"Doların 2.20 TL olması tehlikeli değil"

Güncelleme Tarihi:

Doların 2.20 TL olması tehlikeli değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 15:29

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Doların 2,20 olması süreci yıla yayıldığında ben dış ticaretimiz anlamında tehlikeli görmüyorum." dedi.

Haberin Devamı

Denizli Ticaret Odası (DTO) ve Denizli ihracatçılar birliği yöneticilerini bakanlık binasında kabul eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Zeybekçi'ye geçtiğimiz günlerde doların yükselmesinde bir risk görmediği ifadesi hatırlatılarak, doların 2,25 TL ile yeni rekor kırması sonrası hala aynı görüşü koruyup korumadığının sorulması üzerine, "Kurun 2,20 olması süreci yıla yayıldığında, ben dış ticaretimiz anlamında tehlikeli görmüyorum. Hatta sağlıklı ve olumlu görüyorum. Bundan endişe edilecek bir şey görmüyorum. Ümit ediyorum ki; yakın bir sürede yukarıya çıkan bu ibrenin aşağıya doğru bir düzelteme yapmasını ve ekonominin kendi doğal tabiatı içinde bir zemine oturarak ondan sonra yine kur ile ilgili dönemin devam etmesini bekliyorum." diye konuştu. Yurtdışı piyasalardan da örnek veren Zeybekci, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Dünyaya baktığımız zaman dünya da bize benzerliği olan ülkelerde aynı oranda yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 20 aralığında kendi milli paraların değer kaybı var. Bunun muhtelif sebepleri var. Onlar bu değer kaybına girdiklerinde Türkiye olarak herhangi bir TL ile ilgili değer kaybı ile ilgili bir süreç yaşamıyorduk. Son dönemdeki yaşadığımız bu olumsuzluklar kesinlikle ekonomik olumsuzluklar değildir. Türkiye AB’nin 20 üzerindeki ülkesi ve dünyanın bir çok güçlü ekonomisi Japonya Amerika dahil olmak üzere bir çok güçlü ekonomisine baktığımız zaman kamu maliyesi anlamında son derece güçlü bir ülkedir. Türk Lirası'nın değer kaybetmesini biz ekonomik bir sonuç olarak görmüyoruz. Bunun psikolojik ve siyasi bir sonuç olarak görüyoruz. Siyasiden kastımızda hükümetimizin siyasi istikrarından kaynaklanan bir şüpheden dolayı değil, spekülatif amaçlı görüyoruz. Yani siyasete spekülatif amaçlı olanların siyasete yeltenmesinin biraz esintisi olarak görüyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!