DPT'ye göre enflasyon hedefi 3 puan sapacak

Güncelleme Tarihi:

DPTye göre enflasyon hedefi 3 puan sapacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

1999 yılı bütçesi ile ilgili çalışmalar yoğunlaşırken yaklaşık 21 katrilyon lira olması beklenen bütçede 4 katrilyon liralık açık öngörülüyor. DPT'ye göre enflasyon bu yıl sonunda hedeften sadece 3 puan saparak yüzde 53 olarak gerçekleşecek.

Ekonomi kurmayları, 1999 yılı bütçe ve programına yönelik çalışmaları hızlandırdı. İlk aşamada yaklaşık 21 katrilyon lira olarak düşünülen bütçede, 4 katrilyon liralık bir açık öngörülüyor. DPT yetkilileri, 1998 yılı hedeflerinin gerçekleşme olasılığı üzerindeki çalışmalarda, enflasyon hedefinin yıl sonunda küçük bir sapma ile hemen hemen tutulabileceğini belirledi. DPT'deki hesaplamalara göre, yıl sonunda yüzde 50 olması öngörülen toptan eşya fiyat endeksi, yüzde 53 dolayında gerçekleşecek.

Yapılan değerlendirmelerde, personel ve sosyal güvenlik kuruluşlarının 120 trilyon, faizlerin şu ana kadar 35 trilyon liralık ek yük getirdiği 1998 bütçesinde de, gelirlerdeki artış sonrasında hedeflere uygun bir gelişme sağlanacak. Hükümetin hazırlıklarını sürdürdüğü 1999 bütçe ve program taslağı konusunda, Yüksek Planlama Kurulu (YPK) çalışmaları öncesi Uluslararası Para Fonu'na da (IMF) bilgi verilecek. Ekonomi kurmayları, yeni yıl bütçesi ve programı hazırlıklarında tempoyu arttırdı. Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, Merkez Bankası bürokratlarının da katılımıyla yeni yılın temel göstergelerini belirlemek için yoğun bir çalışma içinde bulunuyor.

1998 yılı bütçesi ve program hedeflerinin yıl sonunda ne şekilde gerçekleşeceğine ilişkin verilerin de ele alındığı toplantılarda, IMF ile yapılan Yakın İzleme Anlaşması'nda 1999 yılı için öngörülen temel hedefler baz alınıyor. Bu çerçevede, yeni yıl için yüzde 32'lik deflatör hedefi üzerinden gidiliyor ve yıl sonu için daha önce ilan edilen yüzde 20'lik rakam öngörülüyor. İlk aşamada yaklaşık 21 katrilyon dolayında tutulmaya çalışılan 1999 bütçesinde 4-4.1 katrilyon liralık bir açık üzerinde duruluyor.

Taner, bütçeyi IMF'e anlatacak

Ekonomi kurmayları, IMF'ye verilen taahhütler çerçevesinde, 1999 yılı bütçe ve program taslağını ay sonuna kadar kesinleştirecek. Bütçe ve program hedefleri, daha sonra 29 Eylül'de başlayacak olan IMF-Dünya Bankası yıllık olağan toplantıları sırasında, IMF yetkililerinin önüne konulacak. Devlet Bakanı Güneş Taner başkanlığındaki heyet, gerek bu yılki hedeflerdeki gerçekleşme durumu, gerekse 1999 hedeflerinin dünyadaki gelişmeler de dikkate alınarak, ne olması gerektiği konusunda Türkiye'nin görüşünü anlatacak. Bu görüşmeler sonrasında, gerekirse enflasyon dahil, 1999 yılı hedeflerinde ufak bazı revizyonlara gidilebilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!