Dünya sofralarına Türk balığı

Güncelleme Tarihi:

Dünya sofralarına Türk balığı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2023 07:00

Türkiye, Barselona’daki dünyanın en önemli deniz ürünleri fuarında tüm ülkelerin sofrasına girmeye aday olduğunu gösteren milli bir katılım gösterdi. Norveç standının karşısında tanıtım yaparak bu konuda rekabetçi olduğunun altını çizdi. İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, “Levrek ve çipura ihracatında dünya birincisiyiz. Somonda da artık baş gösteriyoruz. Henüz yolun çok başındayız ama korkusuz bir rakibiz. En büyük alıcımızın Japonya olması da kalitemiz için önemli bir gösterge. Zaten fuarda da alıcılardan başımızı kaldıramadık” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye, su ürün-lerinde gözünü dünya mutfaklarına dikti. Barselona’da düzenlenen ve dünyanın en önemli su ürünleri fuarı olan Seafood Expo 2023’e milli katılım gösteren Türkiye, özellikle Türk somonu, levrek ve çipura ile ihracatta sıçrama yapmayı hedefliyor. Her yıl düzenlenen ve dünyanın en önemli su ürünleri üreticileri ile alıcılarını buluşturan fuarda bu yıl Türkiye oldukça büyük bir alanda ürünlerini sergileme fırsatı buldu. Fuarın gözde ülkesi Norveç’in hemen yanında yer alan Türkiye, en kalabalık bölgede tüm dünyadan gelen alıcılara Türk somonunu da gösterme fırsatı buldu.

Türk somonunun henüz yolun başında olduğunu anlatan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, “Levrek ve çipurada dünya birincisiyiz. Somonda da artık baş gösteriyoruz. Norveç bu konuda çok ileride ama Türk somonu da pazar bulabiliyor. Artık lezzetini gösterebiliyor. Fuarda da Norveç’in hemen karşısındayız. Onlara baş gösteriyoruz. Burada da onlardan korkmadığımızı, ne kadar rekabetçi olduğumuzu karşılarında anlatmış oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Dünya sofralarına Türk balığı

TÜRK SOMONU SIRASI Seafood Expo 2023 Barselona’ya dünyanın her köşesinden gelen alıcıların sıra oluşturduğu alanlardan biri de Türkiye’den katılan firmaların bulunduğu alan oldu. Burada özel şefler tarafından yapılan Türk somonu servisi oldukça beğeni topladı. Alıcılara Türk somonunun yanında Türk şarabı da ikram edildi.

HEDEF 1.5 MİLYAR DOLAR

Fuara 19 firmanın milli katılım ile 5 firmanın da bireysel geldiğini ifade eden Oğulcan Kemal Sagun, “Geçtiğimiz yıl su ürünlerinde 1.3 milyar dolarlık ihracat yaptık. Bu yıl hedefimiz 1.5 milyar dolar. 20 yılda ihracatımızı 30’a katladık. Daha da ileri gideceğimizi bu fuarda gelen talepten anlayabiliyoruz. Nefes bile alamadan alıcılarla görüştük. Dünyanın her yerinden gelen müşterilerle toplantılar yaptık. Bu fuarda yaptığınız görüşmeler firmalarımızın bir yıllık işi demek. Bu kadar yoğun geçmesi de bu anlamda sevindirici. Hollanda, Rusya, ABD ve Japonya önemli alıcılarımızdan. Türk somonunda geçen yıl 50 bin ton ihracat yaptık. Daha çok yolumuz var ama görüyoruz ki bu konuda önümüz açık. Orkinosun Akdeniz’deki en büyük üreticisiyiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

YILLIK TÜKETİM 8 KG

Türkiye’de denizcilik kültürünün istenilen noktada olmadığını anlatan Sagun, “Deniz ürünlerini maalesef halkımız pek fazla sevmiyor. Yılda 8 kilogramlık bir tüketimimiz var. İspanya’da bu 30 kilogram. Aynı denizi paylaştığımız komşumuz Yunanistan’da tüketim 24 kilogram. Biz sadece belirli zamanlarda balık tüketiyoruz. Bunu yukarı çekmek için denizcilik kültürünün oluşması lazım. Denizleri sürdürülebilir bir şekilde kullanmadık geçmişte. Verim çok düşük. Bu kültürü inşa ederken daha bilinçli davranıp verimi de yukarı çekecek korucuyu ve özendirici adımlar atmalıyız. Bizden kilogramını 5 Euro’ya aldıkları balıkların porsiyonlarını restoranlarında 20 Euro’ya satıyorlar. Bizim de ihracata yönelmemizin en büyük nedeni iç pazarda tüketimi özendirememek aslında. Ne yaptıysak olmadı. İç pazarda tüketim istediğimiz gibi olsa ihracata gerek kalmaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DİZİ İHRACATI DİĞER ÜRÜNLERİ DE DESTEKLER

İspanya’da Türk dizilerinin oldukça meşhur olduğunu anlatan Barselona Ticaret Ateşesi Mehmet Örnek, “Bu fuar su ürünleri alanında oldukça önemli. Türk firmalarının burada olması da dünya pazarlarına ulaşması için çok değerli. İspanyol halkının her kesimi mutlaka bir Türk dizisi izliyor. İzlemeyen neredeyse yok. Bazı Türk oyuncular burada oldukça ünlü. Eğer Türk ürünleri bu dizilerde daha fazla gösterilirse ihraç edilen diziler başka ürünlerimize olan talebi de arttıracaktır” ifadelerini kullandı.

Dünya sofralarına Türk balığı

RAFLARDA PROBLEM VAR

Dünyada paketlenmiş su ürünlerinin oldukça popüler olduğunu vurgulayan Sagun, “Burada farklı problemler var. Türkiye’de bu ürünler de henüz çok fazla bilinmiyor. Üreticiler market raflarına girmekte zorlanıyor. Girse bile marketler kendileri anında ödeme alıp üreticilerle vadeli çalışıyor. Şartlar çok ağır. Bu konuda perakendede beklenen düzenlemeler acil yapılmalı. Ayrıca denizcilik ve su ürünlerinin üretimi için de daha planlı ve daha sürdürülebilir politikaların öncelik kazanması için adımlar atılmalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!