Dolar pariteyle düştü

Güncelleme Tarihi:

Dolar pariteyle düştü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Döviz piyasalarında dün dolar tekrar inişe geçti. Hafta içinde uluslararası borsalarda doların 1.85 marka kadar çıkmasıyla iç piyasada da 166 bin liraya kadar yükselen dolar, dün 165 bin liraya geriledi. Dış borsalarda dolar, dün 1.81 marka kadar düştü.

Merkez Bankası, paritedeki gelişmelere paralel olarak doların zorunlu devir kurunu gün içinde 165 bin 500 liradan 164 bin 600 liraya kadar düşürmek zorunda kaldı. Merkez Bankası'nın devir kurunu düşürmesine paralel bankalar da dolar satış kotasyonlarının da 164 bin 800 liraya kadar indiği gözlendi.

Faizler yüksek seyrini sürdürüyor. Önceki gün yüzde 120'yi aşarak yıllık bileşik yüzde 122'ye kadar çıkan bono oranları dün biraz daha artarak yüzde 123 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre piyasalar dün 115.6 trilyon lira eksi rezervle açıldı. Piyasalarda likidite sıkışıklığı gecelik faiz ve repo oranlarının da yüksek seyrini destekliyor. Gecelik repo oranları dün de yüzde 80 düzeyinde gerçekleşti. Hazine'nin gelecek hafta ihale açmayacağını açıklaması, bono oranlarında küçük çaplı gerilemeye yolaçtı.

Taze para girişi olmadığı için borsa ise haftayı düşüşle kapattı. Borsa endeksi haftayı, 9 puanlık kayıpla bin 966 puandan kapattı. Borsadaki düşüşte dün basında çıkan haberle birlikte ilk senasta tahtası kapanan, Erdemir'in payı büyük. TKB'nin portföyündeki yüzde 5'lik Erdemir hisselerini satmayacağını açıklamasıyla ikinci seansta tekrar işlem görmeye başlayan Erdemir, dün en fazla gerileyen hiseseler arasında yerladı. Erdemir'deki düşüşün sürmesi halinde, gelecek hafta da borsanın yerinde sayacağı hatta biraz daha gerileyeceği söylenebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!