Dövizdeki artış vurdu, cep telefonu satışları durdu

Güncelleme Tarihi:

Dövizdeki artış vurdu, cep telefonu satışları durdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2006 00:00

Dolar ve Euro’daki değer artışı ithalatçıları vurdu. İthal ürün pazarında satışlar yüzde 60 oranında düşerken, en büyük darbeyi cep telefonları yedi. Cep telefonu fiyatları ortalama yüzde 30 artarken satışlardaki düşüş yüzde 80’lere ulaştı.

FIRLAYAN döviz fiyatları ve borsadaki düşüş piyasaları endişeli bir bekleyişe sürükledi. Euro’nun yüzde 30, doların yüzde 15 değer kazanması ithalatçıları vurdu. İthal ürün pazarında satışlar yüzde 60 düşerken tüketiciler de satın alma kararlarını askıya almaya başladı. İhracatçılar ise, dövizin yükselişinin rekabetçiliklerine katkı sağlayacağını dile getiriyor. Cep telefonu zincir mağazası Şengüller’in Başkanı Fevzi Şengül, dövizin yükselişi nedeniyle fiyatlarında yüzde 30 zorunlu artış yaptıklarını belirterek, satışlarında geçen hafta yüzde 60, bu hafta ise yüzde 80’lik düşüş olduğunu söyledi

CİDDİ ZARARLAR OLACAK:

Şengül, endişeli bir bekleyiş içinde olduklarını dile getirerek, "Belirsiz ortam
/images/100/0x0/55eb1832f018fbb8f8aaad11
nedeniyle insanlar alışverişi kesti. Bir yetkili çıkıp da bir şey anlatmıyor. Hükümet üyeleri durumun geçici olduğunu söylüyor ama ne olacağını biz de bilmiyoruz. Sabırla bekliyoruz. Ama nereye kadar dayanabileceğiz. Böyle giderse ciddi zarar edeceğiz. İthalatçıların zararları çok büyük. Artık tüketici gözünde de inandırıcı olamıyoruz. Geçen hafta 300 YTL’ye satılan ürünü, bu hafta 400 YTL’ye satmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

ANİ ÇIKIŞ VURDU:

KVK Genel Müdürü Bülent Çavuşoğlu da, son birbuçuk haftada yaşanan dövizin ani çıkışının piyasayı kilitlediğini aktararak, "Beklemedeyiz, bir an önce piyasanın düzene oturmasını bekliyoruz. Her gün ürünün fiyatı değişiyor ve tüketicinin kafası karışıyor. Cep telefonu satışında önemli bir düşüş var. Fiyatlarda dövizin çıkış oranına bağlı olarak yüzde 30’luk artış oldu. Çok da panik yapmamak gerekiyor. Kur durulduğu seviyede çok önemli sorunlar çıkmaz. Ama ani çıkış ve düşüşlerin olmaması lazım. Kurun nasıl şekilleneceğini bilmiyorum ama pazar daralmasının geçici olacağını tahmin ediyorum. Pazar yavaş yavaş kendini toparlar. Önemli olan iniş çıkışların belli seviyeye gelmesi" şeklinde konuştu.

İhracatçılar: Rekabet gücümüz giderek artıyor

ARTAN döviz fiyatları ithalatçıları olumsuz etkilerken, ihracatçıların ise işine yaradı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, finansal piyasalardaki gelişmelerin etkilerini günlük hissetmenin mümkün olmadığına işaret ederek, şunları söyledi: "Döviz kurlarının bu seviyeye ulaşması Türkiye’deki üreticilerin uluslararası piyasadaki rekabetçiliğini artırır. Yaşanan gelişmelerin Türk ekonomisine sıkıntı vermesi mümkün değil. Serbest piyasa ekonomisi dengesini piyasa içinde bulur. Piyasada üretici aleyhine yaşanan sıkışıklık vardı ve üretici kesim uzun zamandır unutuluyordu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!