Domates fiyatları çıldırdı

Güncelleme Tarihi:

Domates fiyatları çıldırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2010 10:11

Antalya'da sera üretiminin öncesinde yaşanan boşluk nedeniyle domatesin kilogram fiyatı 4 liraya kadar çıktı.

Haberin Devamı

Domateste yaklaşık 2 hafta önce başlayan fiyat artışı, ürünün azalması nedeniyle devam ediyor.

Geçen hafta 2,5-3 lira aralığına yükselen domatesin kilogram fiyatı, bu hafta sonunda 4 liraya tırmandı. Salçalık domatesler bile 2 liradan alıcı buldu.

Bursa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Galip Toplan, mevsimlik domatesin bu dönemde azaldığını ifade etti.
Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde domatesin neredeyse bittiğini dile getiren Toplan, şunları kaydetti:

“İznik ile Eskişehir, Çanakkale ve Denizli'de azaldı. Olumsuz hava şartları nedeniyle üründe çatlamalar da olunca son haftalarda arz, talebi güçlükle karşılar oldu. Antalya bölgesinde sera üretimi Ekim sonunda başlayacak. Bu ara dönemde yaşanan boşluk, fiyatların yükselmesine yol açtı. Salçalık domatesin fiyatı bile inanılmaz yükseldi.”

Haberin Devamı

SALÇALIK DOMATES 5 KAT ARTTI

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, Salçalık domateste ekim alanlarının geçen yıla göre daraldığını belirtirken, " 100 bin dekarda domates üretimi yapılırken, bu yıl 70 bin dekara geriledi. Olumsuz hava şartlarının da etkisiyle bu yıl rekoltede çok düştü. Geçen yıl 1 milyon ton salçalık domatesin üretildiği ilçede rekolte yüzde 60 azalarak 400 bin tona geriledi. Hava şartlarının yol açtığı hastalıklar ürünü olumsuz etkiledi.”

Karaca, üretimdeki azalmanın fiyatlara yansıdığını belirterek, “Alım fiyatları 5 kat arttı. Fabrikalar tarafından geçen yıl 10 kuruşa alınan domates, bu yıl 50 kuruşa kadar çıktı. Genelde 25-30 kuruşa sattık. Maliyetlere bakıldığında domatesin gerçek fiyatı 30 kuruştur” dedi.

Öte yandan, salçalık domates fiyatları pazar yerlerinde de oldukça yükseldi. Geçen yıllarda 40-50 kuruş arasında satılan salçalık domates, bu yıl fabrikaların talebinin karşılanamaması nedeniyle pazar yerlerinde 2 liraya kadar yükseldi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!