Döviz kurunda ‘az acılı’ formül arayışı

Güncelleme Tarihi:

Döviz kurunda ‘az acılı’ formül arayışı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2001 01:46

IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'i Ankara'ya çağıran hükümet, ekonomik programda revizyon çalışmalarına başlayacak. Hükümet, özellikle dolarda sıklıkla yaşanan şok artışların toplumda yarattığı ‘hızla yoksullaşma’ etkisini nispeten yavaşlatacak bir formül için Fischer'den destek isteyecek. Enflasyon ve büyüme hedefleri değişecek.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, hükümetin daveti üzerine Ankara'ya geliyor. Pazartesi günü Ankara'da olması beklenen Fischer ile yapılacak görüşmelerde, uygulanmakta olan ekonomik programa ilişkin durum tespiti yaplıp revizyon çalışmalarının değerlendirilmesi bekleniyor. Hükümet, döviz kurundaki öngörülemeyen artışlar nedeniyle programın hedef ve tahminlerinde ‘‘can yakmayacak’’ değiklik yapılmasını istiyor.

Bu arada eylül ayı sonunda IMF'deki görevinden ayrılacak olan Fischer'in yapacağı bu ziyaret, piyasalar açısından da moral anlamına geliyor.

Kısa bir süre önce‘‘Faiz düşmezse revizyon gerekebilir’’ açıklamasını yapan Fischer'in, bu ziyaretinde enflasyon ve büyüme hedeflerinden, faiz ve döviz de masaya yatırılacak konular arasında yer alıyor. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın, Fischer'in yorumuna ‘‘Sayın Fischer haklıdır, bu faiz oranlarıyla enflasyon hedefini tutturmamız mümkün değil. Mümkün olmadığı takdirde 3-4 ay içerisinde mutlaka programda revizyon gündeme gelebilir’’ sözleriyle destek vermesi, revizyon olacağı yönündeki beklentileri de artırıyor.

Öte yandan 9'uncu gözden geçirme çalışmaları çerçevesinde IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığında bir haftadır Ankara'da bulunan heyetin Türkiye'de kalış süresinin de uzayabileceği belirtiliyor. Çarşamba günü bir basın toplantısı yaparak Türkiye'den ayrılması beklenen heyetin ayrılış tarihi de belirsiz bir hale geldi. Heyetin gözden geçirme çalışmalarına paralel olarak yürütülen yeni niyet mektubunda, bir önceki mektuba göre önemli değişikliklerin yer alacağı haberleri de geliyor.

DALGALI KUR

Ekonomi bürokratlarının Ankara'daki heyetle yapılan görüşmelerde gündeme getirdiği söylenen en önemli konulardan biri kur politikası. Ekonomik programda kura ilişkin herhangi bir tahmin bulunmaması karşın, geçtiğimiz hafta yaşanan şoktan sonra, Ankara'nın dalgalı kur konusunu mercek altına aldığı ve kurun nasıl öngörülebilir olacağı yönünde bir formül istediği belirtiliyor. Fischer'in yapacağı ziyaret, özellikle bu konu açısından önemli bulunuyor. Fischer ile kur konusunu tartışmaya açacak olan ekonomi yönetimi, yeni formül arayışlarını sürdürürken band sistemi önerisinde bulunmayacak. Ankara, IMF'den dalgalı kurdan vazgeçmeden ne yapılabileceği sorusunun cevabını isteyecek. Ekonomi yönetimi, dolarda sık sık gündeme gelen şok yükselişlerin toplumda yarattığı ‘‘hızlı yoksullaşma’’ acısını aza indirme formülü bulma üzerinde duracak. Fischer'den de bu yönde destek isteyecek. Ekonomik programdaki revizyon hazırlıkları dün Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Maliye Bakanı Sümer Oral'ın biraya geldiği bir toplantıda da görüşüldü. Her iki bakanlığa bağlı bürokratların da katıldığı toplantıda, programda yapılacak olan revizyonların bütçe kalemlerine nasıl yansıyabileceği konusu ele alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!