Dünyanın beşinci tahıl pas hastanesini kuruyorlar

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın beşinci tahıl pas hastanesini kuruyorlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2014 10:12

Kuzey Afrika’dan Batı ve Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafyaya hizmet verecek Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE), buğday pas hastalıklarını izleyecek, sorumluluk alanındaki ülkelere erken uyarıda bulunacak, dayanıklı çeşitleri yetiştirip çiftçilere dağıtacak, elde ettiği sonuçları dünyayla paylaşacak.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Uluslararası Kuru Tarım Alanları Araştırma Merkezi ICARDA ile birlikte İzmir’de düzenlediği 2. Uluslararası Buğday Sarı Pas Sempozyumu, 30 Nisan Çarşamba günü sona eriyor. Üç gündür devam eden uluslararası buluşmanın son gününde, İzmir Menemen’deki Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE) bünyesinde kurulan Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezi’nin açılışı yapılacak. ETAE, ABD, Fransa, Danimarka ve Kanada’dan sonra Dünya’nın 5. Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezi olarak çalışacak.

ÇOK GENİŞ BİR COĞRAFYAYA HİZMET VERECEK

CWANA bölgesi olarak adlandırılan Kuzey Afrika’dan Batı ve Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafyaya hizmet verecek Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile kısa adı ICARDA olan Uluslararası Kuru Tarım Alanları Araştırma Merkezi’nin işbirliği ile kuruldu. Merkezin görevlileri arasında ICARDA’nın tanınmış buğday araştırmacılarından İranlı Dr. Kumarse Nazari de var.

Haberin Devamı

Türkiye’nin de içinde bulunduğu CWANA bölgesi özellikle sarı pas hastalığına karşı çok duyarlı. Bu nedenle ETAE’de yapılacak araştırmalar ve elde edilecek bulgular, Fas’tan Tacikistan’a kadar çok sayıda bölge ülkesi için yaşamsal önem taşıyor.
Amaç sarı pasa dayanıklı çeşitler geliştirmek

Yetkililerin verdiği bilgiye göre Menemen’de açılacak Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezi;

• Görev alanındaki buğday pas hastalıklarını yakından izleyecek ve dinamiklerini belirleyecek,

• Gelişen ve gelişmesi beklenen yeni sarı pas ırklarını tespit ederek bölge ülkelerine erken uyarıda bulunacak,

• Pas hastalıklarıyla en etkin mücadele yöntemi olan hastalığa dayanıklı buğday çeşitleri geliştirerek bunları çiftçinin hizmetine sunacak,

• Elde edilen sonuçları ulusal ve uluslararası toplantılarda bilim çevreleriyle paylaşacak ve Türkiye’nin bilimsel arenada daha çok tanınmasına katkıda bulunacak.

HER ŞEY GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN

Pazartesi gününden bu yana İzmir’de devam eden sempozyumda 40 ülkeden gelen 200 civarında bilim insanı, kuraklık tehdidi altında bulunan buğday üretimine, pas hastalıklarının vermesi olası zararları en aza indirmenin yollarını arıyor. Sarı pas hastalığı kılıktan kılığa girip rüzgarla her yöne savrulurken, girerken bilim insanları da onu tanıyıp hastalığın yeni türlerine dayanıklı tohumlar geliştirmeye devam ediyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!