamerun Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı Boma Donatus, Başbakanlık Yatırım Ajansı WAIPA Yetkili Koordinatörü İsmail Erşahin, Samoa Yatırım Ajansı Başkanı Pulotu Lyndonchu Ling, PBIT Pakistan Yatırım Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Pir Saad Ahsanuddin.

Ön sıra: Güney Afrika Cumhuriyeti Yatırım Ajansı Başkan Danışmanı Younous Hoosen, Meksika Yatırım Ajansı Başkan Danışmanı Juan Antonio Cepeda, Güney Afrika Cumhuriyeti Yatırım Ajansı Başkanı Pumla Ncapayi, Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, WAIPA CEO’su Carlos Bronzatto, Pretorya Büyükelçisi Kaan Esener.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!