Dolarda gözler ‘büyüme’ verisinde

Güncelleme Tarihi:

Dolarda gözler ‘büyüme’ verisinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 10:02

Merkez Bankası'nın faiz artırım beklentisi ve küresel piyasaların desteğiyle dolar fiyatlarında aşağı yön devam ederken, piyasalar üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını bekliyor.Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumlu seyir ve TL'nin getirisinin bu hafta TCMB'nin yapması beklenen faiz artışı ile artacağı beklentileriyle dolar/TL'de düşüş eğilimi sürüyor.

Haberin Devamı

Geçen haftaya 3.94'ün üzerinde başlayan dolar/TL zayıf ABD verileri ve Türkiye'ye özgü endişelerin de bir miktar azalmasıyla haftayı 3.83 civarında tamamlamıştı. Dolar/TL bu sabah da Cuma gününe göre anlamlı bir değişim göstermeyerek saat 09.04'te 3.8290/3.8310 seviyesinde başladı.

 Sepet bazında TL aynı saatte 4.1704/4.1728, euro/TL ise 4.5115/4.5145 seviyesinde.

 Bankacılar ABD'de devam eden dava süreci ile Suriye ve İsrail başta olmak üzere jeopolitik gelişmelerin yakından izlendiğini, dava sürecine ilişkin olumsuz gelişmelerin önemli bölümünün satış baskısı olarak yansıdığını belirttiler.

 GÖZLER BÜYÜME RAKAMLARINDA

 Piyasalarda bugün üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme ve Ekim ayına ilişkin ödemeler dengesi verileri izlenecek. Her iki verinin de önemli bir piyasa tepkisi yaratması öngörülmüyor.

Haberin Devamı

 Reuters'ın 13 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre cari işlemler dengesinin Ekim ayında 4.1 milyar dolar, 2017 yılı sonunda ise 43.5 milyar dolar açık vermesi bekleniyor.

 Reuters'ın 15 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yıl aynı dönemde yaşanan darbe girişiminin oluşturduğu baz etkisi ve başta Kredi Garanti Fonu (KGF) olmak üzere hükümetin uyguladığı teşviklerin etkisiyle yüzde 10 artması bekleniyor. Yılsonu beklentisi ise yüzde 6.1 seviyesinde.

 FED VE TCMB BEKLENİYOR

 Bankacılara göre bu haftanın en önemli gündem maddeleri ise Çarşamba günü ABD Merkez Bankası'nın, Perşembe günü ise TCMB'nin sonuçlarını açıklayacağı faiz kararları olacak.

 Dolar Fed'in hafta ortasında açıklayacağı para politikası kararında faizleri öngörüldüğü gibi yükselteceği beklentisiyle yatay seyrediyor.

 Reuters'ın 18 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre Merkez Bankası'nın (TCMB) TL'deki sert değer kaybı ve enflasyondaki sert yükselişin devamını önlemek adına 14 Aralık'taki PPK toplantısında geç likidite penceresi (GLP) faizinde artışa gitmesi beklenirken, artış beklentileri 100 baz puanda yoğunlaşıyor.

Öte yandan TCMB'nin bu artışın 75 baz puanını ay bitmeden ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine yansıtması bekleniyor.

Haberin Devamı

 Bankacılar TCMB'nin piyasa öngörülerine aksi bir adım atması halinde TL'de sert satış baskısı görülebileceğini de belirtiyorlar.

 TAHVİL BONO PİYASASI

 Tahvil bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 12.04, valörde saat 1719'da son işlemde yüzde 12.02 oldu.

 İki yıllık tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 13.35 valörde saat 1719'da son işlemde yüzde 12.02 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!