Dünya Bankası: Türk özel sektörü inanılmaz büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankası: Türk özel sektörü inanılmaz büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD'ın Washington'da düzenlediği toplantıda konuşan Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya sorumlusu Marcello Selowsky, ‘‘Türk özel sektörü efsanevi bir dinamizme sahip. Kamu sektörünün güçsüzlüğüne karşın, özel sektör inanılmaz büyüme sergiliyor’’ dedi.

Dünya Bankası, Türk özel sektörünün dinamizmini ‘‘efsanevi’’ olarak nitelendirdi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Washington'da düzenlediği toplantıda konuşan Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu bir numaralı iktisatçısı Marcello Selowsky, Türkiye'de kamu sektörünün güçsüzlüğüne ve büyük ölçüde bu sektörden kaynaklanan yüksek enflasyona karşın, özel sektörün inanılmaz bir büyüme sergilediğini söyledi.

Dünya Bankası ile Türkiye'nin uzun bir geçmişi bulunduğunu belirten Selowsky, ‘‘Türkiye'de efsanevi dinamizme sahip bir özel sektör var’’ dedi. Türkiye'nin yapısal reformlarını biran önce gerçekleştirmesi gerektiğini söyleyen Selowsky, sosyal güvenlik, tarım, özelleştirme alanlarında gerekli adımların atılması çağrısında bulundu. Türkiye'de bu sorunların iyi anlaşıldığını ifade eden Selowsky, bu meselelerin çözümü için siyasi idare ve hükümetin harekete geçmesinin gerektiğini söyledi.

FIRSAT PENCERESİ

TÜSİAD'ın bir süre önce hazırlattığı ‘‘Türkiye'nin Fırsat Penceresi: Demografik Dönüşüm ve Sonuçları’’ adlı raporun tanıtıldığı Washington'daki toplantıyı, ABD Dışişleri ve Enerji Bakanlıkları ile birçok Amerikalı kurum ve kuruluşun temsilcileri izledi. TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, toplantıda yaptığı konuymada Türkiye'nin sorunlarını yakından takip ettiklerini ve bu sorunlarla ilgili olarak Türk siyasi partileriyle sürekli temas halinde olduklarını söyledi. Yücaoğlu, TÜSİAD tarafından birkaç gün önce yayınlanan ve Türkiye'de atılması gerekli adımlarla ilgili önerilerin yer aldığı metni de toplantıya katılanlara dağıttı.

TÜSİAD raporunu hazırlayan bilim adamları Hakan Ercan ve Oğuz Işık, raporun tanıtımını yaptıktan sonra bir panel yapıldı. Panelde Dr. Ümit İzmen Türkiye'de sosyal ve siyasal reformların hızla gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Dünya Bankası'ndan Gregory Ingram, TÜSİAD raporunun iyi bir çalışma olduğunu belirtti.

Toplantının soru-yanıt bölümünde emeklilik yaşının erkeklerde 43, kadınlarda 38'e indirilmesini büyük bir hata olarak niteleyen Erkut Yücaoğlu, Türkiye'de ekonomik, sosyal ve siyasi reformlara gerek bulunduğunu hatırlattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!