Duhalde: Fiyatları sabit tutun

Güncelleme Tarihi:

Duhalde: Fiyatları sabit tutun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2002 13:35

Arjantin'deki devalüasyonun ardından Devlet Bakanı Duhalde işleri sahiplerine "fiyatları sabit tutmaları" çağrısında bulundu.

Arjantin`de devalüasyon kararının enflasyonu körükleyeceği ve halkın alım gücünü düşüreceği beklenirken, Devlet Başkanı Eduardo Duhalde süpermarket, dükkan ve mağazalar ile diğer işyerleri sahiplerine ``fiyatları sabit tutmaları`` çağrısında bulundu.

Ekonomi Bakanı Jorge Remes Lenicov da, peso-dolar paritesinde bire bir denkliğin kaldırılmasının ardından, hükümetin enflasyonun yeniden hortlamasına dair herhangi bir işareti yakından gözleyeceğini bildirdi.

Lenicov, ``bu planın başarısı fiyatların yükselmesini önlemeye bağlı, Arjantinlilerin tümünden istikrarlı fiyatlar için mücadele etmelerini ve baskı yapmalarını istiyorum`` dedi.

Buna karşın, bazı Arjantinliler 10 yıl süren göreceli fiyat istikrarından sonra kötüye gidiş, 10 yıl öncesinin yüksek enflasyonuna geri dönülebileceğinden endişeli.

Geçen yılın yeterince kötü geçtiği, binlerce kişinin işsiz kalıp, işyerlerinin iflas ettiğini hatırlatan bu çevreler, kurdukları e-posta zinciriyle fiyatları artıran işyerlerinden birbirlerini haberdar edip buralardan alışveriş etmiyor. Bu e-posta mesajlarında ``sadece birlikte hareket ederek spekülatörleri defedebiliriz`` deniliyor.

Bazı fiyat artışları haberlerine karşın, birçok Arjantinlinin nakit sıkıntısı çektiği ekonomik durgunluk ortamında fiyatları yükseltmeye pek yanaşılamıyor. Özellikle ithal girdilere bağımlı bilgisayar sektörü gibi alanlardaki işletmeler, fiyat farkını müşteriye yansıtamıyor.

Devalüasyon kararı alınacağı haberi üzerine, binlerce Arjantinli geçen hafta sonunda televizyon, video kompakt kayıt cihazı ve gıda satın almak üzere mağazaları doldurmuştu.

Rusya, Meksika ve Brezilya`daki devalüasyonlar sonrasında ulusal para biriminin dolar karşısındaki değerinin sabitlenmesi çabalarının başarısız kaldığını hatırlatan bazı uzmanlara göre, Arjantin pesosu`nun sorunları karşısında, hükümet gelecek aylarda daha fazla para basmaya niyetleniyor. Arjantin hükümeti, pesonun değerini düşürüpArjantin menşeli malların dünya piyasalarındaki rekabet gücünü artırmak istiyor.

BU KEZ YÜKSELEN PİYASALAR DEĞİL, ZENGİNLER ZARAR GÖRDÜ

Arjantin`deki devalüasyon ve borç ödemelerini durdurma kararı, bu kez yükselen piyasalarında ``Tango etkisi`` denilen olumsuz etki yaratmadı. Bunun yerine, zengin dünyanın bankaları ve şirketleri zarargördü.

Brezilya`dan Meksika`ya Latin Amerika`daki piyasalar Arjantin haberlerinden etkilenmez, menkul kıymetler borsaları ve para birimlerini değerini korurken, Peru para birimi sol ile Güney Afrika rand`ı güçlendi.

Arjantin`e borç vermiş ya da bu ülkede yatırım yapmış bankalar ile şirketler ise devalüasyon kararıyla bir gecede milyonlarca dolar kaybetti. France Telecom, Telecom Italia ve İspanyol Telefonica ile Amerikan Azurix ve Enron, British Gas ve Italyan Camuzzi şirketleri, elektrik, gaz, telefon ve su faturalarının düşük kurdan pesoya çevrilmesinden zarar gördü.

ABD`nin bankacılık devi Citigroup, FleetBoston Financial Corp., İspanyol Santander Centro Hispano ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ile İngiliz HSBC de Arjantin mağduru. Hollanda bankacılık ve sigortacılık grubu ING Arjantin için 60 milyon dolar batık kredi rezervi ayırdı. Meksikalı Banamex Bank, Banco Bansud`daki çoğunluk hisselerini Arjantin`deki Macro`ya 65 milyon dolara sattı.

Yabancı bankalar Arjantin`deki yeni önlemlerin kendilerine 12 milyar dolara malolacağını iddia ederken, hükümet bu kayıpların 5 milyar doları aşmayacağını hesaplıyor ve bu kayıpları Hazine bono ve tahvilleriyle tazmin etmeyi planlıyor.

Bazı yabancı bankacılara göre, Arjantin bankacılık sistemi ülkenin canlanmasında hayati rol oynayacak, Arjantin ekonomisi bu yıl yüzde 6 küçülecek, dolar cinsinden kredilerin yarısı ile peso kredilerinin yüzde 25`i batık kredi olacak. Bu çevrelere göre, Arjantin`deki bankaların tümünün zararı 16 milyar dolara ulaşacak.

MENDOZA KENTİNDE YEREL YÖNETİME PROTESTO

Bu arada, Aralık ayındaki taşradaki en şiddetli gösterilerin yaşandığı ülkenin batısındaki Mendoza kentinde ödenmeyen tatil ikramiyelerini talep ederek protesto gösterisi düzenleyen 100 kadar kamu çalışanı yerel yönetim binalarını taşlayıp polisle çatıştı. Bu gösteride ciddi yaralanma vakası kaydedilmedi.

Başkent Buenos Aires`deki Casa Rosada devlet başkanlığı sarayının etrafı, devalüasyon kararı sonrası demir barikatlarla çevrilip, kamunun giriş-çıkışlarına kapatıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!