Dünyanın enerjisine Birol Başkan

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın enerjisine Birol Başkan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 01:02

Dünyanın en önemli enerji kuruluşlarından Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) başına Fatih Birol geliyor. Birol, Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Bu göreve seçilmemin benim ve ailem için olduğu kadar Türkiye için de gurur vesilesi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

ENERJİ alanında dünyanın önemli kuruluşları arasında yer alan Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanlığına Dr. Fatih Birol seçildi. Birol, bu göreve 29 üye ülkenin oybirliğiyle seçilen ilk Başkan oldu. Ayrıca, bu koltuğa oturan ilk Türk olacak. Dünya çapında verilen kararlarda etkili rol oynayan IEA Başkanlığı’na seçilmesinin ardından Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Birol, “56 yaşındayım. 30 yıldan beri Türkiye’nin dışındayım ama beni tanıyan herkes bilir ki Türkiye benim içimde. Bu göreve seçilmemin benim ve ailem için olduğu kadar, Türkiye için de gurur vesilesi olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

2019’A KADAR

Halihazırda Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti görevini yürüten Birol, dünya liderlerinin görüşlerine ve enerji politikalarına yön veren biri. Birol, dün sabah Ajansın Yönetim Kurulu toplantısında oybirliği ile gelecek dört yıl için IEA İcra Direktörü pozisyonuna seçildi. Göreve seçilmesinin ardından telefonda sorularımızı yanıtlayan Birol, 1 Eylül 2015 itibariyle başlayacağı yeni görevini 2019’a kadar yürüteceğini söyledi. Petrol fiyatlarının tüm dünya tarafından anbean takip edildiği, ülkelerarası ilişkilerde enerji faktörünün öneminin arttığı, iklim değişikliği ile mücadele konusunda somut adımlar atılması beklenen böyle bir dönemde, enerji alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından birinin tepe koltuğuna geçecek olması hakkında Birol, “En önemli çalışma alanımız enerji güvenliği olacak. Şu an enerji fiyatları rahat seviyelerde seyrediyor. Fakat stratejik olarak baktığınızda enerji kaynaklarının büyük kısmı jeopolitik sorunlarla iç içe. Enerji arz güvenliği açısından Uluslararası Enerji Ajansı da dünya enerji piyasalarının bir anlamda sigortası” şeklinde konuştu. Birol, enerji arz güvenliğinin yanı sıra iklim değişikliği ve Çin gibi IEA üyesi olmayan ülkelerle yapılacak ortak çalışmaların 2015 yılına damga vuracağını dile getirerek, “Hem ekonomide, hem dış politikada, hem çevre açısından enerjinin önemi her geçen gün daha fazla artıyor” dedi. Birol, IEA Başkanı olarak ilk önemli etkinliklerinden birinin 2015 Kasım ayında yapılacak Bakanlar toplantısı olacağını da belirterek, bu toplantıya ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ile birlikte başkanlık edecekleri bilgisini paylaştı. Birol’un anlattıklarına göre, IEA ilk defa kendi bünyesi içinden bir Başkan seçti.

29 ÜLKE SEÇTİ

Haberin Devamı

Şu anda Başkanlık görevini yürüten Maria van der Hoeven de daha önce Hollanda Ekonomi Bakanıydı. Dışişleri Bakanlığı, Fatih Birol’un IEA Başkanlığı’na seçilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Dr. Fatih Birol, üye 29 ülke arasında sağlanan oydaşma ile seçilmiştir. Birol, Ajans tarihinde tüm ülkelerin desteğiyle seçilen ilk İcra Direktörü olmuştur. 1995 yılından bu yana IEA’da çalışmakta olan Birol, son 9 yıldır Ajans’ın Baş Ekonomistliği görevini yürütmüştür. Küresel enerji piyasalarına yönelik analiz ve öngörüleriyle enerji alanında en güvenilir ve yol gösterici kaynak olarak kabul edilen ‘Dünya Enerji Görünümü’nün hazırlanmasından sorumlu olan Birol, bu çalışmalarıyla birçok ülkeden ödül ve nişanlar almıştır.” IEA, OECD bünyesinde enerji alanında krizlere karşı etkin tedbirler alınabilmesi amacıyla 1974 yılında kuruldu.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU DUYURDU

BİROL’un seçildiğini ilk olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladı. Müjdeli bir haber aldığını söyleyen Davutoğlu, “Fatih Birol önemli bir enerji uzmanımızdır. IEA İcra Direktörlüğüne oy birliğiyle seçildi. Benim Dışişleri Bakanlığım döneminde yakından takip ettiğim bir kampanyaydı. Oybirliğiyle seçilmiş olması da enerji alanında ülkemizin uluslararası alandaki ağırlığını yansıtıyor. Kendisini tebrik ediyorum” diye konuştu. Enerji Bakanı Yıldız da “Sayın Fatih Birol’un seçilmesini Bakü’deki temaslarımız sırasında takip ettik. Üstelik kendisi üye ülkelerin tamamının oyuyla seçilen ilk direktör olmuştur. Bu elbette bizim için çok gurur verici” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!