Dolarda sert hareket! Kritik sınıra çok yakın

Güncelleme Tarihi:

Dolarda sert hareket Kritik sınıra çok yakın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2016 09:33

Dolar/TL, Suudi Arabistan ve İran arasındaki idam krizinin ardından artan jeopolitik gerginlikler, küresel risk algısındaki yükseliş ve dolardaki güçlü seyir ile 15 Aralık'tan bu yana en yüksek seviye olan 2.99'u aştı.

Haberin Devamı

Bu sabah saat 0904'te 2.9630/2.9631 seviyesinde olan dolar/TL, 2.9915'e kadar yükseldikten sonra saat 1226 itibariyle 2.9874/2.9880 seviyesinden işlem görüyor.

Suudi Arabistan'ın, Şii din adamı Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin ardından, İran'daki Suudi diplomatik misyonlarına saldırılar olmuş; Suudi Arabistan bu gelişme üzerine İran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.
Bahreyn ve Sudan da bir gün sonra İran ile diplomatik bağlarını kestiğini açıklarken, Birleşik Arap Emirlikleri de İran ile ilişkilerin seviyesini düşürdü. Öte yandan Kuveyt de İran'daki büyükelçisini geri çağırdı.

Söz konusu gelişmeler petrol fiyatlarında yükselişe neden olurken, iki ülke arasındaki gerginliğin bölgeyi tümüyle olumsuz etkileyebileceğinden de endişe ediliyor.

Öte yandan TL, yüksek enflasyon gibi kendi dinamikleri nedeniyle de olumsuz etkilenirken, analistler önümüzdeki günlerde TCMB'nin duruşunun kur üzerine belirleyici olacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

BORSADA KAYIP YÜZDE 1'İ AŞTI

Dolardaki yükselişin etkisiyle, Borsa İstanbul'da da kayıplar arttı. 

Borsa İstanbul, yüzde 1,35 düşüşle 69 bin 500 puandan işlem görüyor. 

DÜN EN ÇOK DEĞER KAYBEDENLERDEN BİRİ TL OLDU
Global olarak risk iştahında azalma görülen yeni yılın ilk günlerinde gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel olumsuz bir seyir izleyen TL, enflasyon gibi kendi dinamikleri nedeniyle dün en çok kaybeden para birimlerinden biri olurken, analistler önümüzdeki günlerde TCMB'nin duruşunun kur üzerine belirleyici olacağını belirtiyor.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, "Düne göre bu sabah küresel risk algısı kısmen azalmış gibi görünse de 19 Ocak'taki PPK toplantısı öncesinde TL'nin küresel piyasalardaki olası hareketlere duyarlılığının yüksek kalacağını söyleyebiliriz. İran-Suudi gerginliği nedeniyle destek bulan petrol fiyatları da yakından izleniyor. Dolar/TL 2.96 seviyesinin üzerinde tutunacak olursa, 2.98 direnci önem kazanır. TCMB toplantısı öncesinde TL, küresel risk iştahındaki dalgalanmalara karşı hassas kalmayı sürdürecek" dedi.

Haberin Devamı

Enflasyon, TL'nin değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki yüksek seyir nedeniyle 2015 yılını piyasa ve Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentilerinin üzerinde yüzde 8.81 seviyesinde tamamlarken, son zamların ardından 2016 yılı enflasyon beklentileri yukarı revize ediliyor.

BAKMADAN GEÇME!