Euro fiyatı 4.00 TL, Dolar fiyatı 3.78 ile rekor kırdı

Güncelleme Tarihi:

Euro fiyatı 4.00 TL, Dolar fiyatı 3.78 ile rekor kırdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 09:18

Bugün 3.7830 seviyesi görerek rekor kıran dolar/TL ve 4.0119 seviyesini görerek rekor kıran Euro/TL Merkez Bankası'nın hamlesi sonrası geriledi. Dolar/TL 3.75 , Euro/TL ise 3.97 seviyesinin altına geriledi.

Haberin Devamı

Rekor üzerine rekor kıran dolar ve euro Merkez Bankası'nın adımı sonrası geriledi. Dolar/TL en yüksek 3.7830 seviyesini görerek rekor kırarken açıklama sonrası 3.75 seviyesinin altını gördü. Kur saat 14.35 itibari ile 3.7610 seviyesinden işlem gördü.

4.0119 seviyesini görerek yeni zirvesine ulaşan Euro/TL ise Merkez Bankası'nın hamlesi sonrası 3.97 seviyesine geriledi. Kur saat 14.35 itibari ile 3.9790 seviyesinden işlem gördü.

Bankacılar dün TL'de negatif ayrışma için belirli bir haber ya da gelişme olmadığını, negatif ayrışmayı mevcut gelişmelerin oluşturmaya devam ettiğini söyledi.

MERKEZ BANKASI'NDAN YENİ HAMLE

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yaptığı yazılı açıklamada piyasalarda gözlenen aşırı oynaklığın yakından takip edildiğini, ekonomik temellerden uzaklaşan sağlıksız fiyat oluşumlarına karşı gerekli tedbirlerin alınacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Bu çerçevede TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerini 11 Ocak'tan itibaren toplam 22 milyar TL'ye düşürdü.

Yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indiren TCMB, bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlanmış olacağını açıkladı.

TCMB, "Piyasalardaki gelişmeler yakından izlenmekte olup, gerekli görülmesi halinde, ülkemizde fiyat istikrarını ve finansal istikrarı korumak üzere ilave adımlar atılabilecektir" dedi.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Kapitalfx Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Son iki TRY’de yaşanan değer kaybı %3,5’a yaklaşmıştır. Bu kapsamda TRY, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif bir ayrışma içindedir. Aslında TRY’de son iki gündeki değer kaybının nedenleri ile, Kasım’dan bu yana süregelen değer kaybının ana nedenleri birbirinden farklı değildir. En başta, Anayasa değişikliği merkezinde oluşan siyasi tansiyon ve bu çerçevede oluşan politik belirsizliğin piyasalara bir negatiflik kattığını belirtelim. Bunun yanında; son dönemde güvenlik riskine doğru evrilmiş jeopolitik riskler geniş resimde Türk finansal varlıklarını rahatsız etmektedir. Bunun yanında; Fitch’in ay sonunda yapacağı değerlendirmede ciddi bir not indirimi riski söz konusudur. Kredi derecelendirme kuruluşlarının tutumları, son değerlendirmelerden sonra geçen birkaç ay içerisinde daha da negatifleşmiş görünüyor. Nitekim; Moody’s’in geçtiğimiz gün bankacılık sektörü ile ilgili yaptığı olumsuz değerlendirmeler bunu göstermektedir. Bunun yanında; Türkiye’de enflasyonun yükseliş trendine girmiş olması ve önümüzdeki aylarda da yükseleceği beklentisi gözlerin Merkez Bankası’na çevrilmesine neden olmaktadır ve bu çerçevede Merkez Bankası’ndan henüz bir faiz aksiyonu sinyali gelmiyor olması TRY’nin değer kaybında etkin olan bir diğer iç faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Reel faiz negatifte kaldığı sürece de bu eğilimin böyle devam etmesi beklenebilir" şeklinde belirtti. Erkan şunları ekledi:

Haberin Devamı

"Bu hareketler küresel USD hareketinin sakin olduğu bir zaman diliminde yaşanmaktadır. Trump’ın ekonomik paketine ilişkin beklentiler ve güncel Fed dot plot’ları USD’de de ilerleyen günlerde ivmeli bir hareket olabileceği beklentisini ortaya koymaktadır.

Opsiyon sözleşmelerinde 3,75 sonrasında yeni alım opsiyonlarının açılabileceğine yönelik bir eğilim mevcut. Opsiyonların nosyonal değerleri 3,75’i bir ana dirençten çok bir dinlenme noktası olarak göstermekteydi. 3,80 üzerine dizilebilecek opsiyon sözleşmeleriyle beraber ana hareket alanı 3,90’a kadar uzayabilir."

DOLAR VE EURO'DA YENİ REKORLAR GELİR Mİ?

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, "Küresel veri takviminin zayıf seyrettiği haftaya güç kaybıyla başlayan Türk Lirası ile, Euro/TL ve Dolar/TL paritelerinde yeni rekor seviyeler görülmeye devam ediyor. Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi ardından hızla yükselen Dolar Endeksi’nin (DXY) son günlerde yaptığı düzeltme hareketine ayak uyduramayan Türk Lirası, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden de negatif ayrışmayı sürdürüyor. Bu noktada anayasa oylama sürecinin yanı sıra para politikası beklentisinin de etkin rol oynadığını söyleyebiliriz dedi.

Haberin Devamı

Toktay şöyle devam etti: "TL ve TL cinsi varlıklarda görülen değer kaybının temel sebebi, merkez bankasının faiz artırım silahını kullanmaktan kaçınabileceği beklentisi. Ancak, Dolar kurunun 3,70 üzerinde yerleşmesi reel sektör için tehlike çanlarının çalması anlamına gelebilir. Öte yanda, Ocak ayı sonunda değerlendirme yapması beklenen Fitch’in olası not indirimi de, Türkiye’ye son ‘yatırım yapılabilir’ notunu da kaybettirecektir. Tüm bu gelişmelere Ocak ayında yükselişini sürdürmesini beklediğimiz enflasyonu da eklediğimizde, merkez bankasının faiz artırımını ötelemekten kaçınabileceğini ve piyasa için ‘sürpriz’ denilebilecek bir karar alma olasılığını göz ardı etmiyoruz. 4,00 seviyesini gören Euro/TL paritesi, psikolojik bir direnç olması sebebiyle bu seviye üzerinde kalıcı olamayabilir. Ancak bu durum paritede yükseliş trendinin sonlandığı anlamına gelmemeli. Gün içerisinde Euro/TL 3,95 – 3,90 desteklerine geri çekilebilir. Dolar/TL’de ise 3,75 – 3,70 destekleri önemli"

Haberin Devamı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Yatırımcıların siyasi endişeler arasında gösterdiği ve ana senaryo olmasa da erken seçim riskini de içeren anayasa değişikliğine ilişkin teklifin görüşmeleri dün başladı.

Başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği teklifinin ilk turu çerçevesinde teklifin tümüne ilişkin görüşmeler tamamlanarak, 338 oyla maddelerine geçilmesi dün gece kabul edildi.

Teklifin TBMM'de kabulü durumunda anayasal gereklilik olan 60 günün geçmesinin ardından Nisan ayında referandum düzenlenecek.

BAKMADAN GEÇME!