Döviz dönüşümlü KKM’de süre uzadı

Güncelleme Tarihi:

Döviz dönüşümlü KKM’de süre uzadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2024 07:00

MERKEZ Bankası’nın (TCMB) Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ve Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de yaptığı değişiklikleri içeren tebliğler Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Buna göre:

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabı kapsamında, yurtiçi yerleşik gerçek kişiler, 31 Mart 2024 itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarını TL’ye çevirebilecek.

Yurtiçi yerleşik tüzel kişilerin altın, döviz tevdiat hesapları ve katılım fonlarından vadeli TL mevduat veya katılma hesaplarına dönüşüm için esas alınacak bakiyeler için daha önce belirlenen tarihlerde herhangi bir güncelleme yapılmadı.

TL’ye çevirme işlemleri, hesap sahiplerinin isteği üzerine ve dönüşüm kuru üzerinden gerçekleştirilecek.

MENKUL KIYMET KARARI

Öte yandan Merkez Bankası, sadeleşme kapsamında yüzde 4 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranını yüzde 1’e indirdiği düzenlemeyi Resmi Gazete’de yayınladı. TCMB’den yapılan açıklamada, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak şekilde makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam edildiği belirtildi. Bu kapsamda menkul kıymet tesisine tabi yükümlülüklere uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4’ten yüzde 1’e düşürülmesine, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama-nın sonlandırılmasına karar verildi. Açıklamada “Söz konusu düzenlemenin yakın zamanda sonlandırılması planlanmaktadır” ifadesi yer aldı.

BAKMADAN GEÇME!