Dünya Enerji Görünümü Raporu: Elektrikli araç sayısı 6 yılda 10 kat artacak

Güncelleme Tarihi:

Dünya Enerji Görünümü Raporu: Elektrikli araç sayısı 6 yılda 10 kat artacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2023 07:00

IEA’nın yeni Dünya Enerji Görünümü 2023 (WEO-2023) raporu yayınlandı. Rapora göre, bugün atılan adımlar 2030’a gelindiğinde büyük değişimlere neden olacak. Küresel enerji sisteminde ağır topların yeri değişecek. Güneş, rüzgâr, ısı pompaları ve elektrikli araçlar yükselişini hızlandıracak. Temiz enerji sistemleri daha da yangınlaşacak. Bu değişim fabrikalardan araçlara ev aletlerinden ısıtma sistemlerine kadar her alanda enerji kullanımını yeniden şekillendirecek.

Haberin Devamı

 

Enerji analizi ve projeksiyonlarının en güvenilir küresel kaynağı olan Dünya Enerji Görünümü’nün (WEO) son baskısı, 2030’da temiz teknolojilerin bugüne göre çok daha büyük bir rol oynayacağı bir enerji sistemini tanımlıyor. Burada elektrikli araçlara da önemli bir vurgu var. Buna göre elektrikli otomobil sayısı 6 yılda neredeyse 10 kat artmış olacak. Güneş enerjisi santrallarınından elde edilen elektrik ABD’nin tüm elektrik sisteminden daha fazla enerji üretecek. Isı pompaları ve yeni ısıtma sistemleri geleneksel fosil yakıtlı kazanları geride bırakacak. Yeni açık deniz rüzgâr santralı projeleri, yeni kömür ve gaz santrallarından üç kat daha fazla yatırım alacak.

DAHA GÜÇLÜ POLİTİKALAR ŞART

Analizde tüm bu gelişmelerin hükümetlerin mevcut adımlarına dayandığı işaret edilirken, diğer taahhütlerin de eksiksiz yerine getirilmesi durumunda temiz enerjiye geçişte önemli bir ilerleme olacağı vurgulanıyor. Yine analizde 1,5°C hedefi için çok daha güçlü politikalara ihtiyaç olduğununun da altı çiziliyor. Buna göre çok daha güçlü ve somut adımların da atılması şart. İlerleyen süreçte bu adımlara olan ihtiyaç daha da belirgin hale gelecek. Ayrıca temiz enerji teknolojilerinde ivme artarken küresel enerji kaynaklı karbondioksit (CO2) emisyonları da 2025’e kadar zirve yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!