Dolar güne 3.51’den başladı

Güncelleme Tarihi:

Dolar güne 3.51’den başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2016 09:38

Dolar/TL yeni güne 3.51 seviyesinde başlarken, TCMB kararının ardından gündemin yeni yıla kadar sakin kalması bekleniyor.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın (TCMB) dün yılın son faiz kararını açıklamasının ardından gündemin yeni yıla kadar sakin kalması beklenirken, iç siyaset, jeopolitik gelişmeler ve küresel piyasalar izleniyor. Bankacılar yeni yıl ve Noel tatilleri öncesi piyasalarda hacimlerin yavaş yavaş azalmaya başladığını belirtiyorlar.

PPK kararının hemen öncesinde 3.5095 seviyesinde işlem gören dolar/TL, kararın ardından 3.5440 seviyesine kadar yükseldikten sonra günü 3.52 civarında tamamladı. Kur bu sabah da güne 08.54'te 3.5155/3.5199 seviyesinden başladı.

Dün akşam saatlerinde 3.59 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.5872/3.5915, 3.65 civarındaki euro/TL ise 3.6574/3.6632 seviyesinde.

MERKEZ'İN KARARIYLA DOLAR YÜKSELDİ

TCMB'nin piyasa beklentilerinin önemli bir bölümünün aksine kısa vadeli faizlerde artırıma gitmemesi sonrası dün dolar/TL yönünü yukarı çevirdi. Ancak hareket kalıcı olmadı.

Haberin Devamı

TCMB politika faizi ve faiz koridorunun üst bandında artırım beklentilerine karşılık politika faizini yüzde 8'de, koridorun üst bandını ise yüzde 8.5'te tuttu.

Reuters anketine katılan uzmanlar ağırlıklı olarak TCMB'nin politika faizinde 25 veya 50 baz puan, faiz koridorunun üst bandında ise ağırlıklı olarak 25 baz puan artırım yapacağını tahmin ediyordu.

2017'DE FAİZ ARTIŞI OLABİLİR

Bankacılar TCMB'nin petrol fiyatlarındaki ve kurdaki artışın enflasyon üzerindeki etkisini ekonomik faaliyetteki yavaşlama ile ne kadar sınırlanacağını görmek istediğini, PPK'da bu yönde net bir mesaj verildiğine de dikkat çektiler.

Bankacılar mesajın 2017 para ve kur politikası açıklamalarında da olduğu gibi enflasyona tehdit görülmesi halinde faiz artışı olabileceğini ancak bunu zayıf ekonomik aktivitenin ne kadar canlanacağının belirleyeceğini belirttiler.

Ancak bu kararın gelişmekte olan ülke piyasalarında sert satışların hissedilmesi halinde TL'yi savunmasız bırakabileceğine de dikkat çekiliyor.

PPK açıklamasında yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artışa bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturduğu belirtilerek, "Öte yandan, toplam talep gelişmeleri bu etkileri sınırlamaktadır. Kurul, bu faktörlerin net etkilerinin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi açısından, gelişmelerin yakından takip edilmesinin faydalı olacağını ifade etmiştir" denildi.

Haberin Devamı

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.32 valörde son işlem yüzde 11.34 oldu.

ABD faizlerindeki yükselişin de etkisiyle gösterge 10 yıllık tahvilde 2010 yılından bu yana en yüksek seviyelerinde işlem görüyor. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.89 seviyesindeydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!