Dolar kritik seviyede! Gözler merkez bankalarında

Güncelleme Tarihi:

Dolar kritik seviyede Gözler merkez bankalarında
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2017 12:11

Dolar fiyatları Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın konuşması öncesi 3.67 seviyelerinde seyrederken, dolar endeksindeki artışının da etkisiyle yükseldi. Dolar kuru ADP istihdam verisinin tahminleri aşmasıyla yükselişini sürdürerek 3.74 seviyesinin üzerini gördü. Piyasalar asıl olarak, Cuma günü açıklanacak olan ABD tarımdışı istihdam verisi ile gelecek haftaki Fed ve TCMB toplantılarını bekliyor.

Haberin Devamı

Dolar/TL dolar endeksinde görülen yükselişe paralel yönünü yukarı çevirirken, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın konuşmasının piyasada beklentileri tam olarak karşılamamasının ve ABD'de ADP özel sektör istihdamının 3 yılın en büyük artışını göstermesinin kurdaki kademeli yükselişte etkili olduğu belirtiliyor.

Dün saat 17.59'da 3.6811/3.6830 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah güne 3.68 seviyesinden başladı. Kur sonlarında yükselerek en yüksek 3.7435 seviyesini gördü. Dolar/TL saat 16.17 itibarıyla 3.7430 seviyesinden işlem gördü.

EURO DA YÜKSELİYOR

Euro/TL ise en yüksek 3.9479 seviyesini görürken şu sıralarda 3.9330 seviyesinden işlem gördü.

DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Küresel bazda USD, Cuma günü gelecek olan ücretler verisi öncesinde konsolide olurken; içeride kur hareketinin 3,70 üzerinden 3,67’ye doğru gerilediğini gördük. Bir yandan USD; Fed’in 15 Mart’ta faiz artıracak olmasından güç alırken, diğer yandan TRY’nin gün içinde değer kazanmasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: Tahvil piyasasında iki gündür devam eden ihalelere gelen iyi talep ve faizlerin düşme eğiliminde olması, Merkez Bankası’nın piyasa sıkılaştırması ile efektif fonlama oranının %10,62’ye gelmesi ve önümüzdeki hafta Fed’in faiz artırmasının akabinde TCMB’nin de faiz artırımı yapabileceği ihtimali. Beklenenden hızlı bir şekilde çift haneye yükselen enflasyon ve Fed’in faizleri artırması MB’yi de hamleye doğru itebilir. Bu kapsamda fiyat istikrarını sağlamak amacıyla geç likidite penceresinde ve gecelik borç verme faizinde bir artırıma gidebileceği ihtimaller dahilindedir"

Haberin Devamı

Erkan şöyle devam etti: "Sanayi üretiminin Ocak ayında beklentilerin bir miktar üzerinde geldiğni gördük. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın konuşmasında ise son dönemde alınan tedbirlerin etkisinin tam olarak planlanan yönde gerçekleştiğini söyledi. Bu konuşma sonrasında TRY’nin USD karşısında önceki kazançlarını sildiğini görmekteyiz. Bu kapsamda kurun 3,70 üzerine yeniden yerleşmesi çerçevesinde; daha önce belirttiğimiz 3,67 seviyesini kendine destek oluşturduğunu görüyoruz. Bu eğilimde de 3,80 hedeflenebilecek bir bölge olarak karşımızda durmaktadır. Cuma günkü veri öncesinde de piyasada bir USD baskısı oluşabilir, yukarı gitme eğiliminde olan DXY ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri kur fiyatlamasını yukarılara çekebilir"

Haberin Devamı

ENFLASYON DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE GİRECEK

TCMB Başkanı bugün Denizli'de yaptığı konuşmada son dönemde alınan para politikası tedbirlerinin hedeflenen sonuçları verdiğini söyledi. Çetinkaya "Sıkı parasal duruşun da katkısıyla enflasyonun yeniden düşüş eğilimine gireceği tahmin edilmektedir. İkinci yarıda baz etki azaldıkça enflasyon daha makul seviyeye gelecek" dedi. 

SANAYİ ÜRETİMİ BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

Türkiye'de Ocak ayı sanayi üretim verisi açıklandı. Sanayi üretimi aylık yüzde 1.3, yıllık yüzde 2.6 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. 

BAKMADAN GEÇME!