Dükkân açık buyurun gelin

Güncelleme Tarihi:

Dükkân açık buyurun gelin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2013 00:00

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gelişmiş ulaşım ağları ve küresel finans merkezi olma özelliğiyle öne çıkan Belçika ve Lüksemburg’un Türkiye ile çok ciddi lojistik işbirliği yapmak istediğini söyledi.

Haberin Devamı

Belçika sokaklarında gezen her 10 kamyondan 3’ünün Türk malıyla dolaştığını kaydeden Çağlayan, temasları sırasında büyük şirketlerin Türkiye’de yatırım yapma arzusunu “diri” gördüğünü belirtti. Bakan Çağlayan, “Kendilerine bizim dükkân açık, buyurun gelin” mesajı verdiklerini kaydetti.

LOJİSTİĞE İLGİ BÜYÜK

Bakan Çağlayan, Belçika temasları kapsamında Flaman Başbakanı Kris Peeters ve iş dünyası temsilcileriyle görüştüklerini söyledi. Görüşmede iki ülke arasında ticaret hacminin geliştirilmesi ve lojistikte işbirliği gibi konuların gündeme geldiğini belirten Çağlayan, “Lüksemburg ve Belçika, Türkiye ile lojistik anlamında
çok ciddi işbirliği yapmak istiyor. Lojistik konusunda Türkiye’ye çok ciddi bir ilgi var. Türkiye’nin lojistik konusundaki öneminin farkındalar” dedi. Belçika ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 1 trilyon doların üzerinde olduğunu vurgulayan Çağlayan, buna karşılık Türkiye ve Belçika arasındaki ticaretin 6 milyar dolarla sınırlı olduğunu belirtti.

10 KAMYONDAN 3’Ü TÜRK

Türkiye’de yatırım yapan Belçika firması sayısının 487, Belçika’da yatırım yapan Türk firması sayısının ise 36 olduğu bilgisini veren Çağlayan, “İfade ettiğim bir şeyden dolayı hepsi şaşkınlıklarını belirtti. Dedim ki Belçika’da evlerde kullanılan her 5 buzdolabından 2’si, her 10 bulaşık ve çamaşır makinasından 2’si, her 10 dokuma sentetik halının 3’ü Türkiye’de üretiliyor. Şu anda Belçika ve Brüksel sokaklarında dolaşan her 10 kamyondan 3’ü Türk malıyla dolaşıyor” dedi. Temasları sırasında Türkiye’de yatırım yapma arzusunun diri olduğunu gördüklerini kaydeden Çağlayan,  “Tahmin ediyorum ki, Belçika firmaları Türkiye’deki  yatırım fırsatlarını görüp kendi lehlerine değerlen-direcek-
lerdir” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

GE’den Türkiye’de ‘rüzgâr’ yatırımı

ÇAĞLAYAN, General Electric (GE) temsilcileriyle geçtiğimiz hafta bir görüşme yaptığını da dile getirdi. Firmanın kısa zamanda rüzgar direkleriyle ilgili girişimleri olacağını da kaydeden Çağlayan, GE’nin enerji alanında Türkiye’de ciddi bir yatırımcı olduğunu dile getirdi. GE’nin görüşmede kendisine bir yazı getirdiğini belirten Çağlayan, “ABD ile AB arasındaki STA’nın ABD-Türkiye arasında da yapılması konusunda pozisyon belgesi getirdiler. Bu konuda GE olarak tüm firma nezdinde Türkiye’yi ciddi destekleyeceklerini Amerikan kamuoyunda deklare ettiler. Ağustos’ta ABD’ye ziyaretim olacak, çalışma programını başlatacağız” dedi.

Haberin Devamı

Veliaht Prense ‘Gezi’ bilgisi

GELECEK yılın Türklerin Belçika’ya işçi olarak gelmeye başlamasının 50’nci yılı olduğunu kaydeden Çağlayan, “Belçika Europalia Kültür Festivali yapacak. 2015’te konuk ülke Türkiye olacak. Altı ay boyunca etkinlikler yapılacak” dedi. Philippe’nin Türkiye’deki son güncel olayları da sorduğunu anlatan Çağlayan, “Ciddi bir dezenformasyon ve ciddi bir yanlış algı olduğunu her gittiğim yerde görüyorum. Kendilerine olayın asıl seyrini gösterdiğimiz zaman, gerçek durumun ne kadar farklı olduğunu ifade ediyorlar. Bana aynen, ‘Kafamda hiçbir soru işareti kalmadı. Sayenizde konuyla ilgili açık fikirlere sahip oldum’ dedi” bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!