Dolar fiyatları Merkez'in hamlesi sonrası geriledi

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları Merkezin hamlesi sonrası geriledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2017 09:30

Merkez Bankası bugün de repo ihalesi açmadı. Güne 3.76 seviyesinden başlayan dolar fiyatları Merkez Bankası'nın hamlesi sonrası 3.75 seviyesinin altına geriledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 16.00'da bakanlar ve ekonomi bürokratlarını Cumhurbaşkanlığı Sarayında toplayacak. Kur şu sıralar 3.77 seviyesinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Bu sabah güne 3.7636/3.7665 seviyesinden başlayan dolar/TL, Merkez Bankası'nın repo ihalesi açmaması üzerine 3.75 seviyesinin altına geriledi. Kur saat 15.55 itibari ile bankalararası piyasada 3.7760 seviyesinden işlem gördü.

TCMB, bugün miktar yöntemiyle 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Merkez Bankası, 12 ve 13 Ocak'ta da repo ihalesi açmamıştı.

ANKARA'DA DOLAR ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ekonomiyi değerlendirmek üzere ekonomiyle ilgili bakanlar ve üst düzey bazı bürokratların katılımıyla bugün saat 16.00'da değerlendirme toplantısı yapılacak. Konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, "Toplantıda kurdaki gelişmeler de ele alınacak" dedi.

Haberin Devamı

Bir başka yetkili de, toplantıya Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın da katılacağını bildirdi.

MERKEZ’İN HAMLESİ TÜRK LİRASI'NA YARADI

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, Geçtiğimiz hafta ortasından itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık repo ihalesi açmayarak sıkılaştırma yönünde attığı adım Türk Lirasında olumlu fiyatlanıyor. İhtiyati günler kapsamında Merkez'in aldığı karar 24 Ocak toplantısına kadar aynı yönde adımlar ile devam edebilir. Piyasada yaygın olan bu beklenti Dolar/TL ve Euro/TL paritesinin destek seviyelerine doğru geri çekilmesini sağladı.  Öte yanda, içeride döviz piyasasında döviz talebinin doyum noktasına yaklaştığı bir ortamda zamanlı bir müdahaleye verilen tepkinin devamı büyük ölçüde dışarıdaki gelişmelere bağlı görünüyor" dedi.

Toktay şöyle devam etti: "Salı günü, İngiltere Avrupa Birliği’nden çıkış planını açıklayacak ve Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı var. Sterlin’deki düşüş haftanın ilk işlem gününde euro/dolar paritesinde de satış baskısı yarattı. İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler finansal piyasalarda 2017 yılında risk unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısı ile finansal piyasaların kırılganlıklara ne kadar dayanıklı olduğunun ilk testi veriliyor.Bu hafta artan risk algısı Dolar (DXY) Endeksini tekrar 102,500 üzerine taşır ise içeride Türk Lirası lehine fiyatlamalar zora girebilir. Öte yanda kısa vadede artan risk algısı ve yükselen dolara rağmen döviz piyasasında bir süre sonra dolarda tekrar satıcıların kontrolü ele geçireceğini ve DXY’ın 100,00 seviyesi altına gerileceğini düşünüyoruz. Zamanlama en zor olanı bununla beraber teknik olarak halen aşırı alım bölgesinde olan Dolar/TL paritesi 16 Ocak seansının düşük seviyesi 3,7220’nin aşağı yönde kırılması ile 3,6500 seviyesine doğru geri çekilebilir. Euro/TL paritesine gelince 3,9500 altında 3,8800 seviyesini hedefleyebilir. Bu tarz bir hareket için önemli olan TL’sının kısa vadede dışarıdan destek almadığı bugünlerde Merkez’in atacağı adımlar olarak görünüyor."

Haberin Devamı

DOLARDA ANA FİYAT DALGALANMA HALEN YUKARI

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Kurlardaki zımni oynaklığın belli seviyeleri geçmesinin Merkez Bankası’nı daha müdahaleci olmaya doğru yönelttiğini görüyoruz. Bu kapsamda, geçtiğimiz haftanın son 2 gününde repo ihalesi açmayarak ve piyasa sıkılaştırması yaparak yapmış olduğu hamlelerin USDTRY kurunu daha yukarıya gitmekten alıkoyduğunu söyleyebiliriz. Repo ihalesi açmamak, geçmişteki istisnai gün uygulamalarından hatırladığımız bir aksiyon, bu aksiyon geçmişte FX satışı ile de destekleniyordu. Şimdi ise örtülü faiz artışı olarak nitelendirebileceğimiz bir piyasa enstrümanı kullanılıyor" dedi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Cuma günü yapmış olduğu açıklamada; bankaların gün içi likidite ihtiyacı için mümkün mertebe geç likiditeye doğru yönlendirme yapacağının işaretlerini verdiğini söyleyen Erkan, "Repo faizi %8, geç likidite faizi ise %10. Bu, anlamlı bir piyasa sıkılaştırmasına işaret ediyor. Öte yandan, ticari bankaların Bankalararası Para Piyasası’ndan borçlanma limitlerinin de 11 milyar TRY’ye indirilmiş olması, USD talebini önleyici bir başka hamle; iki hafta önce de bu limit 22 milyar TRY’ye indirilmişti. Bu önlemler elbette geçici; sürdürülebilir değil. Şu anda Merkez Bankası’nın 24 Ocak’ta faiz artırımı yapıp yapmayacağı da tamamen ortada, öngörüsünü yapmak zor. O tarihe kadar, bu tarz piyasa hamleleri devam edecektir ve kurda oynaklığın önüne alternatif Merkez Bankası araçlarıyla geçilmeye çalışılacaktır. Bu yapılabilirse ay sonunda faiz artırımı gelmez. Ancak; kurda güniçi oynaklık belli seviyelerin altına indirilemez, şimdi olduğu gibi 10 kuruş civarında hareketler görürsek; TRY’nin dayanma gücünü artırma adına faiz enflasyonla başa baş hale getirilebilir. Bu da 50 baz puanlık sınırlı montanda bir faiz artışı demek olacaktır. Sert bir faiz artışı ise beklemiyoruz" şekilnde belirtti.

Haberin Devamı

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Erkan şunları ekledi: "Kurda ana fiyat dalgalarının halen yukarı doğru olduğunu görmekle beraber, Merkez Bankası’nın müdahaleci tavrı yeni alımlar konusunda yeterince cesaret olmamasına; aynı zamanda kurun da zaman zaman matematiksel olarak gün içi seviyelerinden aşağıya gelmesine sebebiyet vermektedir. USDTRY kurunun geri çekilebileceğine dair görüşler, 3,70 – 3,80 arasına bazı USD put (satım) TRY call (alım) kontratlarının yerleşmesini sağlamıştır. Ancak sözleşmeler halen piyasa oyuncularının USD alım tarafında olduklarını gösteriyor. Bu kapsamda önemli kırılma noktaları da, 3,90 ve 4 olarak görünmektedir. Opsiyonların vade tarihleri ve nosyonal büyüklükleri aşağıda asıl kırılma noktasını ise 3,60 – 3,55 olarak vermektedir"

Haberin Devamı

3.70-3.75 BÖLGESİNİN ÖNEMLİ DESTEK

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, "24 Ocak’ta Merkez Bankası’nın nasıl bir aksiyon alacağı önemli olacak. 25-50 baz puan artışların TL’ye kazandıracağı değer sınırlı kalabilir. Büyümenin zayıfladığı bir ortamda sert faiz artışı beklemiyorum" dedi.

Merkez Bankası kurdaki yükselişi yaptığı örtülü faiz artışı ile kontrol altına almaya çalıştığını belirten Nalbantlı, "Ancak yukarı hareket isteğinin devam edeceğini görüyoruz. Kurda 3.70-3.75 bölgesinin önemli destek olduğunu yukarıda 3.82-3.85 bölgesine doğru yükseliş olabileceğini düşünüyorum. Orta vadede ise Merkez Bankası’nın kararına göre aşağıda 3.55-3.60 bölgesi yukarıda ise 4.10-4.20 bölgesi önemli seviyeler" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE İKİNCİ TUR TAKİP EDİLİYOR

Piyasada siyasi gelişmeler de takip edilmeye devam ediliyor. AKP'nin MHP ile uzlaşarak hazırladığı ve yürütme dahil pek çok yetkiyi cumhurbaşkanına verecek olan, muhalefetin sert bir şekilde karşı çıktığı anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki ilk tur görüşmeleri tamamlandı.

Anayasa değişikliği görüşmelerinde ilk tur bir çeşit "antrenman" olarak sayılırken, ikinci turdaki oylamalar belirleyici olacak.

Anayasa değişikliğinin halkoylaması, Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak. Teklifin referandumda kabul edilmiş sayılması için, kullanılan geçerli oyların yarısından bir fazlasının "evet" olması gerekecek.

Öte yandan ana senaryo olmasa da anayasa değişikliğinin bir erken seçim sürecine dönüşme ihtimali piyasalarda baskı yaratan bir diğer unsur olarak görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!